فاکتور رسمی و غیر رسمی
فاکتور رسمی وغیر رسمی نامی آشنا برای همه کسانی است که در حال انجام معامله و خرید و فروش های روزانه هستند. هر کسی که مشغول کسب و کار در واحد تجاری است حتماً با فاکتور آن هم از نوع فاکتور رسمی و غیر رسمی سر و کار دارد و می داند که فاکتور سندی است که ضمن خرید یا فروش کالا از طرف فروشنده به خریدار تحویل داده می شود.
فاکتور حاوی اطلاعاتی درباره چیستی و چگونگی کالای مورد معامله است که مبدا، مبلغ و تاریخ معامله در آن ثبت می شود. به خاطر اهمیت فاکتور در معاملات و پیگیری خریدهای انجام شده و از همه مهم تر نظر به اهمیت فاکتور برای سازمان امور اقتصاد و سازمان امور مالیاتی، در این مقاله میخواهیم فاکتور رسمی و غیر رسمی، ویژگی ها، تفاوت و ضرورت وجود هر یک را بررسی کنیم.
فاکتور رسمی فاکتوری است که مطابق قوانین وزارت امور اقتصاد و دارایی تنظیم شده و مورد تایید این اداره دارایی باشد. هر سند یا فاکتوری که دست نویس یا پرینت کامپیوتری باشد و تاییدیه مبنی بر معامله میان خریدار و فروشنده داشته باشد، ضمن آن که قوانین و الزامات وزارت اقتصاد و امور دارایی در آن رعایت شده باشد، فاکتور رسمی نام دارد.
از فاکتور رسمی برای معامله های بزرگی که کالا وخدمات در حجم کلان معامله می شود، بیشتر استفاده می شود. شرکت های بزرگی که کالا و خدمات را برای عرضه در بازار دیگری خریداری می کنند، هرگز بدون داشتن فاکتور رسمی معاملات کلان را انجام نمی دهند.
مطابق ماده 19 قانون مالیات بر ارزش افزوده وزارت امور اقتصادی و دارایی، صدور فاکتور رسمی را برای کلیه واحدهای تجاری عضو نظام وظیفه الزامی و ضروری کرده است.
فاکتور رسمی که از نظر سازمان امور اقتصاد و دارایی اعتبار قانونی دارد، باید شرایط زیر را داشته باشد:
امروزه با استفاده از نرم افزارهای حسابداری صدور فاکتور رسمی بسیار ساده شده است. با استفاده از نرم افزارهای حسابداری میتوانید مدل های مختلفی از فاکتور رسمی، فاکتور فروشگاهی، فاکتور غیر رسمی فاکتور شخصی، پیش فاکتور، فاکتور انبار و فاکتور های نمایشی را در کوتاه ترین زمان ممکن صادر کرد.
شاید برخی به غلط تصور کنند که صدور فاکتور رسمی فقط مختص به فروشگاه های بزرگ است اما خوب است بدانید صدور فاکتور رسمی برای همه خریداران واحدهای اقتصادی کوچک و بزرگ که شامل مالیات بر ارزش افزوده هستند ضروری است. فرقی ندارد که شخص حقیقی یا حقوقی خریدار کالای شما باشد یا مبلغ خریداری شده کم یا زیاد باشد، در صورتی که کالای خریداری شده مشمول مالیات بر ارزش افزوده باشد، فروشنده باید در قبال خرید انجام شده به مشتریان فاکتور رسمی بدهد. فروشندگان کالا و خدمات باید در نظر داشته باشندزمانی که کالا یا خدمات ارائه شده مشمول مالیات بر ارزش افزوده باشد، فروشنده متعهد است که در قبال وجه دریافتی از مشتریان به آنها فاکتور رسمی بدهد.
به خاطر داشته باشید که صدور فاکتور رسمی فقط شامل خرید کالا و محصول فیزیکی نیست و شامل فروش خدمات نیز می شود.
