همان طور میدانید پرداخت مالیات از وظایف شهروندان در جامعه است و در صورت وضع مالیات بیشتر از حد مجاز، مودیان میتوانند نسبت به مالیات وضع شده، اعتراض نمایند چون دفاع مالیاتی از حقوق مسلم مؤدیان به شمار می رود.
یه عبارت دیگر در پاسخ به کسانی که میخواهند بدانند دفاع مالیاتی چیست؟ باید بگوییم شرکت های اقتصادی یا مؤدیان مالیاتی، در صورت بروز خطا در محاسبات، ممکن است محکوم به پرداخت مالیات بیشتری شوند. در این زمان است که مؤدیان می توانند با تنظیم لایحه مالیاتی اقدام به دفاع مالیاتی از خود کنند. لطفا تا پایان مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات مفیدی راجع به دفاع مالیاتی به شما بدهیم.
دفاع مالیاتی اعتراض رسمی شخصیت حقیقی یا حقوقی به مالیاتی است که از سوی سازمان امور مالیاتی، مشموله پرداخت آن شده است. دفاع مالیاتی مشاوره و پیگیری امور مالیاتی است که با استفاده از قوانین و مقررات سازمان امور مالیاتی و نیز تنظیم لایحه دفاعی انجام می شود.
به عبارت بهتر کاری که مؤدی برای کاهش مالیات تعلق گرفته با استناد به مدارک انجام میدهد، دفاع مالیاتی گفته میشود.
دفاع مالیاتی از سودمندترین کارها برای اعلام اعتراض به مالیات وضع شده است. به کمک این روش است که مؤدیان مالیاتی می توانند پس از انجام حسابرسی از حقوق خود دفاع کرده و مالیات بیشتر پرداخت نکنند.
پس از دریافت برگ تشخیص مالیات و اعتراض به آن توسط مؤدی، اولین مرجع برای رسیدگی به اعتراض، اداره امور مالیاتی است.
در این مرحله مؤدی باید به صورت کتبی دفاع مالیاتی را به همراه سناد و مدارک لازم به اداره مالیاتی ارائه دهد. رئیس اداره امور مالیاتی و ممیزین کل، پس از بررسی اسناد و مدارک برگ تشخیص را به اطلاع مؤدی میرسانند.
در صورت گذر از این مرحله و عدم رفع مشکل، پرونده وارد هیأت های حل اختلاف می شود. از این مرحله به بعد نیاز به تنظیم لایحه برای دفاع مالیاتی است.
همان طور که شهروندان جامعه مسئول پرداخت مالیات هستند، حقوقی هم دارند. همان طور که مطابق ماده 237 قانون مالیات، مؤدیان موظف به پرداخت مالیات هستند اداره مالیاتی نیز وظیفه دارد بر اساس منابع و مأخذ ارائه شده از سوی مؤدی، اقدام به تعیین مالیات برای او کنند.
در این زمان است که مؤیان برای رعایت حقوق و ایجاد اعتماد، حق دفاع و اعتراض به مالیات وضع شده را دارند. مؤدی نه تنها حق اعتراض به مبلغ مالیات را دارد، حتی می تواند نسبت به نحوه محاسبه مالیات نیز اعتراض داشته باشد. مؤدی حق دارد ضمن اعتراض برای تعدیل مالیات، تخلفات مأموران مالیاتی را نیز گزارش دهد و درخواست تعقیب هم داشته باشد.
در ذیل به مواردی که شامل دفاع مالیاتی می شود ارائه شده است.
