شرایط اعلان ورشکستگی شرکت ها

ورشکستگی پایانی نا تمام برای فعالیت های تجاری یک تاجر است. مشکلات اقتصادی و نیز ضعف های مدیریتی از عواملی است که می تواند سرانجام تلخ ورشکستگی را برای تاجر به ارمغان بیاورد. ورشکستگی در واقع نشان دهنده ناتوانی شخص حقیقی یا حقوقی از پرداخت بدهی ها و تهعداتش است. به عبارت بهتر زمانی که بدهی های تاجر بیشتر از دارای هایش باشد محکوم به ورشکستگی است.

شرایط اعلان ورشکستگی شرکت ها

در صورتی که تاجر به معنای شخصی که شغل اصلی اش تجارت و انجام معاملات تجاری است یا شرکت تجاری اعم از شرکت سهامی عام و خاص، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت تصامنی و غیره نتواند دیون خود را پرداخت نماید، ظرف مدت سه روز از تاریخ ناتوانی برای پرداخت بدهی، باید حساب خود را متوقف کرده و صورت حساب دارایی ها و کلیه دفاتر خود را به دادگاه تسلیم کرده و به این ترتیب ورشکستگی اش را اعلام نماید. شرایطی دیگری نیز برای اعلام ورشکستگی وجود دارد که به شرح زیر است:

  • بدهی های شرکت حتماً مربوط به امور تجاری باشد.
  • عدم پرداخت به معنای ناتوانی در پرداخت باشد.
  • شرکت نه تنها تجاری بوده بلکه اهلیت برای انجام امور تجاری را نیز داشته باشد.

ورشکستگی کسبه و غیر تجار:

مطابق ماده 142 قانون تجارت، ورشکستگی فقط مخصوص تجار است و افراد عادی یا اشخاصی که شغل عادی و منبع درامدشان امور تجاری نیست، حق ندارند و نباید درخواست ورشکستگی دهند.

برای مطالعه مقاله مراحل رسیدگی پرونده مالیاتی می توانید از این لینک استفاده نمایید.

ورشکستگی کسبه و غیر تجار

در صورتی که این افراد در پرداخت بدهی ها و دیون خود ناتوان باشند، طبق ماده 6 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی، باید درخواست حکم اعسار و تقسیط برای پرداخت دیون خود را داشته باشند. به خاطر داشته باشید که درخواست اعسار فقط مخصوص غیر تجار و ورشکستگی فقط به تاجران اختصاص دارد.

مرجع صدور حکم ورشکستگی:

مرجع حکم ورشکستگی دادگاه است و نزدیک ترین دادگاه به محل اقامت تاجر صلاحیت رسیدگی به امور مربوط به ورشکستگی را دارد. از سوی دیگر تقاضای حکم ورشکستگی باید توسط شرکت، دادستان یا طلبکاران ارائه شود.

مشاوره مالیات

اعلام ورشکستگی به درخواست چه کسانی صادر می شود:

قبل از هر چیز خوب است بدانید اعلام ورشکستگی شرکت به داگاه باید به صورت دادخواست باشد. و از سوی افراد زیر می تواند درخواست شود.

  • درخواست اعلام ورشکستگی می تواند به تقاضای خود تاجر یا مدیران شرکت حقوقی باشد و اگر از سوی مدیران شرکت باشد باید صورت حساب و کلیه دفاتر شرکت تحویل داگاه شود.
  • اعلام ورشکستگی می تواند به درخواست یک یا چند نفر از طلبکاران صورت بگیرد. این مورد زمانی است که تاجر حاضر نیست ورشکستگی خود را اعلام کند و می خواهد ناتوانی خود را از پرداخت دیون پنهان کند.
  • براساس تقاضای مدعی العموم یا داستان باشد. چون ورشکستگی تاجر نه تنها به شخص خودش آسیب می رساند بلکه می تواند باعث ورشکستگی سایر تجار نیز شود. بنابراین دادستان در این مورد حق دخالت داشته و می تواند با مشاهده چنین وضعیتی، مراتب را به دادگاه اعلام نموده و حکم ورشکستگی تاجر را صادرکند.

برای مطالعه مقاله استعلام چک برگشتی قدیمی می توانید از این لینک استفاده نمایید.

دلایل ورشکستگی

پس از صدور حکم ورشکستگی شخصی به عنوان مدیر تصفیه انتخاب شده که مسئولیت تصفیه امور شرکت را بر عهده دارد و زین پس شرکت یا شخص تاجر حق انعقاد هیچ گونه قرارداد و یا تصفیه مالی را ندارد.

دلایل ورشکستگی:

از مهم ترین دلایل ورشکستگی شرکت تجاری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • واخواست سفته های زیاد علیه تاجر و صادر شدن چک های برگشتی و بلا محل از سوی تاجر
  • فروختن داراییها و اجناس شرکت به بهایی کمتر از ارزش واقعی برای رهایی از ورشکستگی
  • حوادث طبیعی دخیل در ورشکستگی مانند آتش سوزی و سیل و زلزله که باعث لطمه دیدن و از بین رفتن بخش عمده ای از دارایی های شرکت شود.
  • تعطیلی و بسته شدن اجباری محل کسب و کار تاجر
  • صدور اجراییه های خارج از توان و علیه فرد تاجر یا شرکت تجاری
  • ناتوانی در باز پس دادن وام ها
  • اقرار خود تاجر و گزارشات حسابداری و حسابرسی مبنی بر ناتوانی برای پرداخت دیون

برای مطالعه مقاله استعلام بدهی مالیاتی می توانید از این لینک استفاده نمایید.

