اعتراض مالیاتی
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که پس از تحویل اظهارنامه مالیاتی و صدور برگ تشخیص، متوجه اشکالاتی شده باشید که مایه اعتراض تان شود. برای ورود به مراحل پیگیری اعتراض مالیاتی باید مقدماتی را طی کنید، دلایل، اسناد و مدارک لازم را جمع آوری کرده و سپس اعتراص مالیاتی خود را به صورت قانونی پیگیری کنید. اگر می خواهید با مراحل پیگیری اعتراض مالیاتی آشنا شوید تا پایان مقاله ما را همراهی کنید.
یکی از چالش هایی که مدیران و صاحبان کسب و کار با آن روبرو هستند پرداخت مالیات و جرایم مالیاتی است. اعتراض مالیاتی راهکاری برای کاستن جرایم مالیاتی و دفاع از حقوق مؤدیان است.
مؤدیان مالیاتی که با ارائه اظهارنامه مالیاتی در زمان مقرر به سازمان امور مالیاتی برگ تشخیص دریافت کرده اند، در صورت مشاهده مغایرت و ناعادلانه بودن مالیات تعیین شده، میتوانند با استناد به مواد قانونی و ارائه مدارک و شواهد لازم به برگ تشخیص مالیات معترض شوند. اعتراض به برگ تشخیص یکی از ابتدایی ترین مراحل پیگیری اعتراض مالیاتی است.
ماده 238 قانون مالیات مستقیم، چندین مرحله برای اعتراض مالیاتی مشخص کرده که بهتر است مدیران و صاحبان کسب و کار با آن آشنایی داشته باشند. مطابق این قانون مراحل پیگیری اعتراض مالیاتی بسیار گسترده و دامنه دار است و در صورت قانع نشدن مؤدی و سازمان امور مالیاتی در هر مرحله، وارد مرحله بعد می شود
مراحل پیگیری اعتراض مالیاتی از زمانی که برگ تشخیص به مؤدی ابلاغ می شود آغاز شده و اگر مؤدی نسبت به برگ تشخیص دریافتی معترض باشد، باید با ارائه مدارک لازم، اعتراض خود را به صورت کتبی به اداره امور مالیاتی اعلام کند.
برگ تشخیص مالیات که نام دیگر آن برگ ارزیابی مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی انفرادی است نشان دهنده رسیدگی به اظهار نظر مالیاتی مؤدی از سوی اداره مالیات است. برگ تشخیص مالیات میتواند برای انواع مالیات های تعلق گرفته به اشخاص حقیقی و حقوقی صادر شود. گفتنی است برگ تشخیص مالیات برای انواع مالیات مانند مالیات عملکرد، مالیات حقوق، مالیات تکلیفی و غیره به صورت ویژه و جداگانه صادر می شود. برای همین به برگ تشخیص مالیاتی برگ ارزیابی عمومی هم گفته می شود.
کلیه مؤدیان مالیاتی پس از ارائه اظهارنامه باید برگ تشخیص مالیات را مشاهده نمایند. پرداخت کننده مالیات تا زمانی که برگ تشخیص مالیات را دریافت نکرده باشد نمی تواند به مالیات تعلق گرفته معترض شود. برای دریافت برگ تشخیص مالیات مؤدیان می توانند با وارد کردن اطلاعات خود وارد سامانه رسیدگی به اعتراضات مؤدیان مالیاتی شده و پس از مشاهده برگ تشخیص خود، در صورت معترض بودن به آن میتوانند در همین سامانه مراحل پیگیری اعتراض مالیاتی را دنبال کنند.
پس از صدور و ابلاغ برگ تشخیص مالیاتی یا برگ ارزیابی مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی انفرادی، اگر مؤدی به برگ تشخیص اعتراضی داشته باشد ظرف مدت 30 روز باید اعتراض خود را همراه با ادله لازم و مدارک قانونی به صورت کتبی به اداره مالیاتی یا هیأت ممیزه کل اعلام نماید.
برای حل اختلاف در این مرحله اداره امور مالیاتی با مؤدی وارد مذاکره شده و پس از رفع مشکلات پیش آمده و تعیین تکلیف نهایی برگ قطعی مالیات را برای مؤدی صادر میکند. از سوی دیگر مؤدی وظیفه دارد پس از صدور برگ قطعی مالیات تا 10 روز آن را تسویه کند.
دقت داشته باشید اگر مؤدی پس از دریافت برگ تشخیص مالیات به آن معترض باشد ولی در مدت 30 روز به صورت کتبی اعتراض مالیاتی خود را اعلام نکند برگ قطعی مالیات برایش صادر شده و موظف به پرداخت مالیات قطعی تعلق گرفته است. برای پیشگیری از این مورد بهتر است مؤدیان به محض دریافت برگ تشخیص مالیاتی، قبول یا عدم قبول آن ونحوه تسویه را به صورت کتبی به اطلاع سازمان امور مالیاتی برسانند.
