دادرسی مالیاتی با هدف رفع اختلاف میان پرداخت کنندگان مالیات و اداره مالیات و نیز برای کاهش مالیات ابلاغ شده به صاحبان کسب و کار تشکیل می شود. در واقع زمانی که مبلغ مالیات جایگزین، بیشتر از حد انتظار مودی باشد، صاحبان کسب و کار و مشاغل وارد چرخه دادرسی مالیاتی می شوند تا اعتراض خود را به مبلغ مالیات تعلق گرفته اعلام کنند.
مودیان مالیاتی موظف هستند در زمان های مقرر که از سوی سازمان امور مالیاتی اعلام می شود، اقدام به ارائه اظهارنامه مالیاتی کنند، اظهارنامه ارائه شده توسط مودی به وسیله ممیزی اداره مالیاتی بررسی شده و آن را تایید یا رد می کند. بررسی اظهارنامه توسط ممیزین چند صورت دارد.
اگر مودی مبلغ مالیات تعیین شده را بپذیرد که آن را پرداخت میکند و همه چیز تمام می شود. اما اگر مودی مبلغ مالیات را نپذیرد، وارد چرخه جدید دادرسی مالیاتی میشود.
دادرسی مالیاتی فرایند قانونی است که مودی میتواند طی آن به رای اداره امور مالیاتی اعتراض نماید. خوب است بدانید اعتراض به برگ تشخیص مالیاتی فقط مربوط به رقم بالای آن نیست و مودی میتواند به نحوه پرداخت مالیات هم معترض باشد.
مودیانی که به برگ تشخیص مالیاتی صادره از سوی سازمان امور مالیاتی معترض هستند، باید فرم اعتراض را توسط مودی، نماینده یا وکیل خود تدوین کرده و به سازمان امور مالیاتی ارائه دهند. سازمان امور مالیاتی نیز وظیفه دارد ضمن ثبت اعتراض مودیان در اسرع وقت به آن رسیدگی کند.
مودی موظف است رونوشت یا کپی واضحی از اسناد مالیاتی خود را به فرم اعتراض ضمیمه کند. این رونوشت دو صورت دارد.
دادرسی مالیاتی که فرآیند اعتراض مودی به رای ممیز مالیاتی است، مسیری برای مودیان مالیاتی فراهم کرده که بتوانند برای حل اختلاف به مراجع ذی صلاح مراجعه کنند.
ناگفته نماند طی کردن هر کدام از مسیرهای ذکر شده، نیاز به ضوابط و مقرراتی دارد که مودی موظف به رعایت آنها است.
فرایند دادرسی مالیاتی پس از ارسال اظهارنامه مالیاتی آغاز می شود. با ارسال اظهار نامه مالیاتی که زمان مقرر برای ارسال آن سه ماه پس از پایان سال مالی، یعنی تیرماه است، مالیات ابرازی توسط مودی با مالیات تشخیص سازمان امور مالیاتی در یک راستا قرار می گیرد و اگر مالیات ابرازی توسط کارشناسان مالیاتی رد شود، مالیات تشخیصی سازمان جای آن را میگیرد. مالیات تشخیصی که به وسیله برگ تشخیص به مودی اعلام می شود، چون اصولا مبلغی بالاتر از مبلغ مالیات ابرازی توسط مودی است، مورد اعتراض مودیان قرار می گیرد. به محض اعتراض از سوی مودی، فرایند دارسی مالیاتی آغاز می شود. دادرسی مالیاتی چرخه ای است که برای قانونمند کردن فرآیند اعتراض به مالیات مین شده است.
تا 30 روز پس از صدور برگ تشخیص مالیات، مودی فرصت دارد که به مالیات تعلق گرفته اعتراض نماید. در پایان این مدت اگر مودی اعتراضی به مالیات تعلق گرفته نداشته باشد، موظف به پرداخت آن است. اشخاص مجاز به اعتراض به برگ تشخیص مالیات خود شخص حقیقی یا حقوقی یا وکیل مالیاتی آنها است. وکیل تام الاختیار مودی باید فرم های اعتراض را از جانب مودی تکمیل کرده و دفاتر و اسناد را نیز برای بررسی و بازنگری به مراجع مربوطه ارجاع دهد. شاید بد نباشد که بدانید وکیل یا نماینده قانونی مودی پس از ارائه اسناد و دفاتر باید رسید دریافت کند.
مرحله اول:
تشخیص مالیات به مودی از طریق رسیدگی به دفاتر انجام می شود. در این مرحله رسیدگی به اعتراض از طریق دفاتر و اسناد و مدارک ارائه شده از سوی مودی انجام می شود.
اظهارنامه عملکرد و اظهارنامه ارزش افزوده و سایر گزارشات فصلی باید توسط مودی در زمان مقرر ارائه شود تا بتواند برای رسیدگی در مرحله اول مورد استفاده قرار گیرد. مطابق درخواست کتبی ادره امور مالیاتی، مودی باید دفاتر واسناد و مدارک مربوطه را به اداره امور مالیاتی ارائه دهد.
مرحله دوم:
تشخیص درآمد از طریق رسیدگی به دفاتر اسناد و مدارک است. زمانی اداره امور مالیاتی هزینه های مودی را می پذیرد که همه هزینه ها ابرازی منطبق با دفاتر و اسناد باشد.
مرحله سوم:
نیز درآمد مشمول مالیات به شیوه علی الراس انجام می شود. در صورتی که اسناد و دفاتر با اظهارنامه مالیاتی ارائه شده توسط مودی هم خوانی نداشته و مغایر باشد، یا زمانی که اظهارنامه عملکرد ارزش افزوده در موعد مقرر ارائه نشود، یا مودی دفاتر و اسناد ومدارک را به سازمان امور مالیاتی ارائه ندهد مالیات مودی به صورت علی الراس محاسبه می شود.
موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله هیات حل اختلاف مالیاتی دعوت می نماید.