دارایی چیست

شاید در ظاهر شناسایی انواع دارایی کار ساده ای باشد، اما در یک شرکت یا مؤسسه بزرگ تشخیص این که کدام بخش از سرمایه تان مربوط به دارایی است و کدام بخش در ردیف دارایی ها نیست، کار تخصصی و پیچیده ای است. این نوشتار برای شناخت انواع دارایی شخصی، تجاری، ثابت، مشهود و غیره است. برای هرکدام از دارایی ها نمونه هایی آورده ایم تا ملاکی برای تشخیص داشته باشید. با ما همراه شوید.

تعریف دارایی:

(Asset دارایی) منابع و اموالی است که دارای ارزش اقتصادی است. دارایی هر چیزی با ارزش یا منبعی با ارزش است که می‌تواند به پول نقد تبدیل شود.

دارایی‌ها اقلام فیزیکی یا غیر فیزیکی هستند که در طول زمان ارزش بیشتری پیدا می‌کنند یا ارزش خود را از دست می‌دهند. به بیان دیگر، دارایی‌ها آن دسته از اقلامی هستند که می‌توانند به پول نقد تبدیل شوند یا در مدت کوتاهی برای شرکت درآمد ایجاد کنند. دارایی نوعی منبع مالی و اقتصادی برای آینده شرکت به حساب می‌آید.

افراد از دارایی نفع می‌برند و دارایی نیز قابلیت ایجاد درآمد در آینده را دارد، دارایی چیزی است که حاوی ارزش اقتصادی ویا منافع آتی است. دارایی اغلب می‌تواند جریان‌های نقدی در آینده ایجاد کند، مانند یک قطعه ماشین‌آلات، یک اوراق بهادار مالی یا یک حق ثبت اختراع و غیره.

مشاوره مالیات

ویژگی‌های دارایی

دارایی‌ها دارای ویژگی‌های خاصی است:

  • دارایی قابلیت مالکیت دارد.
  • دارایی می‌تواند تحت تصرف شخصی، شرکت و موسسه باشد.
  • دارایی دارای ارزش قابل معامله است.
  • دارایی برای پرداخت هر گونه هزینه یا بدهی واحد تجاری مفید و کاربردی است.
  • صاحبان دارایی می‌تواند حقوق صاحبان سهام را ایجاد کنند.
  • دارایی‌ها نشان دهنده سود خالص از نظر ارزش هستند.

نمونه های دارایی

هفت نمونه دارایی که باید بشناسید:

  1. پول نقد
  2. سرمایه‌گذاری‌ها
  3. فهرست
  4. تجهیزات اداری
  5. دستگاه
  6. مشاور املاک
  7. خودروهای متعلق به شرکت
بدهی چیست

بدهی چیست:

بدهی‌ها تعهدات قانونی است که شخص یا شرکت مسئول پرداخت آن است. بدهی‌ها می‌تواند شامل اجاره ساختمان، حساب‌های پرداختنی، وام‌های بانکی یا حقوق و دستمزد باشد. به عبارت دیگر، بدهی‌ها تعهداتی هستند که از معاملات قبلی ناشی می‌شوند و از طریق دارایی‌هایی که در اختیار شرکت است، قابلیت پرداخت دارد.

بدهی‌ها در طول زمان از طریق انتقال منافع اقتصادی مانند پول، کالا یا خدمات تسویه می‌شوند.

نمونه‌هایی از بدهی‌هایی که باید بشناسید:

  1. بدهی بانکی
  2. بدهی وام مسکن
  3. پول بدهی به تأمین‌کنندگان (حساب‌های پرداختنی)
  4. دستمزد بدهکار
  5. مالیات‌های بدهکار

خدمات مالیاتی

رابطه بین دارایی‌ها، بدهی‌ها و حقوق صاحبان سهام:

ارزش شرکت با مقایسه بدهی‌های جاری، دارایی‌ها و حقوق صاحبان سهام آن‌ها با یکدیگر قابل ارزیابی است. ارتباط دارایی و بدهی و حقوق صاحبان سهام غالباً در ترازنامه شرکت ظاهر می‌شود.

دارایی‌ها به سرمایه شرکت شما ارزش می‌افزایند و حقوق صاحبان سهام شرکت را افزایش می‌دهند، در حالی که بدهی‌ها ارزش و دارایی شرکت را کاهش می‌دهند.

