فرهنگ مالیاتی چیست

برای یافتن پاسخ این سوال که فرهنگ مالیاتی چیست؟ لازم است بدانید فرهنگ مالیاتی پذیرش و باور مردم برای پرداخت رضایتمندانه مالیات است. به عبارت دیگر تمایل افراد به پرداخت مالیات به عنوان وظیفه، نه از سر اجبار، فرهنگ مالیاتی نامیده می­شود. آنچه در این مطلب به آن می­پردازیم، پاسخ به این سؤال اساسی است که فرهنگ مالیاتی چیست؟

مالیات چیست:

مالیات براساس تعریف OECD (سازمان همکاری و توسعه اقتصادی) نوعی پرداخت الزامی و بدون برگشت است که از سوی شخص، مؤسسه و غیره از محل دارایی و درآمدهای او انجام می­شود.

درواقع مالیات، وجوه نقدی است که دولت برای تأمین هزینه های عمومی خود و بر اساس قوانین از مؤدیان دریافت می­کند. مالیات نوعی ابزار غیر مستقیم، برای کنترل فعالیت های اقتصادی بنگاه­ ها و تعیین سیاست­های دولت نیز است.

خدمات مالیاتی

فرهنگ مالیاتی چیست:

فرهنگ مالیاتی، باور و شناختی است که مردم برای لزوم پرداخت مالیات در ذهن دارند. متأسفانه باور ذهنی مردم ایران این است که کشوری که دارای درآمد نفتی است، نیازی به پرداخت مالیات ندارد. ایجاد فرهنگ مالیاتی به معنای تغییر این باور در جامعه است. هر زمان بتوانیم باور لزوم پرداخت مالیات را برای مردم جامعه درونی کنیم، فرهنگ مالیاتی را در جامعه گسترش داده ایم.

تقویت باور و تغییر فرهنگ مالیاتی:

به منظور رواج فرهنگ مالیاتی در جامعه، باید آگاهی های لازم را به شهروندان بدهیم و اعتمادشان را جلب کنیم که مالیات دریافتی از آنها صرف چه کارهایی خواهد شد.

ارتقای فرهنگ مالیاتی تأثیر انکار ناپذیری در بالا بردن درآمدهای مالیاتی دولت و کاهش تکیه بر درآمدهای نفتی دارد. مطلع شدن مردم از نحوه مصرف درآمدهای نفتی، اعتماد جامعه را به دستگاه مالیاتی بیشتر می­کند. هر اندازه فرهنگ مالیاتی مردم عمیق­تر، درونی­ تر باشد انگیزه مشارکت مردم برای پرداخت مالیات، بیشتر خواهد شد و به تبع آن درآمدهای مالیاتی دولت نیز بیشتر خواهد شد.

یکی از روش ­های دیگر تقویت فرهنگ مالیاتی در جامعه، نشان دادن عوارض و مشکلاتی است که در صورت عدم پرداخت مالیات گریبان مردم را می­گیرد. هر زمان مردم جامعه به این باور رسیدند که مالیات دریافتی از آنها، صرف بهبود وضعیت جامعه و توسعه اجتماعی و رفاه شهروندان می شود، فرهنگ مالیاتی عمیقی ایجاد شده است.

مالیات

اقدامات سازمان امور مالیاتی برای غنی سازی فرهنگ مالیاتی:

در راستای درونی کردن فرهنگ مالیات در جامعه، سازمان امور مالیاتی اقدامات گسترده ای انجام داده است. از جمله این اقدامات می­توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • اصلاح قانون مالیات مستقیم با هدف شفاف سازی قوانین مالیاتی
  • قابل فهم کردن قوانین مالیاتی برای عموم جامعه و مؤدیان مالیاتی
  • استفاده از رسانه های عمومی و جمعی مانند صدا و سیما و جراید برای تبلیغ و اطلاع رسانی
  • توسعه فرهنگ مالیاتی از طریق آموزش و پروش و رسانه های گروهی
  • تبلیغات عمومی و نصب تابلو و بنر در محل های عمومی جامعه
  • برگزاری جشنواره های فرهنگی مالیاتی و اعلان تخفیفات و معافیت­ های مالیاتی
  • استفاده از تکنولوژی و امکانات الکترونیکی برای سرعت دادن به کارها
  • استفاده از زیر ساخت های لازم برای صرفه جویی در وقت و هزینه و عدم مراجعه حضوری مؤدیان به اداره مالیاتی

مشاوره مالیات

چگونگی جلب اعتماد شهروندان، راهکاری برای درونی شدن فرهنگ مالیاتی:

از آنجا که بیشترین سهم درآمدی دولت از محل دریافت مالیات­ ها تأمین می شود، مردم باید به این باور برسند که درآمدهای مالیاتی دولت، صرف تامین هزینه های جاری، خدمات عمومی و عمرانی در جامعه می­شود. اقدامات زیر به گسترش فرهنگ مالیاتی در کشور کمک شایانی می­کند.

آگاه سازی مردم:

مردم باید بدانند مالیات در توسعه و رونق کشور تأثیر بسزایی داشته و درآمد ناشی از مالیات صرف توسعه زیرساخت های بهداشتی، رفاهی، خدمات عمومی و آموزشی در جامعه می­شود. آگاه سازی مردم باعث مشارکت بیشتر مردم و علاقه مندی برای پرداخت مالیات جهت تأمین هزینه های عمومی کشور می­شود. اطلاع رسانی صحیح و به موقع از سوی دولت برای آگاهی مردم و جلب حمایت عمومی تأثیر بسزایی دارد.

غنی سازی فرهنگ مالیاتی

از سوی دیگر با اطلاع رسانی، راه فرار مالیاتی برای مردم بسته می شود و مؤدیان تمایل کمتری برای فرار مالیاتی دارند.

