مالیات سهام عدالت متوفی
سهام عدالت از جدیدترین سهام هایی است که در سال های اخیر از سوی دولت به مردم ارائه شد. این سهام نیز مانند یارانه بوده و به منظور کاهش اختلاف طبقاتی و افزایش ثروت خانوار ایرانی از طریق گسترش سهم بخش تعاون به طبقه کم درآمد جامعه اختصاص یافته است.
طبیعی است که تا زمانی شخص صاحب سهام، زنده باشد استفاده از منافع و سود سهام برای شخص صاحب سهام است و پس از فوت او منافع مالی سهام به وارثین منتقل می شود. در حال حاضر حدود دو و نیم میلیون نفر از از مشمولان سهام عدالت در قید حیات نیستند و از این میان 10 میلیون نفر وارث هستند که این سهام باید به آنها منتقل شود. اگر شما هم جزو وراث سهام عدالت هستید خواندن این مقاله را به شما توصیه می کنیم تا با سهام عدالت متوفی و قوانین حاکم بر مالیات بر ارث آشنا شوید.
پس از فوت و از دنیا رفتن شخص صاحب سهام، اموال و دارایی های او از جمله سهام عدالت به عنوان ارث به جا می ماند و وراث باید برای دریافت سهم الارث خود مطابق قانون مالیات مستقیم ابتدا باید مالیات بر ارث را مطابق دسته بندی های انجام شده به دولت پرداخت نمایند تا حق برداشت و استفاده از اموال را داشته باشند.
سهام عدالت هم چون در زمره دارایی های متوفی محسوب می شود باید پس از فوت میان ورثه تقسیم شود و از انجا که این سهام عدالت نیز از میراث متوفی است برای تقسیم آن باید از قوانین حاکم بر ارث تبعیت کرد. به خاطر داشته باشید قبل از پرداخت مالیات بر ارث باید گواهی انحصار وارثت را دریافت نمایید. برای دریافت مزایا و سود سهام عدالت نیز لازم است که وراث ابتدا گواهی انحصار وراثت را دریافت کرده و سپس مالیات بر ارث سهام عدالت را پرداخت نمایند.
برای مطالعه مقاله ارزش اسمی هر سهم چیست می توانید از این لینک استفاده نمایید.
یکی از مالیات های مستقیم، مالیات بر ارث است که پس از پرداخت آن، اموال و دارایی های شخص به وراث می رسد. برای تصاحب این اموال و دارایی ها قبل از هر کار باید مالیاتشان را پرداخت کرد. برای نقل و انتقال این دارایی ها ابتدا باید یک سند تک برگی به نام وارث صادر شود تا او بتواند امور مربوط به نقل و انتقال ارث را انجام دهد. در باره سهام عدالت نیز همین روال صادق است و وارث باید همه کارهایی که برای سایر اموال و دارایی های متوفی انحام می داده درباره سهام عدالت نیز انجام دهند.
برای استفاده از اموال به جا مانده از متوفی یا همان ارث، قبل از هر کاری وراث باید اقدام به تهیه انحصار ورثه نمایند.
برای دریافت سند تک برگی باید شخص با مدارکی که در مراحل قبل ذکر شد مانند گواهی انحصار وراثت، مفاصا حساب مالیات بر ارث و مدارک شناسایی شخصی به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کرده و دفتر خانه مدارک او را برای صدور سند تک برگی به اداره پست ارسال می کند. حدود یک تا دو ماه سند تک برگی به ادرس پستی ارائه شده در مدارک به دست تان می رسد. با در دست داشتن سند تک برگی که به نام وارث باشد، مجاز به دخل و تصرف در اموال به جا مانده از متوفی از جمله سهام عدالت وی هستید.
برای مطالعه مقاله استعلام بدهی مالیاتی می توانید از این لینک استفاده نمایید.
مطابق ماده 17 قانون مالیات مستقیم، اموال و دارایی هایی که پس از فوت شخص به وراث می رسد، نسبت به میزان سهام و سهم الشرک و حق تقدم مشمول مالیات می شود. این مالیات به میزان یک و نیم برابر، برای وراث طبقه اول طبق مقررات مزبور در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث میباشد.
