استرداد مالیات بر ارزش افزوده
استرداد مالیاتی به معنای بازپرداخت مازاد مالیات دریافتی از مؤدیان است. استرداد مالیاتی، تفاوت میان مالیات پرداختی و بدهی مالیات است. این مقاله به طور اختصاصی شرایط استرداد مالیات بر ارزش افزوده را بررسی و تحلیل می کند. ما را همراهی کنید.
همان طور که همه می دانید، پرداخت مالیات وظیفه صاحبان کسب و کار است و مالیات نوعی درآمد پایدار و ثابت برای دولت محسوب می شود که از آن برای رونق اقتصادی، افزایش خدمات عمرانی و به منظور آبادانی و پیشرفت کشور استفاده می شود. هر چند سیستم دریافت و پرداخت مالیات در کشور بهینه و سازماندهی شده است اما گاهی پیش می آید در مسیر دریافت مالیات، اشکالاتی پیش بیاید. به طور مثال اگر مؤدیان مالیاتی در دوره مالیاتی، پرداخت اضافی داشته باشند، باید مطلع باشند که این مالیت اضافی قابل استرداد و برگشت است.
سازمان امور مالیاتی وظیفه دارد هر گونه اضافی دریافتی مالیات را در تمام موارد مالیاتی به مؤدیان بازپرداخت کرده و مابه التفاوت را به مؤدیان بازگرداند. موارد استرداد مالیاتی که توسط سازمان امور مالیاتی قابل اعمال است شامل موارد زیر است.
پس از پرداخت مالیات توسط مؤدیان، مبالغ پرداختی به خزانه دولت واریز می شود. در صورت ایجاد اشتباه در پرداخت مبلغی بیشتر از مالیات تعلق گرفته، می توان برای برگرداندن مبالغ اضافی مدارک و شواهد کافی برای برداشت از خزانه دولت را ره به سازمان امور مالیاتی ارائه کرد تا شرایط استرداد مالیات بر ارزش افزوده شامل مشمولان شود. این مدارک شامل موارد زیر است.
در صورتی که ممیز مالیاتی، میزان مالیات را بیشتر از میزان قانونی آن محاسبه و مطالبه کند، مؤدی می تواند با ارائه مدارک بالا اضافه مبلغ پرداختی را از سازمان امور مالیاتی مسترد کند.
از سوی دیگر اگر مؤدی مالیاتی کلیه قوانین مالیاتی را به درستی و در زمان مقرر رعایت کند، مشمول استرداد مالیاتی می شود.
و در نهایت زمانی که مؤدی عملکرد مطلوب و قابل قبولی داشته باشد، مشمول استرداد مالیاتی به دلایل قرائن مالیاتی و معافیت ها خواهد شد.
پس از ادعای مؤدی و درخواست استرداد اضافه پرداختی، کارشناسان اداره مالیاتی باید گزارشی برای مؤدی تهیه کنند. پس از بررسی توسط کارشناسان و پذیرش استرداد مالیاتی، برگ استرداد در دو نسخه صادر می شود. یکی از نسخه برای تحویل به مؤدی است و برگه دیگر برای پرداخت به ذیحساب ارسال می شود.
مطابق قوانین، اضافه مبلغ پرداختی باید ظرف یک ماه به مؤدی بازگردانده شود. به خاطر داشته باشید برای استرداد مالیات، مؤدی نباید هیچ گونه بدهی مالیاتی داشته باشد. چون در این صورت مبلغ اضافی به او پرداخت نشده و به عنوان بدهی مالیاتی محسوب می شود.
اگر استرداد مالیاتی توسط سازمان امور مالیاتی پذیرفته نشود طبق ماده 243 قانون مالیات مستقیم مؤدی می تواند از زمان اعلام نظر سازمان امور مالیاتی تا 30 روز درخواست رفع مشکل از هیأت های حل اختلاف را داشته باشد.
