پولشویی چیست
حتما واژه پولشویی تا به حال به گوشتان رسیده و با این کلمه آشنا هستید، اما اگر معنا و مفهوم روشنی از ان در ذهن ندارید با ما همراه باشید تا با تعریف پولشویی و چگونگی فرایند و تاثیرات آن و از همه مهم تر جرایم پولشویی آشنا شوید.
پولشویی نوعی تغییر ماهیت پول است که مجرمان با زیرکی و مهارت از ان استفاده می کنند تا به پول به دست امده از راه های غیر قانونی، صورت درست و قانونی بدهند.
به عبارت دیگر پولی که از راه های غیر قانونی، خلاف، فساد و غیره به دست امده را تبدیل به پولی می کنند که گویی در جریان فعالیت های مجاز اقتصادی و کاملا قانونی به دست امده و در واقع پول کثیف و نامشروع را به دارایی های مشروع تبدیل می کنند. به عبارت دیگر پولی که از راه های خلاف وغیر قانونی به دست آمده را تبدیل به درامدی می کنند که از راه حلال و قانونی به دست می آید.
برای مطالعه مقاله استعلام چک برگشتی قدیمی می توانید از این لینک استفاده نمایید.
خلافکاران از پولشویی برای رد گم کردن و قانونی جلوه دادن پول به دست امده، استفاده می کنند. با این کار مراجع قانونی نمی توانند تشخیص دهند که این پول و دارایی از کجا به دست امده است. هدف اصلی پولشویی، سخت کردن یافتن مسیر اولیه کسب درامد برای مراجع قانونی است. زمانی که منبع واقعی و اصلی درامد مشخص نباشد، خلافکاران به راحتی میتوانند از چنگ قانون بگریزند. ضمن آن که با این روش می توانند فرار مالیاتی نیز داشته باشند. پول شویی مسیری است که برای پاک کردن پول بدست امده از راه های نادرست استفاده می شود.
پولشویی یکی از اعمال حیاتی سازمان های مجرمانه است که با مقادیر زیادی پول روبرو هستد. بنابراین برای پاک کردن مسیر غیر قانونی پول به دست امده ان را وارد فرایندهای اقتصادی می کنند تا توجیه قانونی داشته باشد. خلافکارانی که نوعاً از پولشویی در فرایند برنامه های شان استفاده می کنند، گروه های زیر هستند:
این گروه ها چون با حجم بالایی از پول روبرو هستند، ناگزیر از پولشویی هستند؛ چون کار کردن با پول نقد در حجم و مقدار گسترده و فراوان دردسرهای خودش را دارد و باعث جلب توجه می شود. از سوی دیگر حمل این حجم از پول کار بسیار سختی است، بنابراین ناگزیز هستند که پول به دست امده از این فرایند را وارد فعالیت های اقتصادی کرده و شکل قانونی به ان بدهند.
برای مطالعه مقاله حسابرسی مالیاتی چیست می توانید از این لینک استفاده نمایید.
ازانجا که پولشویی برای قاچاقچیان و تروریست ها بسیار حیاتی و ضروری است، بنابراین آنها از مشاوران اقتصادی خبره برای پولشویی و چگونگی ان استفاده می کنند. این فرایند بسیار پیچیده است و در همه کشور ها در سه مرحله انجام می شود
تزریق پول:
این مرحله اولین و سخت ترین مرحله انجام کار است. چون معمولا بانک ها جابجایی پول در مبالغ کلان وحجم زیاد را پیگیری کرده و گزارش می دهند، خلافکاران برای وارد کردن پول به سیستم بانکی مجبور به استفاده از روش های مختلفی هستند. تا نیاز به توضیحات اضافی برای ورود این حجم از پول به سیستم بانکی را نداشته باشند. یکی از این راه اسمورف نام دارد. در این روش تراکنش های واریزی را کوچک و خرد می کنند تا حجم چشمگیری نداشته باشد.
لایه بندی:
پس از انجام تراکنش های کوچک و ارسال پول به حساب های مختلف، ماهیت آن تغییر کرده و رد گیری و پیگیری ان سخت می شود. این لایه بندی می تواند در آن واحد چندین تراکنش بانک به بانک باشد. آن قدر واریز و برداشت های متوالی انجام می دهند که مبلغ پول هر حساب کاملاً جابجا شده و تغییر ماهیت دهد. در روش دیگر که برای لایه بندی استفاده میشود، تغییر نوع ارز است. مثلا دلار را به پوند تعییر می دهند یا پوند را به یورو و غیره. راه دیگر لایه بندی خرید اقلام سرمایه ای با ارزش است، مانند خرید قایق، ماشین، خانه، الماس و غیره . با این کار یعنی لایه بندی، مسیر دست یافتن به منبع اولیه پول بسیار سخت می شود.
