حسابداری فروشگاهی
هر شخص حسابداری که در فروشگاه کوچک یا بزرگ و یا شرکت های بازرگانی مشغول به کار است، باید کلیه رویدادهای مربوط به حسابداری را ثبت نماید. این نوشتار در پاسخ به سؤال کسانی است که میخواهند بدانند انجام عملیات حسابداری فروشگاهی چگونه است آماده کرده ایم.
حسابداری فروشگاهی مربوط به خرید، فروش، سود، زیان و سایر عوامل مربوط به فروشگاههایی است که محصولاتشان را به صورت عمده میخرند و آن را به صورت خردهفروشی در اختیار مصرفکننده نهایی قرار میدهند. به عبارت بهتر حسابداری فروشگاهی برای محاسبه سود و زیان حسابهای مربوط به خرید و فروش در هر شرکت، فروشگاه و کسب و کاری است.
هر گونه خرید و فروش فروشگاهی که در انواع فروشگاهها اعم از فروشگاه پوشاک، مواد غذایی، لوازم منزل، کالای دیجیتال، زیورآلات و غیره انجام میشود نیاز به حسابداری فروشگاهی دارد. اگر معاملات انجام شده در فروشگاهها جایی ثبت نشود پس از مدتی صاحبان کسب و کار ورشکست میشوند.
نداشتن حساب و کتاب باعث به هم ریختن محاسبات میشود و صاحبان شرکت و کسب و کار برای موفقیت نیازمند استفاده از حسابداری فروشگاهی هستند.
شرکتهای بازرگانی، فروشگاههایی هستند که کالاهای زیادی را خرید و فروش میکنند. فعالیت عمده اینگونه فروشگاهها خرید مواد خام، فرآورده یا کالاهای ساخته شده آنها و عرضه محصولات تولیدی به خریداران است.
استفاده از حسابداری فروشگاهی در مدیریت اینگونه کسبوکارها نقش مهمی دارد و به صاحبان کسب و کار کمک میکند که میزان هزینهها را به درستی محاسبه کرده و درآمدها را نیز ارزیابی کنند. از حسابداری فروشگاهی برای گرفتن گزارشهای مالی دقیق و تجزیه تحلیل تراکنشهای مالی و غیره استفاده میشود.
بسیاری از صاحبان کسب و کار تصور میکنند که خودشان میتوانند امور مربوط به حسابداری را انجام دهند، اما واقعیت این است که گستردگی وظایف مانند مدیریت فروشگاه، رسیدگی به شکایات مشتریان، پاس کردن چک کارکنان، مدیریت سررسید حسابها و غیره باعث ایجاد اشتباهات جبرانناپذیری میشود. دلایلی که صاحبان کسب و کار از انجام حسابداری فروشگاهی سرباز میزنند ولی منجر به ورشکستگی آنها میشود شامل:
فروشگاهها از شیوههای متفاوتی برای فروش فرآوردهها و کالاهای مصرفی خود استفاده میکنند این شیوهها شامل:
1) فروش نقد:
فروش نفت نوعی قرارداد است که بهای کالای خریداری شده را به آینده موکول کند. در این شیوه معامله بلافاصله پس از تحویل کالا از فروشنده، بهای آن توسط خریدار پرداخت می شود و استفاده از شیوه فروش نقدی در بسیاری از فروشگاههای خردهفروشی رواج دارد.
2) فروش نسیه:
فروش نسیه شیوهای از فروش است که مربوط به انجام معامله در زمان حال است. در این شیوه کالای خریداری به صورت نسیه به خریدار تحویل داده میشود اما زمان مقرر برای پرداخت بهای آن در نظر گرفته میشود. در فروش نسیه فروشنده و خریدار توافق میکنند که مبلغ کالا یا محصول فروخته شده را پس از تحویل کالا و در زمان مشخص بپردازند. بسیاری از تولیدکنندگان و فروشندگان کالای خود را به صورت نسیه میفروشند و مهلت پرداخت آن نیز را بین ۳۰ و ۹۰ روز در نظر میگیرند.
