محاسبه مالیات بر ارث چیست

ارث دارایی متوفی است که پس از کسر حقوق، دیون، واجبات مالی و وصیت متوفی، به بازماندگان تعلق می گیرد. آنچه در ارث اهمیت دارد این است که تا زمانی که دیون متوفی پرداخت نشود، امکان تقسیم ارث وجود ندارد. کسر مالیات نیز یکی از دیونی است که تا زمانی که از اموال متوفی کسر نشود، وراث اجازه دسترسی به اموال را ندارند. بر خلاف سایر قوانین مالیاتی، قوانین حاکم بر ارث جزو قوانینی است که کمترین تغییرات را داشته چون پایه و اصول این قوانین از فقه اسلامی گرفته شده است. اگر با بت تا پایان مقاله همراه باشید، کلیه اطلاعات و قوانین حاکم بر ارث را برایتان شرح می دهیم.

خدمات مالیاتی

محاسبه مالیات بر ارث:

پس از فوت شخص، وراث ظرف 6 ماه تا یک سال باید به سازمان امورمالیاتی محل سکونت مرحوم مراجعه کرده و با ارائه اسناد و مدارک مربوطه، فهرستی از اموال باقی مانده را که به ورثه می رسد را به اداره امورمالیاتی محل سکونت متوفی ارائه دهند. سپس مدارک لازم را تقدیم شورای حل اختلاف نمایند تا سهم الارث هر کدام از وراث با توجه به گواهی انحصار وراثت تعیین شود.

پس از آن که وارث به سازمان امور مالیاتی مراجعه کردند، گواهینامه تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارث برایشان صادر شده و آن را به ورثه می دهند. ارائه این گواهی برای درخواست گواهی حصر وراثت از شورای حل اختلاف نیز الزامی است. آنچه در این گواهی نامه ثبت می شود، اسامی وراث و اعلام میزان سهم الارث هر کدام از ورثه است.

پس از انجام کارهای مربوط به اظهارنامه، اموال منقول وغیر منقول متوفی توسط ماموران تشخیص مالیات قیمت گذاری شده و پس از کسر بدهی های مربوط مانند وام، مهریه، و مالیات و غیره سهم الارث هر یک از وارث و نیز میزان مالیات بر ارث شان محاسبه می شود.

مالیات بر ارث

طبقه بندی وراث:

برای بررسی میزان مالیات بر ارث براساس باید درجه وابستگی وراث و نیز میزان ماترک و تعداد وراث را تعیین نمود. مطابق قانون مالیات مستقیم وراث به سه گروه تقسیممی شوند.

  1. وراث طبقه اول که شامل زن، شوهر، اولاد واولاد اولاد آنها می شود.
  2. وراث طبقه دوم که شامل اجداد، برادر، خواهر، و اولادشان می شود.
  3. وراث طبقه سوم شامل عمو، عمه، دایی، خاله و اولاد آنها است. مالیات بر ارث با توجه به میزان اموال و تعداد وراث تعیین شده که هر کدام بر حسب مورد با دیگری فرق دارد. نکته ای که نباید از خاطر برد این است که ابتدا باید کل اموال و داریی های به جا مانده از متوفی مشخص می­شود و سهم وراث پس از کسر بدهی دیونهزینه و مالیات مشخص می شود.

مشاوره مالیات

مالیات بر ارث چقدر است:

برای محاسبه میزان مالیات بر ارث خوب است بدانید با توجه به ارزش دارایی هایی ودرجه وابستگی افراد، میزان مالیات تعلق گرفته متفاوت است. اگر میزان دارایی متوفی تا 5 میلیون تومان باشد برای وراث طبقه اول 5 درصد مالیات طبقه دوم تا 15 درصد از کل دارایی را باید مالیات بپردازند و طبقه سوم نیز 35 درصد مالیات باید بپردازند.

  • اگر دارایی متوفی از 6 تا 20 میلیون باشد، مالیات تعلق گرفته به وراث طبقه اول 15 درصد برای وراث طبقه دوم 25 درصد ومیزان مالیات پرداختی برای وراث طبقه سوم نیز 45 درصد از دارایی به ارث رسیده است.
  • اگر دارایی به جا مانده از متوفی از 20 تا 50 میلیون تومان باشد میزان مالیات طبقه اول 25 درصد مالیات طبقه دوم 35 درصد و مالیات تعلق گرفته به طبقه سوم 55 درصد از دارایی است.
  • اگر دارایی به جا مانده از متوفی بیشتر از 50 میلیون تومان باشد، میزان مالیات تعلق گرفته برای گروه اول 35 درصد دارایی ها طبقه دوم 45 درصد و مالیات تعلق گرفته برای طبقه سوم به میزان 65 درصد است.
اظهارنامه مالیات بر ارث

اظهارنامه مالیات بر ارث چیست:

همان طور که می­دانید اظهارنامه مالیات نوعی کارنامه مالیاتی است که کلیه کسانی که دارای کسب و کار و درآمد هستند از تجار وکسبه گرفته تا شرکت های تجاری موظف هستند هر ساله و در پایان سال مالی باید اظهارنامه را تکمیل وبه اداره مالیات ارسال نمایند. اظهارنامه مالیات بر ارث نیز مانند سایر اظهارنامه ها است که باید از سوی وراث تکمیل شده وتحویل سازمان امورمالیاتی شود. گفتنی است این نوع اظهارنامه نیز از شکل کاغذی خارج شده و به صورت الکترونیکی درآمده است.