هرچه دارایی‌های شرکت بیشتر از بدهی‌های آن باشد، سلامت مالی کسب و کار قوی‌ترمی شود.

اگر بدهی‌ها بیشتر از دارایی‌ها باشد، شرکت دچار ورشکستگی می‌شود.

دارایی‌های غیر نقدی چیست:

دارایی‌های غیر نقدی در دسته دارایی‌های ثابت طبقه‌بندی می‌شوند. دارایی‌های نقدی شامل املاک، وسایل نقلیه و ماشین‌آلات می‌شود.

جالب است بدانید دارایی‌های ثابت یا غیر نقدی متعلق به شرکت است و به درآمد آن کمک می‌کند، اما در فرآیند تولید مصرف نمی‌شود. دارایی‌های ثابت اقلام مشهودی هستند که معمولاً به هزینه نقدی قابل توجهی نیاز دارند و برای مدت طولانی دوام دارند.

دارایی‌های غیر نقدی

دارایی شخصی چیست:

دارایی‌های شخصی شامل خانه، ماشین، آثار هنری یا کالاهای خانگی است. دارایی‌های شخصی چیزهایی هستند که ارزش فعلی یا آتی آن متعلق به فرد یا خانواده است. نمونه‌های رایج دارایی‌های شخصی عبارت‌اند از:

  • وجه نقد و معادل‌های نقدی آن
  • گواهی سپرده
  • حساب‌های چک و پس‌انداز
  • حساب‌های بازار پول
  • پول نقد فیزیکی
  • اسناد خزانه
  • ملک یا زمین و هر بنایی که پیوسته به آن متصل باشد
  • وسایل کلکسیونی
  • اثاثیه منزل
  • جواهرات
  • وسایل نقلیه

مشاوره مالیات بر ارث

دارایی های شرکت:

برای شرکت‌ها، دارایی‌ها چیزهایی با ارزش هستند که تولید و رشد را حفظ می‌کنند. برای یک کسب و کار، دارایی‌ها زیر تجاری محسوب می‌شود:

  • ماشین‌آلات
  • دارایی
  • مواد خام و موجودی کالا
  • دارایی‌های نامشهود مانند حق اختراع، حق امتیاز و سایر دارایی‌های معنوی

دارایی‌های ثابت:

دارایی‌های ثابت دارایی‌هایی بلندمدت یا دارایی‌های غیرجاری هستند. این دسته از دارایی‌ها ماهیت فیزیکی داشته و در ترازنامه ثبت می‌شوند. دارایی‌های ثابت نامشهود آن دسته از دارایی‌های بلندمدت بدون ماده فیزیکی هستند، به عنوان مثال، مجوزها، نام‌های تجاری، و حق چاپ.

نمونه‌هایی از دارایی‌های ثابت عبارت‌اند از:

  • وسایل نقلیه (مانند کامیون‌های شرکت)
  • مبلمان اداری
  • دستگاه
  • ساختمان‌ها
  • زمین

دو تفاوت اصلی دارایی‌های ثابت با دارایی تجاری این است که دارایی‌های غیرجاری (مانند دارایی‌های ثابت) را نمی‌توان به راحتی به پول نقد برای تأمین هزینه‌های عملیاتی یا سرمایه‌گذاری‌های کوتاه‌مدت تبدیل کرد. برعکس، انتظار می‌رود دارایی‌های جاری ظرف یک سال مالی یا یک چرخه عملیاتی تصفیه شوند.

دارایی‌های جاری

دارایی‌های جاری:

دارایی‌های جاری، آن دسته از دارایی‌ها هستند که در طول یک دوره عملیاتی از تاریخ تنظیم ترازنامه، قابلیت تبدیل شدن به وجه نقد یا معامله شدن را دارند. این دارایی‌ها را می‌توان در کمتر از یک سال به وجه نقد تبدیل کرد. دارایی‌های جاری برای شرکت درآمد ایجاد می‌کنند. به عبارت دیگر دارایی‌های جاری، آن دسته از دارایی‌هایی هستند که می‌توانند ظرف یک سال مالی یا یک چرخه عملیاتی به وجه نقد تبدیل می‌شوند. دارایی‌های جاری برای تسهیل هزینه‌های عملیاتی و سرمایه‌گذاری‌های روزانه استفاده می‌شوند. دارایی‌های جاری شامل:

