مالیات ابزاری
از آنجا که مالیات یکی از مهم ترین منابع درآمدهای دولت ها است و بخش عمده ای از دریافت مالیات مربوط به مالیاتی است که از اشخاص حقوقی دریافت می شود؛ بنابراین شیوه محاسبه، تعیین و دریافت مالیات برای اشخاص حقیقی و حقوقی از اهمیت بالایی برخوردار است.
تفاوت گذاشن میان مالیات ابزاری، مالیات قطعی و تشخیصی باعث کاهش مشکلات به وجود آمده و از بین رفتن هزینه های اضافی وصول مالیات و در نهایت کاهش نارضایتی اشخاص حقوقی می شود.
نوعی از سیستم پرداخت مالیات است که مودی در اظهارنامه تسلیمی خود آن را ابراز می کند. این نوع مالیات یا باید حتماً توسط مودی پرداخت شود یا ترتیب پرداختش انجام پذیرد در غیر این صورت اداره مالیاتی می تواند آن را از طریق اجرائیات وصول نماید.
در واقع مالیات ابزاری سود ابزاری است که مودیان در اظهارنامه آن را اعلام کرده و بر اساس آن به میزان 25 درصد باید مالیات پرداخت نمایند.
برای مطالعه مقاله تکالیف مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی می توانید از این لینک استفاده نمایید.
درآمد ابزاری که مشمول مالیات نیز می شود به معنای همان سود ویژه است که از کسر کردن کل فروش و خدمات، منهای هزینه ها به دست می آید. البته نظر برخی اقتصاددانان متفاوت است و طبق نظر آنها درآمد ابزاری مشمول مالیات، از کل فروش و خدمات منهای درآمدهای معاف از مالیات مانند سود سپرده بانکی و درآمدی ناشی از مالیات ابزاری و همان سود ویژه به دست می آید.
به عبارت دیگر فرمول درآمد ابزاری مشمول مالیات، کمی تغییر کرد و مفهوم سود یا زیان ویژه(خالص) در حسابداری را به خود گرفت که از کل فروش و درآمد منهای فروش و درآمد معاف از مالیات به دست می اید. درآمد ابزاری همان سود ویژه حسابداری است که از کل فروش و خدمات منهای هزینه ها به دست می آید.
به ازای هر ده درصد 10 درصد افزایش درآمد ابرازی مشمول مالیات اشخاص موضوع این ماده نسبت به درآمد ابزاری مشمول مالیات سال گذشته آنها، یک واحد درصد و حداکثر تا پنج واحد درصد از نرخهای مذکور کاسته میشود. شرط برخورداری از این تخفیف تسویه بدهی مالیاتی سال قبل و ارائه اظهارنامه مالیاتی مربوط به سال جاری در مهلت اعلام شده از سوی سازمان امور مالیاتی است (الحاقی مصوب ۳۱/۴/1394)
برای مطالعه مقاله مالیات قطعی عملکرد می توانید از این لینک استفاده نمایید.
مفاد تبصره 7 ماه 105 به چه چیزی اشاره دارد:
منظور از درآمد ابزاری ذکر شده در تبصره 7 ماده 105 همان سود ناخالص قبل از کسر مالیات است، چون عملیات فروش صرفا منجر به کسب سود به تنهایی نمی شود و عوامل دیگری نیز در آن دخیل هستند.
در فصل چهارم از باب سوم مالیات بر درآمد مشاغل، درآمد مشمول مالیات مودیان در این فصل، عبارت است از فروش کالا و خدمات و نیز سایر درآمدهایی که در فصل های دیگر مشمول مالیات نشده اند؛ که پس از کم کردن هزینه ها و نیز استهلاک های مربوطه مطابق مقرراتی که در فصل هزینه های قابل قبول مالیاتی و استهلاک بیان شد، درآمد مشمول مالیات محاسبه می شود. به عبارت دیگر طبق این ماده درآمد مشمول مالیات یعنی کل فروش کالا و خدمات که از هزینه ها و استهلاک کم می شود.
نظر شورای عالی مالیاتی در خصوص درآمد ابزاری مشمول مالیات:
از نظر شورای عالی مالیاتی منظور از درآمد ابزاری مشمول مالیات کلیه درآمدهای مودی است که در سال پایه و سال پس از آن مشمول مالیات شده است.