محاسبه مالیات بر ارث زمین و مغازه:

اگر تاریخ فوت از ابتدای سال 1395 باشد مالیات بر ارث مغازه 3 درصد قیمت کارشناسی اداره مالیات است که مالیات بر ارث انبار تجاری 50 درصد ارزش مغازه در واحد متر مربع است. بالکن به صورت یک سوم از هر متر مربع محاسبه می شود. 10 درصد از ارزش اجناس داخل مغازه نیز مشمول مالیات بر ارث می شود.

محاسبه مالیات بر ارث مغازه:

مالیات مشمول بر زمین و آپارتمان مسکونی و مانند آن 7.5 درصد قیمت منطقه ای است. قیمت منطقه ای همان قیمتی است که توسط کارشناسان اداره مالیات، طبق قوانین ومقرات محاسبه شده و با قیمت واقعی متفاوت است و ممکن است بالاتر یا پایین تر از قیمت واقعی ملک باشد.
مالیات بر ارث مسکونی نیز مانند سایر اموال متوفی بر اساس نوع نسبت و طبقه وراث مشخص می شود. مالیات بر ارث ملک مسکونی، برای طبقه اول وراث که همان زن، شوهر، اولاد و اولاد اولاد هستند 7.5 درصد است. مالیات بر ارث ملک طبقه دوم وراث از ملک مسکونی 15 درصد است. مالیات بر ارث طبقه دوم وراث 30 درصد است.

خدمات مالیات بر ارث

محاسبه مالیات بر ارث ماشین و انواع وسایل نقلیه:

اگر خودرو و سایر وسایل نقلیه جزو اموالی است که از متوفی به جا مانده باشد مالیات بر ارث آن برای طبقه اول که همان زن، شوهر، اولاد واولاد اولاد است 0.5 درصد است. مالیات بر ارث ماشین وانواع وسایل نقلیه برای طبقه دوم وراث 4 درصد است. مالیات بر ارث ماشین و وسایل نقلیه برای طبقه سوم وراث به میزان 2 درصد است.

نحوه محاسبه مالیات بر ارث حساب بانکی:

شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید میزان مالیات بر ارث سپرده بانکی برای وراث طبقه اول 3 درصد است. میزان مالیات بر ارث حساب بانکی برای وراث طبقه دوم 6 درصد و این میزان برای وراث طبقه سوم 12 درصد است.

محاسبه مالیات بر ارث زمین

محاسبه مالیات بر ارث سهام:

اگر شما هم جزوکسانی هستید، که می­خواهید بدانید میزان مالیات بر ارث سهام باقی مانده از متوفی برای وراث هر سه طبقه چه مقدار است، باید برایتان بگوییم میزان مالیات بر ارث سهام برای وراث طبقه اول 6 درصد است. مالیات بر ارث سهام گروه دوم 12 درصد است و برای گروه سوم نیز به میزان 24 درصد محاسبه می شود.

معافیت مالیاتی حاکم بر اموال به ارث رسیده:

شاید برایتان جالب باشد که بدانید برخی اموال به جا مانده از متوفی مشمول مالیات بر ارث نیست و معاف از پرداخت مالیات است. این اموال عبارتند از:

  1. وجوه بازنشستگی، وظیفه وپس انداز خدمت و مزایای پایان خدمت
  2. مطالبات مربوط به اخراج، بازخرید خدمت و مرخصی استحقاقی استفاده نشده
  3. بیمه های اجتماعی و وجوه پرداختی توسط بیمه، بیمه گزار یا کارفرما مانند بیمه عمر و زندگی، خسارت فوت ودیه وامثال آن که به صورت یکجا و یا مستمر به ورثه متوفی پرداخت می شود.
  4. اموالی که به صورت وقف، نذر یا حبس در اختیار سازمان ها و موسسات ونهاد های مذکور در ماده 2 قانون مالیات است.

موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله مالیات بر ارزش افزوده چیست دعوت می نماید.

جهت برخورداری از مشاوره مالیاتی تلفنی می توانید با شماره 09197566637 تماس بگیرید.

دیدگاه خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های مورد نیاز علامت‌گذاری شده اند*

پر کزدن این فیلد الزامی می باشد.

مطالب جدید

خبرنامه مالیات ها
عضویت در خبرنامه مالیات ها