3) فروش اقساطی:
منظور از فروش اقساطی نوع خاص از فروش است که خریدار کالا را تحویل گرفته ولی بهای آن را به صورت اقساط مساوی یا نامساوی در سررسید معین پرداخت میکند.
4) فروش امانی:
در این شیوه از خرید و فروش کالا و خدمات، شرایطی ایجاد میشود که تأمینکننده یا فرستنده کالا با هدف فروش محصولات آنها را به صورت امانی در اختیار فروشنده دیگری قرار میدهد. در این توافق مالکیت تام محصولات و خدمات تا زمان فروش آنها در اختیار فرستنده یا فروشنده اولی است. گیرنده نقش نماینده فروش را داشته و به عنوان نماینده فروش به ازای محصولات فروخته شده کمیسیونی دریافت میکند.
فاکتور فروش مدرکی است که نشان دهنده میزان کالای فروخته شده، قیمت و سایر اطلاعاتی است که در آن درج میشود. اطلاعاتی که در فاکتور فروش درج میشود شامل:
برای بسیاری از مواد خوراکی مصرفی روزانه که در فروشگاههای خردهفروشی، سوپرمارکتها و غیره عرضه میشود، غالباً فاکتور صادر نمیشود و تنها در بعضی از مؤسسات بزرگ است که از فاکتور فروش استفاده میشود.
اما در بیشتر فروشگاههایی که فروش نقدی در مورد کالاهای بادوام دارند یا برای برخی از کالاهای مصرفی که در فروشگاههای بزرگ عرضه میشود از برگه کالا یا مدرکی که نشان دهنده میزان فروش است استفاده میشود.
این مدرک که همان صورتحساب فروش کالا یا فاکتور فروش است را همزمان با تحویل کالا و دریافت پول به خریدار میدهند. بسیاری از فروشگاه عمده فروشی در معاملات نسیه هم برای روشن کردن شرایط معامله از سند یا فاکتور فروش به عنوان صورتحساب استفاده میشود.
یکی از امور رایج در حسابداری فروشگاهی استفاده از تخفیفات گوناگون برای افزایش فروش است. اعطای انواع تخفیفات، ترفندی برای بالا بردن فروش است که مؤسسات بازرگانی، تولیدکنندگان و عمدهفروشان از آن استفاده میکنند. استفاده از تخفیف برای کالاها برحسب نوع فعالیت و خدمتی است که فروشگاهها ارائه میدهند. انواع تخفیفاتی که مؤسسات تجاری از آن استفاده میکنند شامل:
1) منظور از تخفیف تجاری چیست؟
وقتی کالا را به قیمتی ارزانتر از قیمت مندرج در فهرست قیمت یا برچسب کالا به فروش میرسد، تخفیف تجاری نامیده میشود.
تخفیفات تجاری عموماً برحسب درصدی از قیمت کالا تعیین میشود. تخفیف تجاری به گروههای مختلفی از مشتریان و با نرخهای متفاوت عرضه میشود. تخفیفات تجاری اصولاً از کل مبلغ فاکتور یا صورتحساب فروش کسر میشود. لازم است بدانید تخفیفات تجاری معمولاً در دفاتر حسابداری فروشگاهی ثبت نمیشود.
2) تخفیف بر اساس توافق طرفین
وقتی تخفیف با توافق فروشنده و خریدار و بر اساس توافق طرفین انجام شود، تخفیف بر اساس توافق طرفین گفته می شود. این نوع تخفیف دفاتر حسابداری فروشگاهی ثبت نمیشود.
3) تخفیف به خاطر عیب و نقص
وقتی که خریدار بعد از دریافت کالای خریداری شده، متوجه وجود عیب یا نقصی در کالا میشود یا خریدار میفهمد کالایی که دریافت کرده با نمونه نشان داده شده مطابقت ندارد، در این صورت خریدار میتواند کالا را برگشت دهد ویا از تخفیف به خاطر وجود عیب و نقص استفاده کند. لازم است بدانید به تخفیفی که در حساب برگشت از خرید ثبت میشود، حساب برگشت از خرید و تخفیف گفته میشود.
