مالیات مقطوع چیست

در میان قوانین مالیاتی یکی از قوانین، به نام قانون مالیات مقطوع است که حاکم بر سود یا درآمدهایی است که مشمول مالیات نمی شوند یا مشمول مالیات مقطوع هستند. طبق این قانون صاحبان مشاغل 15 گروه دوم که مجبور به استفاده از پایانه های فروشگاهی از ابتدای سال 1399 بوده اند در صورتی که کارتخوان را ثبت کرده باشند، مشمول مالیات مقطوع هستند. از سوی دیگر سود یا درآمدهای شرکت یا موسساتی که شامل مالیات نمی شوند، باید مالیات مقطوع بپردازند.

خدمات مالیاتی

تبصره قانونی پرداخت مالیات مقطوع:

تبصره 100 اصلاحی قانون مالیات های مستقیم مصوبه تیرماه 1394 به مالیات مقطوع پرداخته است. طبق این ماده که به منظور تکریم مودیان و برای تسهیل وصول مالیات. برای ایجاد وحدت رویه در تعیین مالیات ععملکرد سال 1398 برخی از مشاغل به استثنای صاحبان مشاغل گروه اول ماده 2 آیین نامه اجرایی مشمولینی تبصره ماده 100 قانون مالیات ضمن اعلام مشمولین تبصره ماده 100 قانون مالیات، نحوه تعیین مالیات مقطوع و پرداخت آن را مشخص کرده است.

ماده 100 قانون مالیات مستقیم

مشمولین تبصره ماده 100 قانون مالیات مستقیم اصلاحیه سال 1394:

مشمولین این تبصره شامل موارد زیر می شوند:

  1. مشاغل گروه دوم و سوم که مجموع فروش کالا و خدماتشان در سال 1398 حداکثر 30 برابر معافیت موضوع ماده 48 قانون مالیات مستقیم باشد (مبلغ 828 میلیون تومان) در صورت تکمیل و ارسال فرم مطابق دستورالعمل ها سازمان امور مالیاتی کشور از نگهداری اسناد و دفاتر هنگام تسلیم اظهارنامه معاف هستند. صاحبان مشاغل بابت عملکرد سال 1397 ه بر مبنای مالیات سال 1396 به صورت مقطوع بوده مودیان با میزان مالیات قطعی تا 25 میلیون ریال بدون افزایش نسبت به عملکرد سال 1396 تعیین می شود.
  2. صاحبان مشاغل بر اساس موضوع فعالیت یا محل فعایت که مجوز داشته و در سال 1397 معاف از پرداخت مالیات بوده یا مشمول نرخ صفر مالیاتی هستند به شرط استفاده از دستوراللعمل و عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر موجب لغو معافیت آنها نخواهد شد.

مشاوره مالیات

نحوه تعیین مالیات مقطوع و پرداخت آن:

مالیات مقطوع صاحبان عملکرد در سال1397 باید به شرح زیر مالیات مقطوع را پرداخت نمایند:

  1. مشاغلی که مالیات قطعی شان تا 25,000,000 ریال است افزایشی نسبت به عملکرد سال 97 ندارند.
  2. مشاغلی که مالیات قطعی شان از 25,000,001 ریال تا 50,000,000 ریال نسبت به مالیات عملکرد سال 1397، چهار درصد افزایش مالیات دارند.
  3. مشاغلی که میزان مالیات عملکردشان در سال 1397 از 50,000,001 تا 100,000,000 ریال باشد نسبت به مالیات سال 97، هشت درصد افزایش مالیات خواهند داشت.
  4. صاحبان مشاغلی که میزان قطعی مالیات انها بیشتر از 100,000,000 ریال باشد نسبت به مالیات عملکرد سال 1397 دوازده درصد افزایش مالیات خواهند داشت.

نکته: به خاطر داشته باشید مودیانی که مجموع فروش کالا و خدماتشان در سال 98 بیشتر از 9,900,000,000 ریال بیشتر باشد باید علاوه بر تسلیم اظهارنامه مالیات را با رعایت مقررات مربوطه پرداخت نمایند.

تعیین مالیات مقطوع

درآمدهایی که مشمول مالیات مقطوع هستند به 4 گروه تقسیم میشوند:

25 درصد سود و درآمد به دست امده از اجاره املاک به شرط آن که هزینه استهلاک و ملک اجاری نباشد.

درآمد حاصل از نقل و انتقال املاک و حق واگذاری آنها و نیز درآمد به دست آمده از فروش سهام و حق تقدم سهام سایر شرکت هایی که در بورس فعال نیستند.

سود به دست آمده از معافیت های مالیاتی ماده 132 و 142 و ماده 81 قانون مالیات مستقیم، قانون برنامه سوم و چهارم توسعه قوانین بودجه قانون نحوه انتشار اوارق مشارکت و نیز قانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری که از پرداخت مالیات معاف هستند.

سود ناشی از فروش دارایی های شرکت که تمام درآمدشان از پرداخت مالیات معاف است مانند مشمولین ماده 133 به جز دو دسته زیر:

1- سود به دست آمده از دارایی های شرکت های تولیدی صنعتی و معدنی که معافیت شان فقط در محدوده فعالیت های تولیدی و معدنی است.

2- هر گونه سود یا زیان و درآمد معاف از مالیات و هزینه های مربوط به آن که جزو هزینه های قابل قبول به حساب نمی اید.

