ارسال اظهارنامه ارزش افزوده
مالیات بر ارزش افزوده مالیاتی نوعی مالیات غیر مستقیم است که در چند سال اخیر از فعالان کسب و کار دریافت می شود. برای پرداخت مالیات بر ارزش افزوده نیز مانند سایر مالیات ها باید اظهارنامه مالیاتی تنظیم و به سازمان امورمالیاتی ارائه داد. آنچه در این مقاله به آن می پردازیم جریمه عدم ارسال اظهارنامه ارزش افزوده است.
مالیات ارزش افزوده نوعی مالیات چند مرحله ای است که در زنجیره ای از مراحل اولیه تولید یا واردات کالا آغاز شده و به صورت درصدی از ارزش افزوده کالا یا خدمات در هر مرحله دریافت می شود. در واقع خریدار باید هنگام پرداخت بهای کالا و خدمات، مالیات ارزش افزوده را پرداخت نموده و مغازه دار(فروشنده) موظف است مالیات دریافتی از مشتریان را به حساب سازمان امورمالیاتی واریز کند.
نکته جالب توجه اینجا است که چون فروشنده خودش، زمان خرید کالا و خدمات، مالیات ارزش افزوده را پرداخت کرده است و از سوی دیگر چون مصرف کننده نهایی محسوب نمی شود، حق دارد مالیات ارزش افزوده پرداختی خود را از کل مالیات بر ارزش افزوده کسرکرده و مابه التفاوت را به دولت پرداخت کند. نرخ مالیات بر ارزش افزوده که از سوی سازمان امور مالیاتی در سال 1394 اعلام شد 9 درصد است. پرداخت مالیات ارزش افزوده نیز الکترونیکی بوده و نیازی به مراجعه حضوری نیست.
خوب است بدانید مالیات بر ارزش افزوده برای تمام کالاها و خدمات همان 9 درصد است به جز 17 کالا که با بقیه متفاوت است مانند نرخ مالیات بر ارزش افزوده سیگار که 12 درصد است و سوخت هواپیما که 20 درصد است.
برای پرداخت اظهارنامه مالیات ارزش افزوده باید اظهارنامه مالیاتی را مطابق قوانین سازمان امور مالیاتی در زمان مقرر تهیه کرده و در صورت عدم ارسال اظهارنامه ارزش افزوده، جرایمی برای متخلفین در نظر گرفته می شود که از جمله آنها جریمه 75 درصدی میزان مالیات ارزش افزوده است.
مالیات بر ارزش افزوده باید هر90 روز یک بار پرداخت شود. مؤدیان باید اظهارنامه مالیات ارزش افزوده را تا 15روز به سامانه مربوطه ارائه دهند و مبلغ تعلق گرفته را واریز کنند تا مشمول وجریمه عدم ارسال اظهارنامه ارزش افزده نشوند.
محاسبه مالیات بر ارزش افزوده بر اساس چهار درجه طبقه بندی می شوند:
منبع اصلی محاسبه مبلغ مالیات بر ارزش افزوده، ارزش کالا و خدماتی است که در صورت حساب ثبت شده است. اگر صورت حساب وجود نداشته باشد مالیات آنها بر اساس قیمت روز محاسبه می شود.
مؤدیان مالیات بر ارزش افزوده نیز مانند سایر مؤدیان مالیاتی وظایفی دارند که به شرح زیر است:
تهیه و تحویل اظهارنامه مالیاتی:
مؤدیان مالیات بر ارزش افزوده وظیفه دارند تا 15 روز پس از پایان هر دوره مالیاتی که به صورت فصلی و سه ماهه است، اظهارنامه مالیاتی خود را مطابق دستور العمل ها و قوانین اداره مالیاتی تکمیل کرده و به سازمان امور مالیاتی کشور تحویل دهند. هر مؤدی موظف است هنگام فروش کالا و خدمات، مالیات بر ارزش افزوده را به قیمت کالای خود اضافه کند و با صدور صورت حساب فروش این مالیات را از مشتریان دریافت کرده و در دفاتر خود ثبت کرده و تا پایان دوره نگهداری کند.
ارائه دفاتر و اسناد مورد نیاز:
مؤدیان مالیات بر ارزش افزوده همان طور که موظف به ثبت و نگهداری مالیات های دریافتی از مشتریان در دفاتر و اسناد خود هستند در صورت اعلام سازمان امور مالیاتی برای تحویل دفاتر و اسناد مکلف به تحویل آنها به سازمان امور مالیاتی هستند. در صورت عدم تحویل یا تأخیر در تحویل دفاتر، متخلف شناخته شده و مشمول جرایم متعلقه خواهند شد. ذکر این نکته ضروری است که در صورت عدم تحویل دفاتر و اسناد درخواستی مالیات به صورت علی الراس محاسبه خواهد شد.
نگهداری اسناد و مدارک مورد تایید سازمان:
مؤدیان مالیات بر ارزش افزوده موظف هستند اسناد و مدارک مورد تایید سازمان امورمالیاتی را تا 10 سال نگهداری کرده تا در صورت نیاز به مأموران مالیاتی ارائه دهند. خوب است بدانید مؤدیانی که همراه با اظهارنامه مالیاتی اسناد و مدارک درخواستی را ارائه ندهند، مالیات شان به صورت علی الراس محاسبه شده و ضمن پرداخت مالیات باید جریمه های مربوطه را نیز بپردازند.
مطابق بند 5 ماده22 قانون مالیات بر ارزش افزوده جریمه عدم ارسال اظهارنامه مالیات ارزش افزوده چیزی معادل 50 درصد مالیات تعلق گرفته است. مطابق همان قانون تاخیر در پرداخت مالیات بر ارزش افزوده مشمول جریمه ای به میزان 2 درصد نسبت به مالیات پرداخت نشده است.
عواقب ارائه ندادن اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده توسط مؤدیان، پرداخت جریمه ای به صورت ماهانه است. مطابق بند 6 ماده 22 قانون مالیات بر ارزش افزوده، مشمولین باید 25 تا 100 درصد مالیات تعلق گرفته را به عنوان جریمه بپردزاند.
ماده 22 قانون قانون مالیات بر ارزش افزوده به مؤدیانی پرداخته است که از انجام تکالیف قانونی خود سر باز زده و یا در انجام وظایف مالیاتی خود تخلف می کنند. برای همین مشمول پرداخت مالیات تعلق گرفته و جریمه تأخیر خواهند شد. جرایم ماده 22 قانون مالیات بر ارزش افزوده به شرح زیر است:
تأخیر در پرداخت مالیات بر ارزش افزوده هم مشمول جریمه 2 درصدی به صورت ماهانه به نسبت مالیات پرداخت نشده و زمان تاخیر خواهد شد.
جریمه تبصره 6 ماده 17:
اگرمؤدیان مالیات بر ارزش افزوده در پرداخت خسارت مبالغ اضافی مالیات که از مؤدیان دریافت کرده اند تا سه از تاریخ درخواست مؤدی، تاخیر داشته باشند مشمول جریمه ای به میزان 2 درصد نسبت به مبلغ دریافت شده و زمان تأخیر خواهند شد.
مطابق بخشنامه دوم مرداد سال 1389 مأخد و نحوه محاسبه جرایم مالیاتی ارزش افزوده به شرح زیر اعلام شد. به خاطر داشته باشید جزئیات این فهرست به منظور ایجاد وحدت رویه برای محاسبه جرایم مالیات بر ارزش افزوده در کل کشور است.
موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله قانون تفاوت مالیات تکلیفی و مالیات عملکرد دعوت می نماید.