تفاوت مالیات تکلیفی و مالیات عملکرد

مالیات درآمدی است که دولت برای تامین هزینه های خود از مردم دریافت می کند. دو نوع از مالیات ها که در این مقاله به آن می پردازیم مالیات تکلیفی و مالیات عملکرد هستند. مالیات تکلیفی و عملکرد، دو بخش از مالیات های مستقیم هستند که توسط دولت از اشخاص حقیقی و حقوقی دریافت می شود. تفاوت مالیات تکلیفی و مالیات عملکرد در شیوه محاسبه و پرداخت آن است. اگر تا پایان مقاله ما را همراهی کنید با تفاوت های بنیادی این دو نوع مالیات بیشتر آشنا می­شوید.

خدمات مالیاتی

مالیات تکلیفی چیست:

مالیات تکلیفی آن بخش از مالیات بر درآمد اشخاص است که وظیفه محاسبه و پرداخت آن به سازمان امور مالیاتی، بر عهده فردی غیر از مؤدی مالیاتی است.

در مالیات تکلیفی سه شخص دخیل هستند:

  1. کارفرما، همان کسی است که وظیفه پرداخت مالیات را دارد.
  2. مؤدی
  3. شخص ثالث دو سوی دیگر مالیات تکلیفی هستند.

مطابق قانون، قبل از پرداخت هر گونه وجهی به اشخاص ثالث باید میزان مالیات مشخص شده را تعیین نموده و آن را از مبلغ حقوق کسر کنند و در زمان مشخص، این مبلغ را به حساب سازمان امور مالیاتی واریز کنند. وقتی شخص حقیقی یا حقوقی، انجام خدماتی را برای یک شرکت متقبل می شود، مشمول مالیات تکلیفی خواهد بود. مسئولیت پرداخت مالیات تکلیفی به این صورت است که شرکت مزبور پس از تعیین نرخ مالیات بر دستمزد، آن را محاسبه کرده و این مبلغ را از دستمزد کسر کرده و به سازمان امور مالیاتی پرداخت می نماید.

مالیات تکلیفی

چه کسانی ملزم به پرداخت مالیات تکلیفی هستند:

مالیات تکلیفی مشمول حقوق ودستمزد کارگران و کارمندان است. البته غیر از این افراد، برای هر پرداختی که به اشخاص ثالث انجام می شود حتی اگر کارگر یا پرسنل شرکت هم نباشند، باید مالیات تکلیفی را محاسبه کرده و در زمان مقرربه نام و مشخصات فرد دریافت کننده درآمد، آن را به سازمان امور مالیاتی واریزکنند.

مشاوره مالیات

انواع مالیات تکلیفی:

از جمله چیزهایی که مشمول مالیات تکلیفی می شوند زمین، ملک، ساختمان و مغازه است. مستأجران وظیفه دارند بخشی از اجاره بها را که در قرارداد ذکر شده به عنوان مالیات تکلیفی به سازمان امور مالیاتی واریز نمایند. سایرمواردی که مشمول مالیات تکلیفی هستند به شرح زیر است:

  1. مالیات بر درآمد اجاره
  2. مالیات بر نقل و انتقال سهام
  3. مالیات بر درآمد حق الوکاله
  4. مالیات بر درآمد حقوق
  5. مالیات بر درآمد ارزش افزوده
  6. مالیات پزشکان
  7. مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی خارج از کشور
  8. مؤسسات بیمه ای
  9. نقل و انتقالات سهام در بورس
مالیات عملکرد

مالیات عملکرد چیست:

مالیات عملکرد همان مالیات بر درآمد است که مؤدی باید پس از تنظیم مبلغ سود و زیان شرکت در دوره مالی معین 25% از سود خالص شرکت را به عنوان مالیات بر عملکرد پرداخت نماید. پس از پایان دوره مالی که معمولاً سالانه است، کلیه درآمدها و هزینه ها که در دفاتر حساب به عنوان سود و زیان ثبت شده اند را محاسبه کرده و 25% از آن را به عنوان مالیات پرداخت می کنند.

مشاوره مالیات بر ارزش افزوده

چه کسانی ملزم به پرداخت مالیات تکلیفی هستند:

مالیات تکلیفی بسیار گسترده است و شامل وزاتخانه ها، موسسات دولتی، شهرداری، موسسات وابسته به دولت و شهرداری ها، اشخاص حقوقی انتفاعی و غیر انتفاعی، اشخاص موضوع بند الف ماده 95 می شود.

افراد ذکر شده موظف هستند در هر موردی بابت حق الزحمه پزشکی، هزینه بیمارستان، مشاوره، حسابرسی، خدمات مالی و اداری، نویسندگی، آهنگ سازی، نوازندگی، نقاشی، دلالی، حق العمل کاری، گونه حق الزحمه یا کارمزد ارائه خدمات به استثای کارمزد پرداختی به بورس، خارج از بورس، پیامک های صندوق تعاون و مؤسسات اعتباری غیر بانکی مجاز، امور مربوط به نظافت، اجاره ماشین آلات اداری و غیره که پرداخت می­کنند، 5% آن را به عنوان علی الحساب مالیات دریافت کنندگان وجوه، کسر کنند و تا قبل از پایان 30 روز آن را به سازمان امور مالیاتی واریز کرده و رسید را به مؤدی تحویل دهند. ارائه مشخصات دریافت کنندگان مالیات باید با ذکر نام و نشانی آنها به اداره امور مالیاتی ضروری است.