  • پول، اسکناس و مسکوکات: این دسته از دارایی‌ها به وسیله آن می‌توانید کالا و خدمات مورد نیاز خود را خریداری کنید.
  • سپرده: شبیه‌ترین دارایی نزدیک به پول نقد است، مانند سپرده‌های غیر دیداری یا مدت‌دار
  • سپرده‌های کوتاه‌مدت: سپرده‌هایی هستند که با هدف دریافت سود به بانک سپرده می‌شوند.
  • موجودی کالا: محصولات تولید شده یا در حال تولید هستند که برای زمان مشخص در شرکت نگهداری می‌شوند.
  • اوراق بهادار قابل فروش: هر نوع سندی که مالک بتواند آن را خرید و فروش کنند.
  • اثاثیه: اداری دارایی‌های هستند که نقش مستقیم در تولید ندارند اما برای انجام امور دفتری رفاهی وجودشان ضروری است.

مشاوره مالیات بر ارزش افزوده

دارایی‌های ثابت یا غیر جاری:

دارایی‌های ثابت آن دسته از اقلامی هستند که عمر طولانی دارند، دارایی‌های ثابت به خاطر آنکه دائم در معرض استفاده هستند به مرور زمان مستهلک می‌شوند. برای همین برای آن‌ها هزینه استهلاک در نظر گرفته می‌شود. انواع دارایی‌های ثابت که در ترازنامه ثبت می‌شوند، شامل:.

  • زمین: تنها دارایی است که مستهلک نمی‌شود و عمر نامحدود دارد.
  • ساختمان: نوعی دارایی است که برای محافظت از ماشین‌آلات، تجهیزات محصولات و انجام خدمات و هرگونه فعالیت که در حوزه شرکت باشد قابل استفاده است.
  • ماشین‌آلات: دارایی‌های هستند که به وسیله نیروی انسانی مستقیماً در فرآیند تولید و ساخت محصولات نقش دارند.
  • تجهیزات: دارایی‌های هستند که برای تعمیر و راه‌اندازی دارایی‌ها و خدمات مختلف در محیط کار استفاده می‌شود.

دارایی‌ها بر مبنای وجود فیزیکی:

شیوه دیگر تقسیم‌بندی دارایی‌ها بر اساس بر مبنای وجود آن‌هاست. تقسیم‌بندی دارایی‌ها بر مبنای وجود فیزیکی به دودستهٔ دارایی‌های مشهود و دارایی‌های نامشهود تقسیم می‌شود:

1- دارایی‌های مشهود، دارایی‌های هستند که به عنوان اموال یک موسسه هستند، وجود فیزیکی داشته و قابل لمس، مشاهده و دیدن هستند. انواع دارایی‌های مشهود مانند زمین، ساختمان، تجهیزات، پول نقد، اوراق بهادار قابل فروش موجودی و غیره است.

2- دارایی‌های نامشهود آن دسته از دارایی‌ها هستند که وجود فیزیکی ندارند مانند حسن نیت، حق اختراع، کپی رایت، حق مالکیت فکری، علائم تجاری و غیره هستند.

دارایی‌های نامشهود

دارایی‌های نامشهود:

در ادامه به پنج مورد از دارایی های نامشهود اشاره می کنیم.

  1. حسن نیت: منظور از حسن نیت، ارزش و شهرت کسب و کار است که در حسابداری به تفاوت قیمت خرید شرکت و ارزش کل دارایی‌های خالص آن گفته می‌شود.
  2. حق اختراع: حق اختراع امتیازی است که به صورت انحصاری به مخترع و سازنده اثر تعلق دارد. در واقع حق اختراع نوعی دارایی است که متعلق به مخترع مالک اختراع و در مدت معین حق استفاده از اختراع خود را برای فروش یا استفاده در اختیار دارد.
  3. کپی رایت: منظور از کپی رایت عنوان کلی برای حقوق مالکیت فردی است.
  4. حق مالکیت فکری: حقی که انحصاراً برای حمایت از فعالیت‌های فکری در نظر گرفته می شود. مالکیت فکری در مواردی مانند اختراع آثار هنری علائم تجاری طراحی صنعتی و غیره است.
  5. علائم تجاری: علامت تجاری، مالکیت معنوی طرح و نشانه خاص شرکت است که ارزش معنوی و اقتصادی دارد. علائم تجاری ابزار، کلمات، لوگو یا تصاویری هستند که در بازار برای تشخیص محصولات شرکت‌ها قابل استفاده است.