انواع ورشکستگی

اهمیت تاریخ توقف ورشکستگی:

تاریخ توقف دارایی های برای تاجر اهمیت زیادی دارد، چرا که پس از این تاریخ دیگر حق هیچ دخل و تصرفی در اموال خود را ندارد و هیچ معامله، صلح محاباتی و هبه ای را نباید انجام دهد.

فرد ورشکسته پس از اعلام توقف و ورشکستگی، حق هیچ نقل و انتقالی راجع به اموال منقوق و غیر منقولش را ندارد و نمی تواند هیچ یک از قرض هایش را هر چند موعد پرداختش رسیده باشد را پرداخت کند و به عبارت بهتر فرد ورشکسته اجازه انجام هیچ اقدام مالی را ندارد.

مشاوره مالیات بر ارزش افزوده

انواع ورشکستگی :

ورشکستگی با سه تعریف در قانون امده است که هر کدام آثار و احکام مربوط به خود را دارد.

ورشکستگی عادی: طبق ماده 412 و 413 قانون تجارت ورشکستگی تاجر به معنای توقف وجوهی است که بر گردن دارد. در این ورشکستگی همان طور که اشاره شد تاجر موظف است سه روز از تاریخ وقفه که در دیون و تعهداتش حاصل شده، را به دفتر محکمه محل سکونت خود اعلام نماید. پس از این اعلام باید صورت حساب دارایی و دفاتر خود را دفتر محکمه برای بررسی تحویل دهد.

در ورشکستگی عادی چون ناشی از تقصیر و تقلب تاجر نیست و به خاطر جریان عادی امور و عوامل پیش بینی نشده و خارج از کنترل اتفاق افتاده است مسئولیت کیفری متوجه تاجر نیست.

ورشکستگی به تقصیر: ورشکستگی به تقصیر همان طور که از نامش پیدا است به خاطر کوتاهی و قصور تاجر اتفاق میافتد و تاجر خود مقصر و مسبب ورشکستگی اش است. در قانون تجارت بخشی از اقداماتی که منجر می شود دادگاه تاجر را ورشکسته به تقصیر بداند شامل موارد زیر است:

  • اگر مسلم شود که مخارج شخصی و خانگی تاجر در ایام عادی بیشتر از عایدی اش بوده، قانون تاجر را ورشکسته به تقصیر اعلام می کند.
  • اگر محرز شو که تاجر بخش عمده ای از سرمایه خود را صرف معاملاتی کرده که که در عرف تجارت موهوم است یا نفع این معامله منوط به اتفاق محض باشد تاجر ورشکسته به تقصیر نامیده می شود.
  • اگر به منظور به تاخیر انداختن ورشکستگی، خریدی بالاتر یا فروشی نازل تر از مظنه روز کرده باشد یا وسایلی را برای به دست اوردن وجه در معرض فروش بگذارد یا برات در وجه دیگری صادر کند.
  • اگر یکی از طلبکاران را به بقیه برتری داده و طلب او را قبل از دیگران پرداخت نماید ورشکسته به تقصیر می شود.

حکم دادگاه برای تجاز ورشکسته به تقصیر حبس شش ماه تا دو سال تعزیری است.

برای مطالعه مقاله بدهی مالیاتی می توانید از این لینک استفاده نمایید.

ورشکستگی به تقلب: اگر دادگاه پس از بررسی ها لازم به این نتیجه برسد که تاجر به عمد بخشی از دفاتر و اسناد را از بین برده یا بخشی از دارایی های خود را پنهان کرده یا با معاملات صوری و معاوضه یا قرض دادن تقلبی و صوری، اقدام به حفظ اموال خود نموده باشد ورشکسته به تقلب نامیده می شود.

مجازات ورشکستگی به تقلب برای تاجری که اقدامات بالا را برای فریب دادگاه انجام داده باشد یک تا پنج سال حبس است.

مشاوره مالیات بر مستغلات

اعلام ورشکستگی از سوی اشخاص ثالث:

به موجب ماده 415 قانون تجارت غیر از شخص تاجر طلبکاران و دادستان هم می توانند درخواست حکم ورشکستگی تاجر را داشته باشند.

اگر طلبکاران احساس کنند که تاجر اقدام به ورشکستگی به تقلب نموده می توانند شکاست کیفری از طریق دادسرا و دادگاه گیفری دو داشته باشند تا قانونگذار مجازات تاجر را مشخص نماید.

برای دادخواست اعلان یا صدور ورشکستگی باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و دادخواست را ثبت نمایند تا این دادخواست به نظر تاجر در محل سکونتش برسد و پس از بررسی های قضایی پیچیده حکم ورشکستگی و توقف تاجر از پرداخت دیون برایش صادر می شود.

آثار اعلام حکم ورشکستگی شرکت:

ورشکستگی آثار روانی و مالی زیادی دارد که می توان برخی از آنها را نام برد:

  • همان طور که گفته شد پس از اعلام ورشکستگی دیگر تاجر حق انعقاد هیچ قرارداد و تعهد جدید را ندارد.
  • تاجر حق هیچ گونه مداخله در دعاوی را ندارد.
  • کلیه معاملات و قراردادهای جدید شرکت باطل می شود.
  • اعتبار شرکت و شخص تاجر از بین می رود.
  • امکان تعقیب فردی طلبکاران وجود ندارد.
  • کلیه بدهی های شرکت نیز به روز می شود.
جهت برخورداری از مشاوره مالیاتی می توانید با شماره 09197566637 تماس بگیرید.

دیدگاه خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های مورد نیاز علامت‌گذاری شده اند*

پر کزدن این فیلد الزامی می باشد.

مطالب جدید

خبرنامه مالیات ها
عضویت در خبرنامه مالیات ها