کد اقتصادی یک شماره 12 رقمی است که برای شناسایی واحدهای اقتصادی به آنها داده می شود. کد اقتصادی چیزی شبیه کد ملی است که به جای افراد برای شرکت های صادر می شود. کد اقتصادی در واقع نوعی احراز هویت برای اشخاص حقیقی و حقوقی در سازمان امور مالیاتی است .
نام دیگر کد اقتصادی، شماره اقتصادی نیز هست که برای هر شرکتی ضروری است. از این عدد برای نمایش نوع و نحوه عملکرد اقتصادی شرکت ها و فعالیت های خدماتی از جمله خرید، فروش، قرارداد و فاکتورها قابل استفاده است.
کاربردهای کد اقتصادر در فعالیت بسیار وسیع بوده و فراتر از حد تصورتان است. هر گونه فعالیت اقتصادی اشخاص حقیقی و حقوقی نیازمند به داشتن کد اقتصادی یا شماره اقتصادی است. از کد اقتصادی برای موارد زیر استفاده می شود.
داشتن کد اقتصادی برای کلیه افراد حقیقی و حقوقی ضروری و لازم است، داشتن کد اقتصادی ضامن اعتبار شرکت است و به شرکت شما وجهه قانونی می دهد و شفافیت مالیاتی را نیز در کشور ارتقا داده و مانع قاچاق و پولشویی می شود. هنگام عقد قرارداد در معاملات بزرگ و با شرکت های عظیم تا زمانی که کد اقتصادی نداشته باشید مجاز به انجام معاملات بزرگ نیستید چون برای انجام این معاملات نیاز به کد اقتصادی دارید. برای انجام اموری مانند گرفتن کارت بازرگانی، گواهی ارزش افزوده، ارائه اظهارنامه مالیاتی و ارزش افزوده داشتن کد اقتصادی ضروری است.
مطابق قانون، تمام مودیان مالیاتی چه حقیقی و چه حقوقی باید برای دریافت کد اقتصادی اقدام نمایند. به علاوه تمام کسانی که مبادرت به فعالیت اقتصادی و تجاری دارند نیز باید این کد را دریافت نمایند. قبل از دریافت کد اقتصادی نیاز به ثبت شرکت و اخذ کارت بازرگانی است. شرکت هایی که مشغول فعالیت های تولیدی، مونتاژ، توزیع و پخش کالا ها هستند و شرکت هایی که خدمات ارائه می دهند و نیز اشخاص حقیقی که جواز کسب و پروانه فعالیت از صنف را در اختیار دارند موظف به دریافت کد اقتصادی هستند.
کد اقتصادی اشخاص حقیقی و حقوقی در کارت اقتصادی شان درج میشود. در کارت اقتصادی علاوه بر عکس مودی و اطلاعات شخصی که شامل نام و نام خانوادگی است، کد اقتصادی کد حوزه مالیاتی و ادرس محل فعالیت نیز ذکر شده است.
در کارت اقتصادی اشخاص حقوقی جایی برای عکس پرسنلی نیست و به جای آن نوع شخصیت حقوقی به صورت لیزری ثبت می شود مشخصات شخص حقیقی در کارت اقتصادی درج می شود.
گروه ها یی که لازم نیست برای دریافت کد اقتصادی اقدام کنند.
برای دریافت کد اقتصادی باید به سازمان امور مالیاتی که زیر مجموعه ای از وزارت اقتصاد و دارایی است، مراجعه کرد. استعلام کد اقتصادی با ورود به سامانه استعلام کد اقتصادی قابل پیگیری است.
برای مطالعه مقاله مودی مالیاتی کیست می توانید از این لینک استفاده نمایید.
برای دریافت کد اقتصادی باید در اداره دارایی تشکیل پرونده داده و سپس از طریق سامانه عملیات الکترونیکی مودیان مالیاتی، مراحل ثبت نام را در 5 مرحله انجام داده تا کد اقتصادی را دریافت نمایید. این 5 مرحله شامل:
برای مطالعه مقاله اظهارنامه مالیاتی چیست می توانید از این لینک استفاده نمایید.
افراد حقوقی باید قبل از هر کاری درخواست کتبی خود را مبنی بر داشتن کد اقتصادی اعلام نمایند. سپس با ورود به سامانه به صورت الکترونیک سایر کارها را انجام دهند. مدارک مورد نیاز در این مرحله شامل:
کلیه اشخاص حقیقی باید برای دریافت کد اقتصادی قبل از هر کاری درخواست کتبی ارائه دهند. سایر مدارک لازم شامل :
طبق ماده 17 تبصره 3 قانون مالیات مستقیم کد اقتصادی در موارد زیر باطل می شود.
هر شخص حقیقی یا حقوقی موظف به دریافت کد اقتصادی باشد در هیچ صورتی نمی تواند از کد اقتصادی دیگران استفاده کند. در این صورت استفاده غیر قانونی از کد دیگران شخصی که کد اقتصادی به نام اوست محکوم به سوء استفاده است.
هر گونه جعل و تبانی درباره کد اقتصادی تا زمانی که این کد برای افراد و شرکت ها صادر نشده خلاف مقررات و قانون است. هیچ فروشنده ای حق ندارد به خاطر کد اقتصادی خود از خریدار مبلغ اضافی درخواست نماید.
هر شخص حقیقی یا حقوقی که بدون داشتن کد اقتصادی مشغول فعالیت و کسب و کار باشد، در صورت نداشتن کد در مرحله اول باید 2 برابر سود حاصل از معاملاتش را به عنوان جریمه پرداخت نماید. برای بار دوم شرکت به مدت 3 ماه پلمپ شده و کسب و کار تعطیل می شود. برای سومین بار مدیران شرکت محکوم به 3 تا 6 ماه حبس خواهند شد.
موسسه مالیات ها شما را به مطالعه مقاله مالیات خرید و فروش ارز دعوت می نماید.