هر زمان که مؤدی متوجه اشتباه در پرداخت مالیات شده باشد، می تواند نسبت به استرداد مالیات پرداختی اقدام کند. حتی اگر چند سال هم بعد از پرداخت مالیات متوجه اشتباه در محاسبه و مطالبه آن شود، باز هم می تواند نسبت به استرداد مالیات پرداختی اقدام کند.
اگر سه ماه از درخواست استرداد مالیات توسط مؤدی بگذرد و بازپرداخت انجام نشود، مشمول خسارت دو درصدی به ازای هر ماه تأخیر نسبت به اضافه پرداخت خواهد شد که سازمان امور مالیاتی موظف به پرداخت مبلغ اضافی و خسارت تاخیر به مؤدی است.
بر اساس مفاد ماه 17 قانون مالیات بر ارزش افزوده، مالیات هایی که مؤدیان هنگام خرید کالا و خدمات به استناد صورت حساب های صادره به میزان بیشتر و اضافه پرداخت کرده اند بر حسب مورد از مالیات وصول شده از آنها کسر شده و به مؤدی مسترد خواهد شد. یا این اضافه مبلغ پرداختی به حساب دوره بعد منتقل خواهد شد.
همان طور که می دانید، مالیات بر ارزش افزوده چند سال است که از شخصیت های حقیقی و حقوقی در یک چرخه اقتصادی از مرحله تولید تا توزیع دریافت می شود. مشمولان مالیات بر ارزش افزوده سه گروه مصرفی، درآمدی و تولیدی هستند.
برای استرداد مالیات بر ارزش افزوده مؤدی می تواند در هر دوره از پرداخت ملیات بر ارزش افزوده برای استرداد مالیات ارزش افزوده اقدام کند.
به استناد ماده 18 قانون مالیات بر ارزش افزوده، تنها مؤدیانی حق استرداد اضافه مالیات پرداختی را خواهند داشت که در نظام مالیات بر ارزش افزوده ثبت نام کرده باشند و اظهار نامه مالیات را نیز به سازمان امور مالیاتی ارائه داده باشند. در صورت عدم تسلیم اظهارنامه، اضافه پرداخت مالیات قابل استرداد نخواهد بود.
مؤدیان مالیات ارزش افزوده که درخواست استرداد مالیات را دارند باید علاوه بر درج استرداد در فرم اظهارنامه، آن را تکمیل کرده و تا 30 روز قبل از تاریخ انقضای اظهارنامه به اداره امور مالیاتی ارائه دهند. مؤدیان ضمن ارائه اظهارنامه باید مدارک و اسناد مثبته را نیز به اداره امور مالیاتی ارسال کنند. به خاطر داشته باشید مدارک استرداد باید به نام مؤدی و متعلق به او باشد.
مؤدیان مالیات بر ارزش افزوده که موظف به پرداخت مالیات ارزش افزوده مصرفی هستند، اگر اضافی پرداخت داشته باشند مبلغ اضافی یا برای دوره بعدی منظور می شود یا به آنها مسترد می شود.
شرایط استرداد مالیات ارزش افزوده مؤدیانی که قصد صادرات کالا به خارج از کشور را دارند، می تواند با استرداد مالیات و عوارض پرداختی هنگام خرید کالا با معافیت ها مالیات همراه شود. در واقع به جای استرداد مالیات، مشمول معافیت مالیاتی به همان میزان خواهند شد.
شرایط استرداد مالیات ارزش افزوده برای کالاهایی که مسافران خارجی پرداخت کرده اند، با ارائه اسناد و صورت حساب خرید قابل استرداد است. البته استرداد مالیات ارزش افزوده این گروه تنها در صورتی امکان پذیر است که از تاریخ خرید تا تاریخ خروج از کشور بیشتر از دو ماه نگذشته باشد.
موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله قانون اجرای قرار مالیاتی چیست دعوت می نماید.