تقسیم‌ بندی دارایی‌ها بر اساس روش استفاده:

دارایی‌ها بر اساس روش استفاده به دو تقسیم می‌شوند:

1- دارایی‌های عملیاتی، برای تولید درآمد و فعالیت‌های اصلی یک کسب و کار به کار می‌روند، دارایی‌های عملیاتی مانند پول نقد، موجودی، ساختمان، تجهیزات، ثبت اختراع و حسن نیت است.

2- دارایی‌های غیر عملیاتی، برای عملیات و فرایندهای روزانه قابل استفاده نیستند، اما منبع درآمدی برای شرکت محسوب می‌شوند. انواع دارایی‌های غیر عملیاتی مانند سرمایه‌گذاری‌های کوتاه مدت، اوراق بهادار قابل فروش، زمین و غیره است.

مالیات اجاره

سؤالات متداول

  1. آیا سپرده بانک دارایی است؟

    اموالی که در بانک است دارایی مالی محسوب می شود. دارایی مالی، دارایی نقدی است که ارزش خود را از یک حق قراردادی یا ادعای مالکیت به دست می‌آورد. پول نقد، سهام، اوراق قرضه، صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک و سپرده‌های بانکی همگی نمونه‌هایی از دارایی‌های مالی هستند.

  2. آیا خانه دارایی است؟

    خانه، مانند هر شیء دیگری که در اختیار شما قرار می‌گیرد، به عنوان دارایی طبقه‌بندی می شود. دارایی چیزی است که مالکیت آن در اختیار شما هستید. خانه ارزش دارد. چه ارزش را به عنوان قیمتی که خانه را با آن خریده‌اید و چه قیمتی که فکر می‌کنید می‌توانید خانه را با آن بفروشید، تعیین کنید، این مقدار ارزش خانه شما است.

  3. آیا پول نقد دارایی است یا بدهی؟

    بله، وجه نقد یک دارایی جاری است و اولین اقلام در ترازنامه یک شرکت ثبت می شود.

  4. آیا سرمایه یک دارایی است؟

    سرمایه همیشه یک دارایی است، سرمایه همان پولی است که برای تجارت به آن نیاز دارید.

  5. وام‌های مشاغل کوچک دارایی یا بدهی است؟

    همه وام‌های تجاری، رهن املاک و خطوط اعتباری وام‌های مشاغل کوچک بدهی محسوب می‌شوند. این‌ها مبالغی هستند که شرکت به یک بانک، شخص خصوصی یا نهاد اعتباری بدهکار است.

  6. حقوق و دستمزد دارایی محسوب می شود؟

    تعهدات معوقه، حقوق و دستمزد بدهی محسوب می شود.

  7. دارایی‌ها چگونه طبقه‌بندی می‌شوند؟

    دارایی‌ها را می‌توان به 2 دسته دارایی‌های مشهود و دارایی‌های نامشهود طبقه‌بندی می‌شوند.

  8. تفاوت بین کالا و دارایی را بیان کنید؟

    کالاها همیشه ماهیت ملموس دارند در حالی که دارایی‌ها می‌توانند ماهیت ملموس و نامشهود داشته باشند.

  9. چند نمونه از بدهی‌ها را بگویید؟

    وام‌های کوتاه مدت، اجاره، حقوق قابل پرداخت، اضافه برداشت بانکی

  10. نمونه‌ای از دارایی‌ها چیست؟

    پول نقد و معادل، اوراق بهادار قابل بازا، هزینه‌های پیش‌پرداخت، حساب‌های دریافتنی

موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله حق السعی چیست دعوت می نماید.

جهت برخورداری از مشاوره تلفنی مالیاتی می توانید با شماره 09197566637 تماس بگیرید.

دیدگاه خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های مورد نیاز علامت‌گذاری شده اند*

پر کزدن این فیلد الزامی می باشد.

مطالب جدید

خبرنامه مالیات ها
عضویت در خبرنامه مالیات ها