حقوق صاحبان سهام چیست

حقوق صاحبان سهام، نشان دهده مالکیت و حق و حقوق مالی سهامداران از دارایی هایی و اموال یک شرکت است و میزان سهمی است که شخص حقیقی یا حقوقی از دارای های یک شرکت دارد. حقوق صاحبان سهام چیزی نیست جز تفاوت بین بدهی های یک واحد تجاری از دارایی های آن. نام دیگر حقوق صاحبان سهام «ارزش ویژه» است.

مفهوم این واژه در واقع، منافع صاحبان اصلی شرکت است؛ این عبارت سرمایه قانونی و ثبت شده شرکت، میزان سودی که می­توان بین سهامداران تقسیم کرد و در نهایت منابع سرمایه شرکت را نشان می­دهد.

افزایش یا کاهش حقوق صاحبان سهام:

حقوق صاحبان سهام قابل افزایش یا کاهش است. به این ترتیب که با انجام فعالیت های سود آور حقوق صاحبان سهام افزایش پیدا می­کند و با برخی فعالیت های محاسبه نشده، ممکن است حقوق صاحبان سهام کاهش پیدا کند.

مشاوره مالیاتی

هدف حقوق صاحبان سهام چیست:

یکی از اهداف تعیین حقوق صاحبان سهام، مشخص کردن سرمایه شرکت های سهامی و سود سهام قابل توزیع میان سهامداران است. با مشخص کردن حقوق صاحبان سهام، سرمایه قانونی و ثبت شده شرکت معلوم می­شود.

یکی از فواید تعیین این سهم، اطلاع داشتن سهامداران از حقوق خود در بازار سرمایه است تا بتوانند از منافعی که خرید سهم برایشان ایجاد می­کند استفاده کنند.

برای مطالعه مقاله ارزش اسمی هر سهم چیست می توانید از این لینک استفاده نمایید.

حقوق صاحبان سهام در ترازنامه

حقوق صاحبان سهام در ترازنامه:

در تزارنامه حقوق صاحبان سهام به تفکیک اعلام می­شود، آنچه در تراز نامه اعلام می­کنند منابعی است که حقوق صاحبان سهام را تامین می­کند.

جالب است بدانید حقوق صاحبان سهام فقط در تزارنامه فقط یک عبارت است که در این صورت مالی مفهوم دارد و در دنیای واقعی همان سهام عادی است. سهام عادی در واقع همان میزان از سهام است که یک شرکت برای فروش منتشر می­کند. برای محاسبه قیمت سهام باید تعداد سهام خریداری شده را در قیمت بازار ضرب کنید تا ارزش بازار شرکت محاسبه شود.

حقوق صاحبان سهام در ترازنامه سمت چپ و زیر بدهی­ها قرا می­گیرد. این حساب از مجموع دارایی های اولیه شرکت و سرمایه سال های قبل شرکت به دست می­آید.

مالیات بر مستغلات

اجزای حقوق صاحبان سهام در ترازنامه شامل موارد زیر است:

طبق قانون تجارت، اجزای حقوق صاحبان سهام به دسته بندی­های زیر تقسیم می شوند.

  • سرمایه قانونی: سرمایه های اولیه ای که برای ایجاد شرکت و خرید ماشین آلات ملک و … باید هزینه شود. این سرمایه می­تواند به صورت وجه نقد، اموال، اثاثیه و ماشین آلات باشد.
  • افزایش سرمایه: این کار توسط سهامداران جدید یا قدیمی انجام می­گیرد و با هدف تامین منابع مالی شرکت اقدام به این کار می شود.
  • اندوخته: در واقع منابع مالی و سودی است که متعلق به صاحبان سهام شرکت است اما به صلاحدید مجمع عمومی صاحبان سهام، الزامات قانونی، حمایت از منافع بستانکاران و یا به منظور ایجاد منابع لازم برای توسعه شرکت، میان سهامداران تقسیم نمی­شود. این بخش که تقسیم نمی­شود به عنوان اندوخته حفظ می­شود. اندوخته بخشی از سرمایه قانونی است که می­تواند در انواع مختلفی مانند اندوخته قانونی، اندوخته عمومی، اندوخته طرح و توسعه در ترازنامه شرکت­ها منعکس شود.
  • سود و زیان انباشته: این واژه بیانگر سودهایی است که از آغاز فعالیت شرکت تقسیم نشده و یا تخصیص پیدا نکرده اند. خوب است بدانید این سود پس از کسر از زیان های وارده به شرکت محاسبه می­شود.

