معافیت مالیاتی مناطق آزاد تجاری
مناطق آزاد بخش هایی هستند که از نظر جغرافیایی جزو قلمرو کشور محسوب می شوند اما از بعضی قوانین حاکم در کشور معاف هستند و به جای آن ضوابط و قوانین مخصوص به خود را دارند. این مناطق عموماً در داخل یا مجاورت بنادر هستند مجاز به تجارت آزاد با سایر مناطق جهان هستند. این مناطق در خارج از مرز گمرکی محسوب شده و و به منظور تسهیل واردات و صادرات کالا اجرای قوانین در آنها با سهولت و سختگیری کمتری اجرا می شود.
در مناطق آزاد نه تنها تجارت با سایر کشورها جهان مجاز است بلکه قوانین و مقررات صادرات و واردات و امور گمرکی نیز در این مناطق حاکم نیست. این مناطق بهترین نقاط برای ثبت شرکت چه برای اتباع ایرانی و چه برای افراد خارجی هستند.
مشخص کردن محدوده های جغرافیایی تحت عنوان مناطق آزاد، به منظور تسهیل واردات و صادرات به کشور و حمایت از صنعت و تولید داخلی در کشور است. از آنجا که مناطق آزاد نقش مهمی در افزایش صادرات و جذب سرمایه گذاری های خارجی به سوی ایران دارند، یکی از اهداف دیگر اعلام مناطق آزاد جذب فناوری های نوین در راستای تولید و توسعه منطقه است.
برای مطالعه مقاله انواع مالیات در ایران می توانید از این لینک استفاده نمایید.
یکی از جذابیت های مناطق آزاد برای فعالان اقتصادی، معافیت های مالیاتی است که بر این مناطق حاکم است. از آنجا که هدف اصلی و نهایی اعلام مناطق آزاد، ایجاد زمینه مناسب برای رقابت، افزایش تولید و صادارت کالاهای صنعتی به بازارهای جهانی است، حمایت های دولت در این زمینه با سهولت بیشتری صورت می گیرد.
معافیت مالیاتی یکی از ابزارهای دولت برای تشویق سرمایه گذاری و فعالیت در این مناطق است. به عبارت دیگر دولت برای تشویق و جذب سرمایه گذاری خارجی و داخلی و نیز برای گسترش صادرات و واردات با بهره گیری از مشوق هایی نظیر معافیت مالیاتی، بخشوگی سود و عوارض گمرک و حذف تشریفات زاید ارزی و اداری اقدام به حمایت فعالیت های اقتصای در مناطق آزاد می کند.
طبق بخشنامه ماده 48 قانون مالیات مستقیم در مناطق آزاد تجاری، کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که در مناطق آزاد مشغول به انجام کسب و کار و فعالیت اقتصادی هستند از تاریخ بهره برداری به مدت بیست سال از پرداخت مالیات بردرآمد و دارایی که دو نوع مرسوم دریافت مالیات در ایران است معاف هستند.
نکات مهم برای معافیت مالیاتی مناطق آزاد تجاری:
برای مطالعه مقاله عواقب عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی می توانید از این لینک استفاده نمایید.
در ایران بنادر و مناطقی هستند که جزو مناطق آزاد تجاری – صنعتی محسوب می شوند که شرح آنها و تاریخ اعلام آنها از سوی دولت به شرح زیر است:
علاوه بر این 7 منطقه، دو منطقه آزاد غیر فعال و ده منطقه نیز در حال تصویب در مجلس شورای اسلامی هستند. منطقه آزاد مکران و فرودگاه امام خمینی جزو مناطق آزاد غیر فعال هستند. شهرهای اردبیل، مهران، سیستان، اینچه برون، قصر شیرین، بانه، مریوان، جاسک، بوشهر، سرخس –دوغارون و مازندران نیز در حال طی مراحل قانونی ورود به مناطق آزاد در مجلس هستند.
براساس مصوبه اردیبهشت ماه سال 1397 ضوابط ثبت شرکت ها و مالکیت صنعتی و معنوی در مناطق آزاد تجاری – صنعتی شرکت ها و موسسات غیر تجاری در قانون تجارت می توانند در واحدهای ثبتی منطقه ثبت شوند به شرط آن که دامنه فعالیت شان در حوزه قانون باشد. ماده 4 ضوابط ثبت نیز مقرر کرده هر شرکت یا موسسه ای که در منطقه آزاد تجاری ثبت شود، باید مرکز اصلی فعالیتش در همان منطقه باشد و نیز تابعیت ایرانی داشته باشد. گفتنی است برای ثبت شرکت ها یا نمایندگی آنها باید به اداره ثبت شرکت ها مراجعه نمایند.
برای مطالعه مقاله مالیات عملکرد چیست می توانید از این لینک استفاده نمایید.
بر اساس ماده یک قانون اداره مناطق آزاد تجاری صنعتی مناطق آزاد تجاری با اهداف مشخصی قانون گذاری شده اند. این اهداف عبارتند از
مناطقی با محدوده جغرافیایی مشخص که یا درمبادی ورودی کشور یا در داخل کشور هستند که با هدف جذب سرمایه های داخلی و خارجی و نیز به منظور افزایش صادرات کالا و خدمات و حضور فعال در بازارهای منطقه ای و بین اللملی ایجاد می شوند.