در ایران برای محاسبه مالیات دو روش وجود دارد. روش خود اظهاری و روش محاسبه علی الرأس
محاسبه به روش خود اظهاری:
در روش خود اظهاری، مؤدیان موظف هستند با ارائه اظهارنامه به حوزه یا سازمان امور مالیاتی مربوطه، میزان درآمد، هزینه ها و غیره را به شکل اظهارنامه، همراه با صورت های مالی، اسناد و دفاتر و ترازنامه به سازمان امور مالیاتی تحویل دهند. در این روش پس از بررسی مدارک توسط ممیزین سازمان امور مالیاتی و پس از تایید صحت مدارک ارسالی اظهارنامه مالیاتی مؤدی پذیرفته شده و میزان دقیق مالیات بر اساس اظهارنامه مشخص می شود.
محاسبه مالیات به صورت علی الرأس:
در این روش اگر مؤدی اظهارنامه را در زمان مقرر تحویل نداده باشد، یا اطلاعات ارائه شده در آن دارای نقص باشد، یا صحت اطلاعات ارائه شده از سوی مؤدی مورد قبول سازمان امور مالیاتی قرارنگرفته باشد، تعیین مبلغ مالیات به صورت علی الرأس و براساس شواهد و مدارک موجود صورت می گیرد. در این روش محاسبه مالیات، عموماً مبلغ مالیات تعیین شده از روش خود اظهاری بیشتر است.
پس ازتعیین مالیات توسط سازمان امور مالیاتی، مؤدی با آگاهی از حق و حقوق خود در صورتی که مبلغ مالیات از حد مورد انتظارش بیشتر باشد، از خود دفاع کند. آنچه در دفاع مالیاتی اهمیت چشمگیری دارد، استفاده از تبصره ها، بندها و ماده های قانونی است که به دفاعیه اعتبار و ارزش بیشتری می دهد.
استفاده از محصولات و خدمات سازمان امور مالیاتی نیز در دفاع مالیاتی تاثیر بیشتری بر روی آن میگذارد. برای دفاع از حقوق خود در برابر مالیات می توانید از خدمات مؤسسات حسابداری، بهره مند شوید و این کار را به آنها بسپارید.
اگر مایلید خودتان دفاع مالیاتی را به سرانجام برسانید، بهتر است نکات زیر را مد نظر قرار دهید.
گاهی که مؤدی مالیاتی در تنظیم اظهارنامه یا تهیه اسناد و مدارکی چون ترازنامه، صورت سود و زیان و غیره دچار اشتباه می شود، تأثیر این اشتباه پرداخت مالیات، بیشتر از حد انتظار است. در این زمان است که پای دفاع مالیاتی وسط آمده و در صورتی که لایحه مالیاتی به درستی تحریر شود، تاثیر زیادی در روند رسیدگی به شکایت دارد. بهتر است در این مرحله از مشاوران مالیاتی که تسلط بیشتری به قوانین مالیاتی دارند کمک بگیرید تا لایحه ای که تنظیم میشود، تأثیر بیشتری در بخشودگی مالیاتی و کاهش میزان مالیاتی پرداختی شود.
درصورتی که دفاع مالیاتی تنظیم شده مطابق قوانین باشد، تأثیر زیادی در کاهش میزان مالیات پرداختی دارد.
برای تنظیم دفاع مالیاتی اشخاص حقیقی، باید این کار توسط مؤدی یا وکیل قانونی و قائم مقام او انجام شود.
تا زمانی که شخص حقوقی به طور رسمی اعلام رشکستگی نکرده باشد، مدیران شرکت مسئولیت تنظیم دفاع مالیاتی را به عهده دارند. منظور از مدیران شرکت، همان اعضای هیأت مدیره و مدیر عامل هستند.
در این مرحله وکیل شرکت در صورتی که دارای اختیارات لازم باشد، هم می تواند برای دفاع مالیاتی از اشخاص حقوقی اقدام کند.
در صورت ورشکستگی یا انحلال شرکت، تا زمانی که ختم تسویه اعلام نشده باشد مدیران تصفیه صلاحیت تنظیم دفاع مالیاتی و ارائه ان به مراجع قانونی را بر عهده دارند.
موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله نرخ مالیات بر درامد چیست دعوت می نماید.