فاکتور رسمی برای اطمینان از معامله انجام شده و نیز صحت اطلاعات طرفین معامله ضرورت دارد. فاکتور عیر رسمی از سوی مراجع و نهادهای ذیربط مورد تایید نیست و فقط جنبه اطلاع رسانی دارد.
از آنجا که فاکتور رسمی سند و مدرک معتبری برای معامله انجام شده است، در صورت بر هم خوردن یا به وجود آمدن اختلاف میان خریدار یا فروشنده، یا استفاده از فاکتور رسمی می توانند حق وحقوق قانونی خود پیگیری نمایند.
تا زمانی که واحد اقتصادی فاکتور رسمی نداشته باشد، نمیتواند از هیچ کدام از حق و حقوق خود در معامله انجام شده پیگیری و دفاع کند. بدون داشتن فاکتور رسمی نیز نمیتوانید ادعایی مبنی بر پرداخت یا دریافت مبلغ کالا وخدمات انجام شده ارائه دهید.
فاکتوری که صرفا برای اطلاع مشتری و جهت اطلاع از قیمت کالای خریداری شده صادر می شود و مطابق هیچ قانونی نباشد، فاکتور غیر رسمی میگویند.
تشخیص فاکتور غیر رسمی و رسمی برای سازمان امور مالیاتی:
از آنجا که ارائه فاکتور غیر رسمی برای مشتریان غیر قانونی بوده برای سازمان امور مالیاتی اهمیت دارد که فاکتور صادر شده از سوی کدام واحد اقتصادی است؟
بنابراین با روش هایی خاص می تواند فاکتور رسمی را از غیر رسمی تشخیص دهد. سازمان امور مالیاتی ضمن بررسی و کنترل فروشندگان کالا و خدمات می تواند رسمی بودن یا غیر رسمی فاکتور را تشخیص دهد. سازمان امور مالیاتی با بررسی دقیق فروشنده کالا میتواند جعلی بودن فاکتور را تشخیص دهد.
سازمان امور مالیاتی با بررسی صحت شناسایی طرفین مورد معامله و فاکتور صادر شده از سوی واحد های اقتصادی تشخیص می دهد که فاکتور صادره از سوی شرکت منحل شده یا غیر فعال صادر نشده باشد. سازمان امورمالیاتی بابررسی اعتبار گواهی ارزش افزوده واحد تجاری رسمی بودن یا غیر رسمی بودن فاکتور را تشخیص می دهد.
تناسب میان کالا و خدمات ارائه شده را با فعالیت ثبت شده صادر کننده فاکتور مقایسه میکند. اسناد حمل بار را بررسی ومطالعه میکند. سازمان امورمالیاتی با بررسی مستندات پرداخت های انجام شده مانند چک بانکی، فیش واریزی و غیره صحت فاکتورها را بررسی می کند.
برای تشخیص فاکتور رسمی از غیر رسمی می توانید به فرمت و اطلاعات ذکر شده در ان توجه کنید. فرمت فاکتور های رسمی مطابق استاندادرهای سازمان اموراقتصاد و دارایی است. فاکتور های غیر رسمی چون فقط جنبه اطلاع رسانی برای خریدار دارد از استانداردهای لازم را ندارد.
فاکتور غیر رسمی عموماً برای مشتریانی که خرید شخصی انجام می دهند صادر می شود، اما فاکتور رسمی برای شرکت های بزرگی که خریدهای کلان به منظور عرضه در بازار های دیگر انجام می دهند صادر می شود. تفاوت دیگر فاکتور رسمی و غیر رسمی در اطلاعات درج شده است، طوری که در فاکتور رسمی اطلاعات کامل طرفین معامله و کالا و خدمات عرضه شده ونیز عوارض و مالیات درج می شود در حالی که فاکتور غیر رسمی نیاز به ثبت ریز اطلاعات ندارد.
موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله تقوانین مالیاتی در حسابداری دعوت می نماید.