صورتحساب رسمی
یکی از پر چالش ترین مباحث در حوزه مالیات مستقیم ارائه صورت حساب رسمی است. طبق ماده 19 قانون مالیات بر ارزش افزوده ارائه اظهارنامه و صدور صورت حساب رسمی یکی از مهم ترین وظایف مودیان مالیاتی است. که در صورت قصور در ارائه آن جرایم مالیاتی برای مودی رقم می خورد.
صورت حساب رسمی یکی از فرم های تعریف شده شرکت ها است که در اشکال دستی و ماشینی صادر شده و نشان دهنده مواردی از فروش کالا و ارائه خدمات به مشتریان و برای تایید معامله میان خریدار و فروشنده است. یکی از مهم ترین ویژگی های صورت حساب رسمی، داشتن مهر و امضای فروشنده و شماره سریال صورت حساب است. فاکتور رسمی، فاکتوری است که از سوی سازمان امور مالیاتی تایید شده باشد.
نکته قابل توجه در مورد صورت حساب رسمی این است که بر خلاف تصور خیلی ها این نوع صورت حساب فقط مخصوص فروش کالا نیست و در حوزه ارائه خدمات نیز کاربرد دارد.
برای مطالعه مقاله استعلام گواهی ارزش افزوده می توانید از این لینک استفاده نمایید.
صورت حساب غیر رسمی نوعی فریب مالیاتی است و در ادبیات رایج حسابداری زمانی استفاده می شود که شرکت یا موسسه به قصد فرار مالیاتی و یا کتمان میزان درامد واقعی اقدام به صدور صورت حساب غیر رسمی می کند. این نوع صورت حساب هیچ وجهه قانونی نداشته و در سامانه فهرست معاملات فصلی، نیز اعلام نمی شود. مشتریان باید از دریافت صورت حساب های غیر رسمی که ویژگی های صورت حساب رسمی را ندارد اجتناب کنند چون صدور صورت حساب غیر رسمی به منظور کتمان مبلغ اصلی درامد، نوعی جرم محسوب می شود و غیر قانونی است.
از مزایای صورت حساب رسمی امکان پیگیری محصولات و خدمات خریداری شده از سوی مشتری است.
با استفاده از صورت حساب رسمی فروشنده می تواند ثابت کند که کالا و خدماتش را فروخته است. مشتریان نیز میتوانند با استفاده از صورت حساب رسمی صحت و سقم مبالغ پرداختی را بررسی نمایند.
برای مطالعه مقاله کد فراگیر چیست می توانید از این لینک استفاده نمایید.
صورت حساب سه نوع دارد که هر کدام را به اختصار توضیح می دهیم.
صورت حساب نوع اول:
در صورت حساب نوع اول باید موارد زیر درج شود.
صورت حساب نوع دوم:
صورت حساب نوع دوم باید توسط صندوق فروش صادر شود و اطلاعات زیر در آن درج می شود.
تفاوت میان صورت حساب نوع اول و دوم در استفاده از صندوق های مکانیزه در بخش فروش است و تفاوت دیگر در صورت حساب نوع دوم این است که نیازی به درج اطلاعت هویتی خریدار در صورت حساب نیست حتی اگر خریدار شخص حقوقی باشد.
برای مطالعه مقاله مفاصا حساب مالیاتی می توانید از این لینک استفاده نمایید.
صورت حساب نوع سوم (صورت حساب الکترونیکی):
این مدل از صورت حساب که به خاطر استفاده کمتر خیلی شناخته شده نیست شامل حداقل اطلاعات صورت حساب نوع اول است.
برای ثبت این نوع صورت حساب باید به سامانه ثبت بر خط معاملات یا سامانه ثامن به نشانی اینترنتی www.oil169.ir مراجعه کرد و پس از تایید خریدار کد رهگیری سازمان امور مالیاتی را دریافت نماید.
یکی از دلایل اصلی صدور صورت حساب رسمی، درج مبلغ مالیات و عوارض ارزش افزوده است. صدور فاکتور رسمی برای شرکت ها هیچ ارتباطی به کوچک یا بزرگ بودن آنها ندارد و هر خریدار می تواند هنگام خرید درخواست صورت حساب یا فاکتور رسمی داشته باشد. گفتنی است اگر فروشنده از تسلیم فاکتور یا همان صورت حساب خرید سر باز زند، مشمول جرایم مربوطه می شود.
خوب است بدانید نرخ مالیات و عوارض افزوده برای سال 1398 به میزان 6 درصد مالیات و 3 درصد عوارض بوده که در مجموع 9 درصد میشود که روی مبلغ صورت حاسب کشیده می شود. به خاطر داشته باشید برای محاسبه تخفیفات فروش باید مبلغ تخفیف را پس از محاسبه مالیات و عوارض محاسبه کرد.
برای مطالعه مقاله مراحل رسیدگی پرونده مالیاتی می توانید از این لینک استفاده نمایید.
تمامی مشمولین مالیات بر ارزش افزوده باید هنگام فروش کالا یا ارائه خدمات به مشتریان از صورت حساب رسمی استفاده کنند.
مشمولین مالیات بر ارزش افزوده عبارتند از:
برای مطالعه مقاله مشمولین ارزش افزوده می توانید از این لینک استفاده نمایید.
طبق ماده 8 آیین نامه تحریر دفاتر زمانیکه صاحبان مشاغل گروه سوم، مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده نباشند یا برای معاملاتشان تا سقف 5 درصد حد نصاب معاملات کوچک باشد نیازی به صدور صورت حساب ندارند. گفتنی است حد نصاب معاملات کوچک در سال 1398 تا سقف 328 میلیون ریال تعیین شده که به عبارتی 5 درصد ان مبلغ 164,000,000 ریال می شود. در صورتی که خریدار درخواست صدور صورت حساب کند حتی این گروه مشاغل نیز ناگزیر به ارائه صورت حساب هستند.
سازمان امور مالیاتی برای تشخیص صورت حساب های رسمی از غیر رسمی اقدامات زیر را انجام می دهد: