مالیات تصاعدی
در سیستم دریافت مالیات تصاعدی چون دریافت مالیات از درآمدهای بالاتر جامعه بیشتر است درآمد مالیاتی بیشتری نصیب دولت خواهد شد. با دریافت مالیات به نرخ تصاعدی هر اندازه میزان درآمد افزایش پیدا کند، میزان پرداخت مالیات نسبت به قبل بیشتر خواهد بود. این روش پرداخت مالیات عادلانه ترین روش است چون هر کس به اندازه درآمد وتوان مالی خود مالیات پرداخت میکند. این روش از فرار مالیاتی نیز تا حد قابل توجهی میکاهد. برای آشنایی با انواع سیستم دریافت مالیات تصاعدی، نرخ و فرمول محاسبه تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
مالیات تصاعدی نوعی نرخ مالیاتی است که ارزش مالیات دریافتی همراه با افزایش درآمد مالیات پذیر، نیز افزایش پیدا می کند. سطوح مالیاتی این نوع مالیات به سمت های حرکت به سوی نرخ های بالاتر است. نرخ مالیات تصاعدی میتواند از30 تا 45 درصد میان سطوح مختلف جامعه متغیر باشد. در این نرخ دریافت مالیات بیشترین تعهد مالیاتی برای افرادی است که بالاترین قدرت خرید را دارند.
از نظر کارشناسان حوزه اقتصاد نرخ تصاعدی مالیات روش بهتر، مناسب تر و عادلانه تری برای دریافت مالیات است. هنگام محاسبه نرخ تصاعدی مالیات هر چه درآمد افزایش پیدا کند، سهم بیشتری باید نسبت به قبل به عنوان مالیات بپردازند، که به آن سیستم پرداخت مالیات تصاعدی گفته می شود. در ایران مالیات حقوق و دستمزد به نرخ تصاعدی محاسبه می شود.
مطابق ماده 131 قانون مالیات مستقیم مصوب 27 بهمن1380 نرخ مالیات بر درآمد منابع مختلف که به صورت تصاعدی محاسبه می شود به شرح زیر است:
مالیات بر درآمد سرمایه گذاری:
این نوع مالیات جزو دسته ای از مالیات های تصاعدی است که بر فعالیت های درآمدزایی چون سرمایه گذاران اعمال می شود و معمولاً مشمول کسانی می شود که صاحب ثروت اضافه ای هستند که قصد سرمایه گذاری دارند.
مالیات بر بهره کسب شده:
چون بهره و سود از طریق پس انداز و سرمایه گذاری به دست می آید افرادی که توانایی پس انداز را دارند مشمول مالیات تصاعدی می شوند.
مالیات بر درآمد اجاره:
این مالیات شامل کسانی است که به قصد تامین املاک اجاره ای برای دیگران اقدام به سرمایه گذاری در عملیات ساخت و ساز کرده اند. البته فرصت کسر هزینه های مرتبط با عملیات ساخت و ساز به این دسته از مودیان داده می شود ولی پس از اتمام این فرصت مشمول مالیاتی تصاعدی خواهند شد.
مالیات بر مستغلات:
مالیات بر مستغلات مربوط به کسانی می شود که از فرد متوفی مستغلاتی به ارث میبرند که متجاوز از مبلغ تعیین شده توسط دولت است.
برای محاسبه نرخ متوسط مالیات باید کل مالیات را بر درآمد کل تقسیم کرد تا نرخ متوسط مالیات دریافتی محاسبه شود.
نرخ نهایی مالیات نیز نرخی است که اشخاص به ازای هرگونه افزایش در درآمد خود پرداخت میکنند، در ساختار مالیات تصاعدی نرخ متوسط ونرخ نهایی یکسان هستند، چون در محاسبه مالیات تصاعدی نرخ نهایی بالاتر از نرخ متوسط است.
مبنای محاسبه مالیات تصاعدی به ازای هر 5000 واحد درآمد مالیاتی با نرخ متوسط مالیات 1000 واحد مالیات میشود.
به ازای هر 100000 واحد درامد با نرخ مالیات تصاعدی4 درصد میزان مالیات دریافتی4000 واحد می شود.
موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله دادرسی مالیاتی چیست دعوت می نماید.