  • ایجاد مقبولیت، اعتقاد و باور عمومی برای پرداخت مالیات
  • ایجاد نگاه مثبت از سوی مردم به انجام فعالیت های حکومت. به عبارت دیگر زمانی که حکومت مورد قبول مردم باشد پرداخت مالیات با رضایت بیشتری انجام می شود.
  • باور و اطمینان قلبی میان دولت و مردم
  • آموزش و مشاوره دادن به مؤدیان برای پرداخت مالیات با رضایت
  • ساده و همه فهم کردن قوانین مالیاتی
  • معرفی مؤدیان مالیاتی نمونه در سطوح مختلف استانی و غیره
  • برخورد توأم با احترام مأموران مالیاتی با مؤدیان
  • ارتباط تنگاتنگ سازمان امور مالیاتی با اصناف اتحادیه و مجامع
فرهنگ مالیاتی با عدالت مالیاتی

رابطه تنگاتنگ فرهنگ مالیاتی با عدالت مالیاتی:

برای جلب اعتماد و پرداخت مالیات، مردم باید به عدالت مالیاتی در ایران معتقد باشند. برای اجرای عدالت مالیاتی سه دیدگاه وجود دارد.

نظریه قدرت پرداخت:

براساس این نظریه میزان پرداخت مالیات بستگی مستقیم به توانایی فرد بستگی دارد. هر کس درامد بیشتری دارد موظف به پرداخت مالیات بیشتر است.

نظریه نفع حاصل از خدمات:

در این روش، میزان پرداخت مالیات بستگی به دریافت خدمات و منافع دارد؛ طوری که هر کس دریافت خدمات بیشتری از جامعه داشته باشد موظف به پرداخت مالیات بیشتری است.

نظریه عدالت مالیاتی در راستای عدالت اجتماعی:

این روش مالیات بندی بر توزیع مجدد درآمد بستگی دارد و میزان مالیات مبتنی بر تویزیع ثروت است. در این شیوه دریافت مالیات همه بار مالیاتی از طبقات ضعیف تر به طبقات ثروتمند جامعه منتقل می شود.

زمانی که مردم احساس می­کنند از طریق پرداخت مالیات عدالت اجتماعی در جامعه برقرار می­شود و از این کار همه اقشار جامعه سود برده و بهره ­مند می­شوند، اشتیاق و انگیزه بیشتری برای پرداخت مالیات پیدا می­کنند و فرهنگ مالیاتی در کشور غنی ­تر می­شود.

مشاوره مالیات بر ارزش افزوده

تمیکن مالیاتی چیست:

تمکین مالیاتی مفهوم گسترده ای دارد که ساده ترین تعریفش پایبندی مؤدیان به تکالیف و قوانین مالیاتی است. تمکین مالیاتی از جمله هدف های تمام دولت­ ها در اقصی نقاط جهان است.

حجم بالای مالیات معوقه در سال های گذشته و حجم سنگین پرونده­های مالیاتی در هیأت حل اختلاف نشان می­دهد که تمکین مالیاتی در ایران جایگاه خوبی نداشته و از رتبه پایینی برخوردار است. وظیفه سازمان امور مالیاتی در این زمینه ایجاد فرهنگ مالیاتی و به وجود آوردن عوامل انگیزشی و مشوق­ هایی برای تمکین داوطلبانه افراد است.

مالیات در ایران

دلایل عدم تمکین مالیاتی در ایران:

میزان و نوع تمکین مالیاتی مؤدیان در ایران بستگی مستقیم به کارآمدی قوانین و مقررات، فرهنگ مالیاتی، شفافیت اقتصادی و غیره در جامعه دارد.

نواقص موجود در قوانین و مقررات در سازمان­های اجرایی نیز در عدم تمکین مالیاتی در ایران بی­ تأثیر نیست. سایر دلایل سستی فرهنگ مالیاتی در ایران و عدم صحیح و به موقع پرداخت مالیات به شرح زیراست.

  • القای نظام مالیاتی ناعادلانه در کشور
  • پیچیدگی و نامفهوم بودن قوانین و مقررات و بخشنامه های مربوط به پرداخت مالیات
  • عدم شفافیت و منصفانه بودن نظام جریمه مالیاتی
  • عدم ارائه آموزش و اطلاعات صحیح به مؤدیان
  • عدم اثبات دستگاه­ های مالیاتی برای اثبات انصاف در نظام مالیاتی
  • عوامل بازدارنده ای که مانع فعالیت­ ها و برنامه ­های تحول نظام مالیاتی می­شود.

جایگاه درآمدهای مالیاتی در ایران:

هر چه فرهنگ مالیاتی در کشوری غنی ­تر باشد و قوانین حاکم بر سیستم­ های مالیاتی کاراتر و مؤثرتر باشد، انگیزه مشارکت مردم برای پرداخت مالیات بیشتر می­شود.

درآمدهای مالیاتی دولت در برخی کشورها 49 درصد تا 55 درصد تولید ناخالص ملی است. درآمدهای مالیاتی دولت در ایران تنها 7 درصد است. در حالی که 85 درصد درآمد کشورهای خاورمیانه از طریق درآمدهای مالیاتی تأمین می­شود. حتی در کشورهایی نظیر آمریکا، روسیه، بلژیک هم درآمدهای مالیاتی حرف اول را می­زند.

موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله شفافیت اقتصادی چیست دعوت می نماید.

جهت برخورداری از مشاور مالیاتی می توانید با شماره 09197566637 تماس بگیرید.

دیدگاه خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های مورد نیاز علامت‌گذاری شده اند*

پر کزدن این فیلد الزامی می باشد.

مطالب جدید

خبرنامه مالیات ها
عضویت در خبرنامه مالیات ها