مالیات سکه
یکی از بزرگ ترین چالش های اقتصادی در چند سال اخیر، وضع مالیات برای خریداران سکه و دریافت مالیات از آنها است. طبق قانون خریدارانی که از یک تا 10 سکه را خریداری می کنند از پرداخت مالیات معاف هستند اما کسانی که تعدادی بیشتر از 10 سکه خریداری کرده اند باید با توجه به نرخ های تعیین شده، مالیات خرید سکه را پرداخت کند.
از انجا که خرید و فروش سکه نوعی کسب درآمد است، بنابراین کسانی که اقدام به خرید یا فروش سکه می کنند نیز باید تابع قوانین مالیات بر درآمد باشند. به این صورت که کسانی که در سامانه خرید سکه در بانک مرکزی ثبت نام کرده اند و پس از کسب سود اقدام به فروش سکه های می کنند، باید مالیات بر درآمد حاصل از فروش سکه را نیز پرداخت کنند.
معافیت مالیاتی خریداران سکه:
طبق تبصره ماده 100 قانون مالیات مستقیم اگر خریداران سکه در زمان مقرر مالیات مقطوع خود را پرداخت کنند، از ارائه اظهارنامه و ثبت نام معاف می شوند و در زمان تشخیص مالیات و ارائه اسناد و دفاتر مورد بازرسی قرار نمی گیرند. اگر خریداران سکه مالیات وضع شده را در زمان مقرر پرداخت نکنند و یا اظهارنامه مالیاتی خود را در زمان مشخص تسلیم نکنند از هیچ یک ار معافیت ها برخوردار نخواهند شد.
خریداران سکه باید بدانند که هنگام خرید سکه به بخشنامه های سازمان امور مالیاتی توجه داشته باشند. اگر هنگام خرید سکه اعلام شود که سکه های فروخته شده مشمول مالیات هستند افراد وظیفه دارند مالیات خرید سکه را پرداخت کنند. اگر هنگام خرید به صراحت اعلام نشده باشد که خریداران مشمول مالیات هستند یا نه، این ابهام به نفع سازمان امور مالیاتی است طوری که اجازه دریافت مالیات سکه را دارند.
فقط در صورتی که در گواهی فروش سکه ها قید شده باشد که خریداران از پرداخت مالیات معاف هستند سازمان امور مالیاتی نمی تواند از آنها مالیات دریافت کند. بنابراین اگر قصد خرید سکه های بدون پرداخت مالیات را دارید دقت داشته باشید که روی سکه های خریداری شده عبارت معافیت مالیاتی قید شده باشد.
از آن جا که قیمت سکه متغیر بوده و هر سال نسبت به سال گذشته تغییر دارد، رقم مالیات آن نیز متغیر است. هنگام تعیین مالیات سکه باید قبل از هر کاری تعداد سکه دریافتی از بانک مرکزی را محاسبه کرده و بر اساس ان میزان و نحوه پرداخت مالیات را مشخص نمایید.
همان طور که قبلا گفته شد خریداران تا 10 عدد سکه از پرداخت مالیات معاف هستند.
اگر تعداد سکه های خریداری شده از 11 تا 30 عدد باشد به ازای هر سکه باید مبلغ 400 هزار تومان مالیات با مراجعه به وب سایت سازمان امور مالیاتی بپردازند.
در صورتی که تعداد سکه های خریداری شده از 31 تا 50 عدد باشد به ازای هر سکه باید 520 هزار تومان مالیات به وب سایت سازمان امور مالیاتی پرداخت نمایند.
از 51 سکه تا 185 عدد، مشمول پرداخت مالیاتی 650 هزار تومانی به ازای خرید هر سکه است.
خریدارانی که بیش از 185 سکه از بانک مرکزی خرید می کنند باید با ارائه اظهارنامه مالیاتی به سازمان امور مالیات مراجعه نموده تا طبق درآمد سالانه نرخ مالیات بر درآمدشان را محاسبه کرده و مالیات آن را پرداخت نمایند.
پرداخت مالیات سکه برای خرید زیر 185:
همان طور که گفته شد پرداخت مالیات بستگی به تعداد سکه های خریداری شده دارد. اگر تعداد سکه های خریداری شده شما کمتر از 185 عدد باشد باید به آدرس tax.gov.ir سایت سازمان امور مالیاتی مراجعه نمایند و پس از وارد کردن اطلاعات شخصی خود و احراز هویت از سوی سازمان امور مالیاتی و دریافت رمز عبور وارد سامانه پرداخت الکترونیک مالیات شده و قبض مالیاتی خود را دریافت نمایند.
پرداخت مالیات سکه برای تعداد بیشتر از 185:
وقتی تعدا خرید سکه بالا باشد به معنای این است که کسب و کار شخص در حوزه خرید و فروش سکه است و باید با ارائه اطلاعات خرید و فروش خود در اظهارنامه مالیاتی ان را تسلیم اداره امور مالیاتی نماید.
اگر شخص حقیقی یا حقوقی خریدار سکه، دارای پرونده در سازمان امور مالیاتی باشد که باید اطلاعات مربوط به خرید سکه را در اظهارنامه مالیاتی در کنار سایر طلاعاتش وارد نماید. در صورتی که پرونده مالیاتی نداشته موظف است که تشکیل پرونده داده و اطلاعات خود در زمینه خرید و فروش تعدا سکه ها در اظهار نامه مالیاتی خود وارد کند.
برای اعتراض به مالیات وضع شده برای سکه باید دادرسی مالیاتی تنظیم کرد. نحوه اعتراض به مالیات وضع شده برای سکه و دادرسی مالیاتی رابطه مستقیم و تنگاتنگی با تعداد سکه های خریداری شده دارد. خریداران سکه که برگ تشخیص مالیاتی خود را دریافت نموده و به مالیات صادر شده معترض هستند برای ارائه اعتراض خود باید دادرسی مالیاتی تنظیم کنند.
پس از ثبت نام در سامانه و دریافت قبض مالیاتی از سامانه، ممکن است میان تعداد سکه های خریداری شده با قبض صادره تناقض داشته باشد در این صورت می توانید با مدارک مستند خود، دال بر تعداد سکه های خریداری شده به سازمان امور مالیاتی مراجعه کرده و درخواست تجدید نظر دهید. از این مرحله به بعد پرونده وارد دادرسی مالیاتی شده و مورد بررسی و تجدید نظر قرار می گیرد. در این مرحله مودی می تواند مالیات خرید سکه را به صورت اقساط پرداخت نماید. به خاطر داشته باشید اگر قصد پرداخت اقساطی دارید هنگام دریافت قبض مالیات باید آن را منظور کنید.
مودیانی که در سال 1398 سکه های خریداری شده بیشتر از تعداد 185 عدد باشد باید مطلع باشند که در صورتی که مودی در زمان مشخص شده از سوی سازمان امور مالیاتی، اظهار نامه مالیاتی خود را کامل نکرده و یا اسناد مربوط به خرید سکه از بانک مرکزی را به سازمان امور مالیاتی ارائه ندهد در این صورت است که تفاوت قیمت خرید سکه از بانک مرکزی با قیمت روز سکه ها محاسبه شده و به عنوان درآمد در پرونده مالیاتی مودی ثبت می شود و همین درآمد مبنای مالیات پرداختی او خواهد شد.
در صورت اعتراض به مالیات وضع شده مودیان یا همان خریداران سکه باید به اداره امور مالیاتی محل خود مراجعه نموده و اقدام به تشکیل دادرسی مالیاتی نموده تا بتوانند پرونده مالیاتی خود را پیگیری کنند.