ادغام و یکپارچه سازی:
پس از مراحل بالا پول کثیف وارد چرخه اقتصادی شده و شکل قانونی پیدا می کند. این مبلغ پول در ظاهر پولی است که از مسیر درست و قانونی به دست امده است. حتی پولشو ها در این مرحله اقدام به راه اندازی کسب وکار محلی نیز می کنند و در واقع خود را سرمایه گذار نشان دهند.
به این ترتیب کالای سرمایه ای که در مرحله قبل خرید بودند، مانند ملک، قایق، ماشین و یا غیره را فروخته و آن را تبدیل به پول نقد می کنند. در این مرحله مجرمان پولشویی در لباس یک انسان سرمایه گذار با هدف اشتغال و تولید ظاهر شده و پیدا کردن رد پول اصلی را کار بسیار سخت و دشواری می کنند.
برای مطالعه مقاله مفاصا حساب مالیاتی می توانید از این لینک استفاده نمایید.
پولشویی به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر اقتصاد کشور تاثیرات منفی اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، امنیتی، سیاسی و غیره زیادی دارد و خسارات جبران ناپذیری به اقتصاد کشور وارد می کند. از جمله اسیب های پولشویی می توان به موارد زیر اشاره کرد.
یکی از اصلی ترین مجازات برای پولشویی که در ایران و بسیاری از کشورها رایج است، مصادره اموال و عواید حاصله از آن است.
قانون تلاش دارد با محدود کردن مجرمان آنها را از اعمال مجرمانه خود دور کند. محروم کردن مجرمین از درآمد ناشی از پولشویی انگیزه آنها را از اقدام به این عمل کمتر می کند.
طبق قانون ماده 9 مبارزه با پولشویی علاوه بر مصادره اموال محکوم به پرداخت جزای نقدی به میزان عایدی ناشی از اعمال مجرمانه می شوند. مجازات پولشویی برای اشخاص حقوقی منحل کردن شرکت و یا جلوگیری از فعالیت آن برای مدتی معین است.
از آن جا که در کنار پولشویی احتمال وقوع جرایم دیگری نیز وجود دارد معمولا متهمان پولشویی به حبس و مجازاتهای دیگری نیز محکوم می شوند.
برای مطالعه مقاله مطالبات مشکوک الوصول چیست می توانید از این لینک استفاده نمایید.
با ظهور اینترنت و فضای جدید دنیای بی نهایتی پیش روی پولشویان گشوده شد. موسسههای بانکداری آنلاین، سرویسهای پرداخت آنلاین ناشناس و انتقالهای آنی با استفاده از تلفن همراه، فرآیند شناسایی پولشویی را سخت تر کرده است. استفاده از پروکسی و نرم افزارهایی که هویت افراد را پنهان می کند باز هم شناسایی را سخت تر و سخت تر می کند.
یکی از مزایای دیگر دنیای اینترنت برای پولشویی تبدیل پول از طریق مزایده و فروش آنلاین در وبسایتهای شرط بندی و بازیهای مجازی است. به این ترتیب به سادگی پول کثیف به پول واقعی و قابل استفاده و غیرقابل رد یابی و پیگیری تبدیل می شود. ارزهای دیجیتالی مانند بیت کوین هم در خط مقدم پولشویی جای گرفته اند.
پولشویی نشان از فعالیتهای جنایت کارانه پردرآمدی است که برای جوانان جذابیت زیادی دارد. و مشوقی است برای خلاف کاران که به اعمال خلاف شان ادامه دهند چون بدون هیچ پیامدی سود کلانی دریافت میکنند.
پولشویی خلاف را در جامعه رواج داده، و چون خلافکاران با اعمالی چون قاچاق مواد مخدر به سود های کلان می رسند مواد مخدر بیشتری در اختیار جوانان قرار میگیرد، به دنبال آن جنایتهای خیابانی بیشتر شده و مقامات قانونی مجبور به صرف بودجه بیشتری برای مبارزه با این جرائم می شوند. یکی از عوارض دیگر پولشویی به خطر افتادن اخلاق عمومی جامعه است. چون صاحبان کسب و کارهایی که میل به خلاف ندارند با مشاهده سودهای کلان به دست آمده از خلاف به این متمایل شده و کم کم به خلاف کشیده می شوند.