شاخه های حسابداری
کسانی که می خواهند بدانند حسابداری مالیاتی چیست؟ خوب است بدانند حسابداری مالیاتی شاخه ای از حسابداری است که به بررسی رویدادهای مالیاتی می پردازد. برای رسیدن به پاسخ های دقیق تری مبنی بر حسابداری مالیاتی چیست با ما همراه باشید تا همه چیز را درباره حسابداری مالیاتی، روش ها و وظایف و غیره در اختیارتان قرار دهیم.
حسابداری دانش نظارت و محاسبه رویدادهای مالی است که اطلاعات دقیقی برای تصمیم گیری در اختیار مدیران سازمان قرار می دهد. به عبارت دیگر حسابداری زبان کسب و کار و تجارت است که ضمن جمع آوری اطلاعات، صورت های مالی را تهیه و تنظیم می کند. مسئولیت حسابداران، ارزیابی، مشاهده، ثبت و گزارش اطلاعات و فعالیت های اقتصادی برای مدیران است که بتوانند تصمیمات اقتصادی درستی برای بنگاه و یا شرکت خود اتخاذ کنند.
از آنجا که حسابداری دانشی گسترده و وسیع است دارای شاخه و رشته های متفاوتی است که به اختصار با آنها آشنا می شویم.
1- حسابداری مالی Financial Accounting:
شاخه ای از حسابداری است که عملیات های مالی شرکت را تجزیه و تحلیل می کند. حسابداری مالی عمل ثبت، ردیابی، گزارش و تحلیل عملکرد و تراکنش های مالی شرکت است که رویکرد شرکت در گذشته را بررسی می کند. حسابداری مالی از دو روش حسابداری نقدی و حسابداری تعهدی برای ثبت دقیق معاملات استفاده می کند.
2- حسابداری مدیریت Management Accounting:
از حسابداری مدیریت برای نشان دادن وضعیت سودآوری برای برنامه ریزی مالی سازمان استفاده می شود. حسابداری مدیریت، اطلاعات لازم برای تصمیم گیری مدیران را در اختیارشان قرار می دهد. حسابداری مدیریت در سه شاخه مدیریت استراتژیک، مدیریت اجرایی و مدیریت ریسکی فعال است.
3- حسابداری دولتی Governmental Accounting:
این نوع حسابداری به بررسی عملکرد، درآمد و هزینه های نهادهای دولتی می پردازد. جالب است بدانید داده های ناشی از حسابداری دولتی در اختیار عموم مردم قرار می گیرد.
4- حسابداری قانونی یا حقوقی Forensic Accounting:
این روش حسابداری به حسابرسی و تحقیق برای پرونده های حل اختلاف می پردازد. این شیوه حسابداری به جمع آوری اسناد و مدارک برای کشف تقلب یا ضرر و زیان مالی در یک پرونده مالی می پردازد.
5- حسابداری مالیاتی Tax Accounting:
این نوع از حسابداری که زیر نظر سازمان دارایی است به امور مربوط به مالیات می پردازد. حسابداران مالیاتی با تهیه صورت های مالی، مطابق قوانین مالیاتی برای برآورد مالیاتی شرکت مطابق اهداف برنامه ریزی شده مالیاتی است.
6- حسابداری هزینه یا بهای تمام شده Coust Accounting:
این شیوه حسابداری یکی از مجموعه حسابداری مدیریت است که به ثبت، ارائه و تجزیه تحلیل هزینه های تولید، بهای تمام شده محصولات و خدمات و کسب و کار می پردازد. اهمیت حسابداری هزینه در مشاغل تولیدی برای بررسی هزینه ها اهمیت زیادی دارد.
7- حسابرسی Auditing:
حسابرس معمولا شخص بی طرفی است که به بررسی صداقت و شفافیت حساب های مالی برای تطابق با استانداردهای حسابداری می پردازد.
8- حسابداری عمومی Poblic Accounting:
در موسساتی که خدمات مالی انجام می دهند مانند شرکت های خدماتی، تولیدی، فروشگاهی، غیر انتفاعی، دولتی و شخاص حقیقی کاربرد دارد.
حسابداری مالیاتی یکی از زیر شاخه های مهم حسابداری است که به جای تهیه صورت ها، دفاتر و اسناد مالی روی مالیات تمرکز دارد. حسابداری مالیاتی برای تعیین مالیات هر فرد، ارگان یا سازمان یا واحد اقتصادی کاربرد دارد.
وظیفه حسابدار مالیاتی، تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی، شفافیت در محاسبات، کاهش بدهی مالیاتی، ارائه مدارک لازم برای ممیزی است. از حسابداری مالیاتی برای تهیه استراتژی مالیاتی شرکت ها در برنامه ریزی مالیاتی استفاده می شود.
برخی وظایف حسابدار مالیاتی به شرح زیر است.
حسابداری مالیاتی، مشاور مالیاتی نیز هست و مشاور مالیاتی باید ضمن داشتن دانش و مهارت های حسابداری در زمینه مالیات، قوانین حاکم بر آن در تهیه اسناد و مدارک مالیاتی تبحر داشته باشد. از سوی دیگر حسابدار مالیاتی باید به اصول و قوانین مالیاتی تسلط و اشراف کامل داشته باشد.
در کسب و کار های کوچک به دلیل ساده بودن روش های محاسباتی و بعضاً با داشتن صندوق های دریافتی، محاسبه مالیات پیچیدگی چندانی نداشته و معمولاً لزومی به استخدام حسابدار مالیاتی به صورت جدا نیست.
در سازمان های بزرگ به خاطر وجود پیچیدگی های فراوان و فعالیت های بی شمار انجام محاسبات معاملاتی کمی پیچیده بوده و نیاز به مهارت و تخصص دارد. حتی شرکت هایی که از پرداخت مالیات معاف هستند، باز هم نیازمند به استخدام یک حسابدار یا مشاور مالیاتی هستند تا با تکیه بر قوانین و روش های استاندارد مالیاتی، اقدام به محاسبه و پرداخت مالیات نمایند.
وظیفه حسابدار مالیاتی در شرکت، فقط محاسبه مالیات نیست بلکه یافتن راه هایی برای صرفه جویی مالیاتی، کم کردن مجازات ها و تخلفات مالیاتی، کاهش جرایم مالیاتی و اطلاع رسانی درباره تغییرات قوانین و حل اختلافات پیش آمده میان ممیزین و هیأت های حل اختلاف است.
موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله قانون چرا مالیات می دهیم دعوت می نماید.