مالیات اجاره

چگونگی ورود به سامانه برای پرداخت مالیات مقطوع:

صاحبان مشاغل می توانند به سامانه tax.gov.ir وارد شده و در صورت داشتن شرایط مالیات مقطوع مراتب را به سازمان امور مالیاتی اعلام کنند.

صاحبان مشاغلی که امکان پرداخت مالیات مقطوع را دارند:

صاحبان مشاغلی که تا پایان مرداد ماه 1399 توان پرداخت مالیات به صورت یک جا را نداشته باشند مالیات مقطوع خود را حداکثر تا 5 ماه به صورت مساوی اقساطی کرده و در صورت عدم پرداخت مالیات و یا اقساط در سر رسید مشمول جریمه ماده 190 قانون مالیات مستقیم خواهند شد.

اگر اسناد و مدارکی مینی بر این که مجموع فروش کالا و ارائه خدمات مودی درسال ۱۳۹۸ بیش از مبلغ ابرازی بوده مشروط به این که مجموع درآمد مودی از حدنصاب مقرر(۹.۹۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال) تجاوز نکند، با رعایت مقررات موظف به محاسبه و مطالبه مابه التفاوت مالیات متعلقه با رعایت مقررات اقدام خواهند بود.

مشمولین قانون مالیات مقظوع

اگر اسناد و مدارکی مبنی بر این که مجموع فروش کالا و ارائه خدمات مودی درسال ۱۳۹۸ بیش از مبلغ ۹.۹۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال بوده، مودی مشمول مفاد تبصره ماده(۱۰۰) قانون مالیات های مستقیم نبوده و علاوه بر محاسبه و مطالبه مالیات، مشمول جرائم متعلقه به ویژه جریمه عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر قانونی و نیز عدم استفاده از معافیت های قانونی از جمله معافیت موضوع ماده (۱۰۱) قانون مالیات های مستقیم خواهد شد.

مودیانی که مالیات عملکردشان در سال 1397 قطعی نشده باشد در صورت تکمیل و ارسال فرم های مربوطه، با اعمال درصدهای تعیین شده مشمول این دستورالعمل خواهند بود. بدیهی است چنانچه مالیات عملکرد سال ۱۳۹۷ مودیان موضوع این بند در فرایند رسیدگی و دادرسی مالیاتی، کاهش یابد این امر تاثیری در میزان مالیات مقطوع پذیرفته شده عملکرد سال ۱۳۹۸ آنها نخواهد داشت.

مشاوره مالیاتی تلفنی

مشاغلی که مشمول مالیات مقطوع نمی شوند:

  1. مشاغلی که در سال اول فعالیت هستند: صاحبان مشاغل ذکر شده که سال ۱۳۹۸ اولین سال فعالیتشان بوده، مشمول این دستورالعمل نخواهند بود و لذا مکلف به انجام تکالیف قانونی از جمله تسلیم اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر نیستند..
  2. مشاغلی که محل فعالیتشان تغییر کرده: اگر در محل فعالیت که در سال ۱۳۹۸ داشتند نسبت به سال قبل ۱۳۹۷ تغییری ایجاد شود، طبق قانون مالیاتهای مستقیم مشمول ثبت ‌نام جدید هستند و در محل فعالیت جدید مشمول این دستورالعمل نخواهد بود
  3. مشمولینی که اظهار نامه را تسلیم نکنند: در صورتی که مودیان اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۹۸ خود را در موعد مقرر قانونی تسلیم نکرده یا پس از تسلیم اظهارنامه مالیاتی، به وظایف قانونی خود عمل نکنند و یا در زمان مقرر فرم های مربوطه را به سازمان امور مالیاتی کشور تسلیم نکنند مشمول دستورالعمل مالیات مقطوع نخواهند بود و طبق مقررات مربوطه با آنها برخورد می شود.
  4. خریداران سکه: خریدارانی که در سال 1398 اقدام به خرید و دریافت سکه از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران کرده اند نیز مشمول این قانون نیستند و مکلف به رعایت تکالیف مقرر قانونی مربوطه هستند.
  5. صاحبان مشاغلی که از پایانه فروشگاهی استفاده نمی­کنند: صاحبان مشاغل پزشکی، پیراپزشکی، داروسازی و دامپزشکی درسال ۱۳۹۸ که ملزم به استفاده از پایانه فروشگاهی (کارتخوان بانکی) شده اند اما به قانون تن نداده اند و از کارتخوان متصل به شبکه پرداخت بانکی کشور تا بهمن استفاده نکرده اند، مشمول این دستورالعمل نیستند و باید اظهارنامه مالیاتی خود را در زمان مقرر به سازمان امور مالیاتی تحویل دهند.

اگر خواندن این مطلب برای شما مفید واقع شده است خواندن مقاله های زیر را موسسه مالیات ها پیشنهاد می دهد:

ذخیره مالیات چیست

مالیات ابزاری چیست

جهت برخورداری از مشاوره مالیات بر ارزش افزوده می توانید با شماره 09197566637 تماس بگیرید.

دیدگاه خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های مورد نیاز علامت‌گذاری شده اند*

پر کزدن این فیلد الزامی می باشد.

مطالب جدید

خبرنامه مالیات ها
عضویت در خبرنامه مالیات ها