برای وراث طبقه دوم و سوم این نرخ دو برابر و سه برابر خواهد بود. برای وراث درجه اول 6 درصد ارزش اسمی و برای وراث طبقه دوم 12 درصد و برای وراث طبقه سوم 24 درصد ارزش اسمی سهام، قابل محاسبه است.
برای مطالعه مقاله حقوق صاحبان سهام چیست می توانید از این لینک استفاده نمایید.
مالیات سهام عدالت متوفی وارد شده به بورس:
مالیات بر ارث شرکت هایی که در بورس فعال هستند، برای وراث طبقه اول 75 درصد است برای وراث طبقه دوم 1.5 درصد است و برای طبقه سوم به میزان 3 درصد قابل محاسبه است.
پس از انجام کارهای انحصار ورثه و اقدامات لازم، می توانید سهام عدالت را آزاد کنید. پس از آزاد سازی سهام عدالت متوفی، وراث میتوانند ظرف یک تا دو ماه به دفاتر پیشخوان دولت مراجعه کرده و از طریق سپرده گذاری فرایند انتقال به ورثه صورت پذیرد. برای آزاد سازی سهام عدالت و خرید و فروش آن می توان به بازارهای بورس و اوراق بهادار مراجعه کرد.
برای مطالعه مقاله کد فراگیر چیست می توانید از این لینک استفاده نمایید.
پس از آزاد سازی سهام عدالت متوفی می توان آن را به وراث منتقل کرد. برای این کار وراث باید ظرف مدت یک الی دو ماه به دفاتر پیشخوان دولت مراجعه کرده و روند انتقال سهام به وراث را انجام دهند. همان طور که اشاره کردیم میزان سهم به نسبت درجه اطرافیان به انها تعلق می گیرد.
وراث سهام عدالت چه کسانی هستند:
همان طور که اشاره شد از انجا که سهام عدالت نیز مانند سایر دارایی های باید میان وراث قانونی منتقل شود. طبق قوانین ارث وراث به سه گروه تقسیم می شوند.
طبقه اول وراث که پدر و مادر هستند، هر کدام به میزان یک ششم از سهام عدالت را اررث می برند. سهم همسر متوفی از سهام عدالت مانند ارث همان یک هشتم است. البته اگر متوفی فرزند نداشته باشد سهم همسر یا همسران متوف به یک چهارم افزایش پیدا میکند.
در صورتی که متوفی زن باشد شوهرش از سهام عدالت به میزان یک چهارم سهم دارد. اگر فرزند نداشته باشد به میزان یک دوم از سهام عدالت را ارث می برد. فرزندان از باقی مانده اموال و سهام عدالت نسبت دو به یک برای پسران و دختران است. به این مفهوم که سهم ارث دختران نصف پسران است.
برای مطالعه مقاله محاسبه مالیات نقل و انتقال املاک می توانید از این لینک استفاده نمایید.
سود سهام عدالت مشمول مالیات است:
گفتنی است دریافت سود سهام مشمول مالیات بر ارث نیست و مبالغی که از سود به دست وراث می رسد نیاز به پرداخت مالیات ندارد.
مهلت پرداخت مالیات بر ارث:
مشمولین مالیات سهام عدالت متوفی، نیز مانند سایر اموال و دارایی ها باید مالیات محاسبه شده را تا 3 ماه پس از انقضای زمان اظهارنامه به صورت علی الحساب پرداخت کرده و رسید دریافت کنند.
کلیه مشمولان سهام عدالت، برای پیگیری مسائل مربوط به سهام عدالت باید به دفتر کارگزاری سایت و مرکز پیام کارگزاری مراجعه کنند.
سامانه تلفنی 1569 نیز پاسخگویی روزانه 60 هزار نفر از تماس گیرندگان است. در این سامانه چون به صورت الکترونیکی و ماشینی است بیش از 40 هزار نفر روزانه پاسخ خود را دریافت می کنند.
این سامانه تلفنی 24 ساعته و بدون پیش شماره است و قابل تماس از تمام نقاط کشور است. برای پیگیری سهام عدالت لازم است اطلاعات اولیه مربوط به سفارش فروش خود را به همراه داشته باشید و به کارگزاری مراجعه کنید تا بتوانید گزارش خود را از مرکز دریافت نمایید.