4) منظور از تخفیف نقدی خرید یا فروش چیست؟
در شرایطی که اقتصاد ثبات ندارد بسیاری از تولیدکنندگان عمده، به فروش کالاهای خود به صورت نقدی هستند. در سیستم فروش کالا به صورت نقدی فروشندگان وضعیت مزایای انجام حسابداری فروشگاهی به صورت تخصصی
برای انجام تخصصی حسابداری فروشگاهی و ثبت و پردازش اسناد مختلف مالی در فروشگاههای بزرگ و کوچک میتوان از نرمافزارهای مختلف استفاده کرد. با استفاده از این نرمافزارها قابلیت انجام کارهای زیر را در فروشگاه خود خواهید داشت:
نرمافزارهای حسابداری با مدیریت بهینه و اثر بخش دخل و خرج فروشگاههای بزرگ را مدیریت و بهینه میکنند.
استفاده از نرمافزارهای حسابداری فروشگاهی مزایای زیادی به دنبال دارد که با هم میخوانیم:
برای انتخاب بهترین نرمافزارهای حسابداری فروشگاهی باید نکاتی را در نظر بگیرید. نرمافزار انتخابی شما باید علاوه بر قیمت مناسب و امکانات خوب ویژگیهای زیر را داشته باشد:
نرمافزارهای حسابداری فروشگاهی به 2 دسته تقسیم میشوند:
1- نرم افزارهای حسابداری فروشگاهی ساده مثل صندوقهای فروشگاهی
2- نرمافزارهای حسابداری و مدیریت مالی که حاوی اطلاعات گسترده و تخصصی قابل استفاده برای مدیران کسبوکارها است.
اکسل برنامه قدرتمندری از آفیس است که میتوان از آن برای طبقهبندی دادهها استفاده کرد. از اکسل برای فرمول نویسی، ادغام جداول، انجام محاسبات ریاضی و غیره میتوان استفاده کرد.
در واقع اکسل یک نرمافزار ساده حسابداری است که برای تمام افراد و حسابداران قابل استفاده است. از نرمافزار اکسل در موارد ساده و فروشگاههای کوچک به راحتی میتوان استفاده کرد.
اکسل به نوعی مکمل برای برنامه حسابداری اصلی به شمار میرود.
منظور از حسابداری فروشگاهی چیست؟
حسابداری فروشگاهی کلیه عملیاتهای مختلف حسابداری ابتدایی تا پیشرفته را پوشش میدهد.
چرا حسابداری فروشگاهی به صورت اینترنتی و آنلاین اهمیت زیادی پیدا کرده است؟
استفاده از ابزار دیجیتال در حسابداری نیز مانند سایر مشاغل جایگاه خود را پیدا کرده و مدیران هر کسب و کاری برای انجام هزینههای ثابت و جاری خود ناچار به استفاده از ابزارهای هوشمند هستند.
چند نرمافزار حسابداری برای استفاده فروشگاههای بزرگ معرفی کنید؟
نرمافزار محک، نرمافزار حسابداری آرین سیستم، نرمافزار حسابداری پارسیان، نرمافزار حسابداری پارمیس، نرمافزار حسابداری تدبیر و غیره
به نظر شما نرمافزار هلو یا سپیدار کدام بهتر است؟
این که بدانید کدام نرمافزار برای کار شما مناسبتر است بستگی به نوع کسب و کار و هدف شما دارد اما باید نرمافزار هلو برای شرکتها کوچک و متوسط کاربردیتر و نرمافزار سپیدار جامعتر و کاملتر بوده و برای فروشگاههای بزرگ کاربرد بیشتری دارد ضمن آن که قیمت بالاتری نیز دارد.
موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله نرخ مالیات بر درامد چیست دعوت می نماید.