فواید ترازنامه در شناخت حقوق صاحبان سهام:

آنچه در ترازنامه شرکت به خوبی قابل رویت است، روند فعالیت های مالی و اطلاع از اجزای حقوق صاحبان سهام است. با استفاده از ترزانامه می­توان نسبت های مالی مهم شرکت را ارزیایی و محاسبه کرد و عملکرد گذشته و آینده شرکت را تحلیل کرد. اطلاعات آماری ثبت شده در تزار نامه نیز می­تواند مبنای قابل اعتمادی برای بررسی و تحلیل روند فعالیت شرکت های مشابه باشد.

برای مطالعه مقاله کد اقتصادی چیست می توانید از این لینک استفاده نمایید.

حقوق صاحبان سهام در بورس

حقوق صاحبان سهام در بورس:

قبل از هر چیز بهتر است با تعریف اوراق بهادار و سهام آشنا شوید سپس به حقوق صاحبان سرمایه در بورس و فواید آن خواهیم پرداخت.

تعریف اوراق بهادار و سهام:

اوراق بهادار نوعی از اسناد مالی هستند که ارزش مادی دارند و از مالکیت اشخاص حقیقی یا حقوقی بر دارایی­ها خبر می دهند. اوراق بهادار در واقع، نشان دهنده طلب شخص خریدار سهام از شرکتی است که سهام را منشر و عرضه کرده است.

سهام نوعی اوراق بهادار است که نشان دهنده میزان مالکیت شخص از یک دارایی و نشان دهنده میزان منافع خریدار سهم از دارایی­های شرکت است. سهام می­تواند بانام یا بی نام باشد.

انواع سهام:

انواع سهام به دو دسته سهام عادی و ممتاز (ترکیبی) تقسیم می شود.

سهام ممتاز:

دارندگان سهام ممتاز دارای حقوقی هستند که سهامداران عادی ندارند از جمله این که در صورت ورشکستگی شرکت سهامداران ممتاز دارای امتیاز هستند و برای بازپرداخت سرمایه شان بر سایرین اولویت دارند. از مزایای داشتن سهام ممتاز این است که پس از بازیافت سرمایه سهامداران ممتاز، نوبت به سهامداران عادی می رسد به علاوه سود این سهامداران، قبل از سهامداران عادی پرداخت می­شود.

سهام عادی:

سهام داران عادی در پایان سال مالی و پس از مشخص شدن میزان سود و زیان قادر به دریافت سهم خود هستند از طرفی سور سهامداران عادی بعد از کسر سود سهامداران ممتاز قابل پرداخت خواهد بود.

مالیات بر ارث

منافع حقوق صاحبان سهام در بورس:

هر کس با خرید و سرمایه گذاری در سهام شرکت های بورس، صاحب حقوق و منافعی می­شود که امکان نقض آن وجود ندارد، صاحبان سهام از حقوق و منافعی که در قانون تجارت کاملاً مشخص است باید مطلع باشند. این منافع شامل:

  • معافیت مالیاتی، شرکت های بورسی از پرداخت 10 درصد مالیات معاف هستند.
  • افزایش قیمت سهم در برابر کاهش قدرت خرید پول و دریافت سود سهام. این به آن مفهوم است که خریداران سهام با افزایش تورم در صورت مدیریت، صحیح ارزش سهام شان بالا می­رود.
  • حق رای و اعمال مدیریت، هر سهامدار به میزان سهمش حق رای در انتخابات مدیران و تعیین خط مشی آینده شرکت دارند.
  • تنوع سرمایه گذاری، به خاطر تنوع اوراق بهاداری است که عرضه می شود می­توان در بخش های مختلفی سرمایه گذاری کرد.
  • اطمینان از محل سرمایه گذاری، شرکت هایی که سهام شان در بورس معامله می شود هیچ گونه سهم ترجیحی ندارند و شایستگی این شرکت­ها توسط هیأت پذیرش، مورد بررسی قرار می­گیرد. خوب است بدانید سهام شرکت های ضعیف و غیر واقعی در بورس منتشر نمی­شود.
  • حق خرید سهام تازه منتشر شده، سهام جدید شرکت در ابتدا به سهامداران موجود اعلام می­شود و حق خرید در اولیه با آنهاست.

خلاصه و جمع بندی:

آنچه در این مقاله خواندیم، شناخت حقوق صاحبان سرمایه، چگونگی افزایش یا کاهش آن بود با اهداف حقوق صاحبان سرمایه نیز آشنا شدیم.

اهداف، فواید و منافع حقوق صاحبان سهام در ترازنامه و بورس را شناختیم. از انواع سهام و اوراق بهادار عرضه شده در بورس نیز آگاهی پیدا کردیم.

جهت برخورداری از مشاوره مالیات ارزش افزوده می توانید با شماره 09197566637 تماس بگیرید.

دیدگاه خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های مورد نیاز علامت‌گذاری شده اند*

پر کزدن این فیلد الزامی می باشد.

مطالب جدید

خبرنامه مالیات ها
عضویت در خبرنامه مالیات ها