تفاوت مالیات تکلیفی و مالیات عملکرد

تفاوت مالیات تکلیفی و مالیات عملکرد:

هر دو نوع مالیات تکلیفی و مالیات عملکرد، جزو منابع اصلی درآمد سیستم اجرایی کشور هستند که تفاوت هایی با هم دارند. خوب است بدانید مالیات تکلیفی در مقابل مالیات عملکرد قرار دارد.

  • مالیات عملکرد به صورت مستقیم از سود و درآمد خالص اشخاص حقیقی و حقوقی توسط سازمان امور مالیاتی گرفته می شود.
  • نقطه اصلی تفاوت مالیات تکلیفی و عملکرد در شخص پرداخت کننده آن است.
  • در مالیات تکلیفی بر خلاف مالیات عملکرد، وظیفه دریافت مالیات به عهده سازمان امور مالیاتی نیست ولی در نهایت به حساب سازمان امور مالیاتی منظور می شود، این نوع مالیات به سود و درآمد افراد اختصاص دارد.
  • مالیات عملکرد پس از تعیین صورت حساب سود و زیان شرکت مشخص می شود که 25% سود خالص شرکت است. به عبارت دیگر در مالیات تکلیفی، اگر دریافت کننده خدمات شما باشید باید در ارتباط با اشخاص ثالث، مانند کارمندان، پرسنل، کارگران و پیمانکاران، مالیات را از شخصی که درآمد را کسب کرده کسر کرده و آن را به سازمان امور مالیاتی واریز کنید.
  • وظیفه محاسبه، کسر و پرداخت مالیات تکلیفی بر عهده کارفرما است ولی در مالیات عملکرد کارفرما خودش موظف است مالیات تعلق گرفته را محاسبه، کسر و پرداخت کند.
  • در مالیات عملکرد شرکت مزبور خودش ملزم به پرداخت مالیات است که باید آن را بر اساس معیارهای سازمان امور مالیاتی محاسبه کرده و به حساب سازمان واریز کند.
  • مالیات عملکرد مربوط به شرکت است و باید در پایان دوره مالی و پس از ارائه اظهارنامه مالیاتی بر اساس سود و زیان شرکت در همان سال محاسبه و پرداخت شود و پس از پایان رسیدگی مالیاتی و صدور برگ تشخیص توسط سازمان امور مالیاتی برای مؤدی باید آن را در دفاتر ثبت نمایند.
  • مالیات تکلیفی، مالیات شرکت نیست اما به وسیله شرکت از افرادی که خدمات یا فعالیت برای شرکت انجام می دهند، گرفته شده و به سازمان امورمالیاتی پرداخت می شود. به عبارت دیگر مالیات تکلیفی مالیاتی است که بابت درآمدهایی که افراد به وسیله شرکت کسب می کنند از آنها گرفته می شود و در قالب فرم و لیست های مربوطه به سازمان امور مالیاتی پرداخت می شود.
تکالیف مورد نیاز در مالیات تکلیفی

تکلیف دریافت کننده خدمات و ارائه دهنده خدمات در مالیات تکلیفی:

در بحث مالیات تکلیفی، اگر شما دریافت کننده خدمات باشید باید در قرارداد با همه اشخاص ثالثی که ارائه دهنده خدمت برای شما هستند، مالیات آنها را کسر کرده و به اداره امور دارایی واریز کنید. اگر شما ارائه دهنده خدمات و پیمانکار باشید، وظیف محاسبه و کسر مالیات بر عهده کارفرما است که باید مالیات تکلیفی را به حساب سازمان امور دارایی واریز کند.

مشاوره مالیاتی تلفنی

تخلف از پرداخت مالیات تکلیفی:

عدم تحویل مالیات تکلیفی از سوی مؤدی او را مشمول جرایم مالیاتی خواهد کرد. اشخاص حقیقی یا حقوقی که به موجب قانون موظف به محاسبه و کسر مالیات از مؤدیان هستند در صورت تخلف از انجام وظایف قانونی خود، ضمن مسئولیت تضامنی که با مؤدی در پرداخت مالیات دارند، مشمول جریمه ای معادل 20 درصد مالیات پرداخت نشده می شوند.

اگر مکلفینی که موظف به کسر مالیات هستند از وزارتخانه ها، شرکت یا موسسه دولتی یا شهرداری باشند در صورت تخلف مشمول مجازات های تخلفات اداری نیز خواهند شد. اگر مکلفین که موظف به کسر مالیات هستند، اشخاص حقوقی غیردولتی باشند مدیر یا مدیران مربوطه ضمن مسئولیت تضامنی برای پرداخت مالیات و جرائم تعلق گرفته به آن به حبس تادیبی از سه ماه تا دو سال محکوم می شوند.

موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله قانون اهمیت حسابداری بهای تمام شده چیست دعوت می نماید.

جهت برخورداری از مشاوره مالیاتی می توانید با شماره 09197566637 تماس بگیرید.

دیدگاه خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های مورد نیاز علامت‌گذاری شده اند*

پر کزدن این فیلد الزامی می باشد.

مطالب جدید

خبرنامه مالیات ها
عضویت در خبرنامه مالیات ها