پس از رسیدگی ممیزان مالیاتی به اعتراض به برگ تشخیص مالیات، اگر مدارک و ادله ارائه شده از سوی مؤدی مورد پذیرش رئیس اداره مالیاتی یا ممیز کل قرار بگیرد، تعدیلات لازم را در ظهر برگ تشخیص ثبت کرده و پس از تایید رئیس امور مالیاتی آن را به مؤدی تحویل داده و مؤدی نیز باید ظرف ده روز مالیات را پرداخت کند.
اگر مدارک و ادله ارائه شده از سوی مؤدی مورد پذیرش رئیس اداره مالیات نباشد یا مؤدی پس از رسیدگی باز هم به برگ تشخیص معترض باشد، ممیز مالیاتی با تایید رئیس اداره مالیات، مراتب را ظهر برگ تشخیص درج کرده و پرونده وارد مرحله بعد یعنی هیأت حل اختلاف بدوی می شود.
با وورد پرونده مالیاتی به هیأت حل اختلاف بدوی، مرحله سوم رسیدگی به اعتراض مالیاتی آغاز می شود. از زمان ابلاغ پرونده اعتراض مالیاتی به این هیأت 10 روز برای تشکیل جلسه و رسیدگی به اعتراض مؤدی زمان لازم است. این تاریخ در صورت درخواست مؤدی یا وکیل او که به تایید اهضای هیأت هم رسیده باشد قابل تغییر است. در این مرحله اگر رای صادره مورد پذیرش مؤدی و سازمان مالیاتی باشد پرونده مختومه شده و رای نیز قطعی و لازم الاجرا است. ولی در صورت اعتراض مجدد پرونده وارد مرحله چهارم می شود.
اگر مؤدی رای صادره هیأت حل اختلاف را نپذیرد تا 20 روز بعد از ابلاغ رای می تواند اعتراض مالیاتی خود را اعلام کرده و تقاضای تجدید نظر نماید.
لازم به ذکر است که در این مرحله مؤدی باید پیش از ورود پرونده اعتراض مالیاتی به هیأت حل اختلاف؛ میزان مالیاتی مورد قبول خود را پرداخت کند و نسبت به اضافه مبلغ که به آن معترض است پرونده را به هیأت اختلاف تجدید نظر ارجاع بدهند. پس از بررسی پرونده اعتراض مالیاتی در هیأت تجدید نظر مؤدی می تواند وارد مرحله بعدی اعتراض مالیاتی شود.
اگر هم چنان مؤدی رای هیأت تجدید نظر را نپذیرفته و نسبت به حکم صادره اعتراض داشته باشد یک ماه وقت دارد که وارد مرحله بعدی پیگیری اعتراض مالیاتی شود.
یکی از مراحل پیگیری اعتراض مالیاتی ورود پرونده به شورای عالی مالیات است. مؤدی مالیاتی پس از عدم قبول رای هیأت اختلاف تجدید نظر تا یک ماه فرصت دارد با ارائه مدارک و تصاویر احکام صادر شده در مراحل قبلی به شورای عالی مالیاتی مراجعه نموده و اعتراض مالیاتی خود را ثبت کند. شورای عالی مالیاتی بازوی مشورتی رئیس کل سازمان امور مالیاتی محسوب میشود به عبارت دیگر شورای عالی مالیات وزیر امور اقتصاد و داراییبه شمار می رود. لازم به ذکر است در این مرحله نیز مؤدی باید مالیات ذکر شده را پرداخت نموده یا به همان مبلغ تضمین یا وثیقه بانکی یا ملکی ارائه دهد.
یکی از مراحل پیگیری اعتراض مالیاتی هیأت مقرر در ماده 251 قانون مالیات مستقیم است. اعتراضات وارده به این هیأت به علت مدت انقضای اعتراض قابل طرح و بررسی در صلاحیت مرجع دیگری نیست این هیأت صلاحیت رسیدگی به اعتراض مالیات های غیر مستقیم را هم دارد. رای این هیأت قطعی و لازم الاجرا است. اگر پرونده مالیاتی هنوز به نتیجه نرسد وارد مرحله بعد می شود.
این مرحله از رسیدگی به اعتراض مالیاتی دیگر از حوزه سازمان امور مالیاتی خارج شده و وارد سیستم قضایی کشور می شود. آنچه در دیوان عدالت اداری مورد بررسی قرار می گیرد منحصراً نقض قوانین یا مخالفت با آرای صادره در هیأت حل اختلاف است.
موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله قانون جریمه عدم تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارث دعوت می نماید.