مالیات سبز چیست

یکی از منابع درآمدی مهم دولت که با اخذ آن کارهای عمرانی و زیر بنایی، رشد مستمر و پایدار اقتصادی، کاهش تورم، ثبات قیمت ها و غیره صورت می گیرد، دریافت مالیات توسط دولت است که باعث افزایش رفاه عمومی و سلامت جامعه و نیز کاهش فاصله طبقاتی میان افراد فقیر و غنی می شود.

خدمات مالیاتی

مالیات سبز یا زیست محیطی چیست:

از آنجا که محیط زیست از ارکان اصلی و اساسی هر کشور است و از نشانه های توسعه پایدار کشورها محسوب می شود، دولت ها تصمیم به دریافت سبک جدیدی از مالیات به نام مالیات سبز گرفتند. به مالیات سبز که مالیات زیست محیطی نیز گفته می شود، از ابزارهای دولت ها برای تخصیص بهینه منابع است.

مالیات زیست محیطی، نوعی سیستم مالیاتی در کشور ها است که با هدف ایجاد اقتصاد سبز و به منظور جلوگیری از آسیب های زیست محیطی و برای جبران آلاینده ها و حذف آنها دریافت می شود. هدف از دریافت مالیات سبز حفظ و صیانت منابع تجدید ناپذیر بوده و سازمان امور مالیاتی برای کاهش اثرات تخریب محیط زیست، اقدام به دریافت این نوع مالیات می نماید.

تاریخچه مالیات سبز

تاریخچه مالیات سبز:

حدود هشتاد سال قبل اقتصاد دانی به نام پیگو با تاکید بر اخذ مالیات از عواملی که باعث ایجاد آلودگی و تخریب منافع طبیعی می شوند دریافت این نوع مالیات را پایه ریزی کرد. از پایه ریزی تا وضع مالیات حدود 50 سال طول کشید در حال حاضر بیش از 30 سال است که مالیات سبز در کشورها اجرایی شده است. چون این مالیات با هدف کمک به محیط زیست و برای افزایش و حفظ درآمدهای مالیاتی است از ان به عنوان منفعت مضاعف نیز یاد می شود.

مشاوره مالیات

هدف از دریافت مالیات سبز:

شرکت ها و کارخانجاتی که ناگزیر به قطع درختان هستند با پرداخت مالیات دقت و توجه بیشتری برای حفظ محیط زیست به خرج می دهند که باعث آسیب رساندن کمتری به محیط زیست و زندگی می شود.

مالیات سبز برای افزایش تکنولوژی و ایجاد روش های نوین برای حفظ محیط زیست و آسیب کمتر به آن صرف می شود. جایگزینی روش های نوین با روش های قدیمی علاوه بر آن که باعث استفاده از ماشین های پیشرفته تر با مصرف سوخت کمتری می شود، باعث ایجاد آلاینده های کمتر شده و در کاهش آلودگی هوا موثرتر باشد. کاهش استفاده از منابع سوخت فسیلی و گرایش و انگیزه برای مصرف منابع تجدید پذیر و انرژی های پاک و نیز کاهش تولید و تخلیه مواد آلاینده مانند زباله و پساب ها به رودخانه ها و محیط زیست از اهداف دیگر وضع مالیات سبز است.

یکی دیگر از مصارف مالیات سبز در محیط های دانشگاهی است که برای یافتن راهکارهای جدید برای دست یافتن به روش های نوین استفاده می شود که آسیب های زیست محیطی را روز به روز کمتر کند.

انواع مالیات های سبز

انواع مالیات های سبز:

مالیات های سبز در ایران دو دسته است.

مالیات مستقیم زیست محیطی:

این نوع دارای نرخ معینی است که به نسبت انتشار آلاینده ها و تخریب محیط زیست وضع می شود. این نوع مالیات با هدف درگیری اشخاصی است که اقدام به آلودگی های زیست محیطی می کنند، طوری که خودشان با هزینه های اجتماعی و شخصی اقدامات خود مواجه شوند. گفتنی است این سبک دریافت مالیات در ایران رایج نیست و مخصوص کشورهای اروپایی است.

مالیات غیر مستقیم زیست محیطی:

هدف از این سبک دریافت مالیات تغییر رفتار آلوده کنندگان محیط زیست است. به جای دریافت مالیات مستقیم از آنها از نهاده های تولیدی و کالاهای مصرفی که منجر به آلودگی و آسیب به محیط زیست می شوند، مالیات گرفته می شود.

این نوع مالیات بیشتر در کشورهای صنعتی و توسعه یافته مورد استفاده قرار می گیرد، مانند عوارض کود شیمیایی و مالیات که بر ظروف نوشیدنی اعمال می شود.

مالیات ارزش افزوده

میزان و مقدار مالیات سبز:

مانند سایر مالیات ها این نوع مالیات هم دارای تعاریف و مقادیر مشخصی است که باید در زمان مقرر پرداخت شود. مالیات سبز یک درصد نرخ فروش و درآمد ناشی از تولید است که پس از کم کردن هزینه ها به دست می آید.

مهم ترین نکته ای که درباره مالیات سبز وجود دارد این است که درآمد ناشی از این نوع مالیات باید صرف بهبود و ارتقا محیط زیست شده و برای از بین بردن آلاینده های زیست محیطی و تکنولوژی های مربوط به آن هزینه شود. صرف مبالغ دریافتی از مالیات سبز باید وارد چرخه منظم برای حفظ محیط زیست سالم و پاکیزه شود. هر چند کشورهای جهان سوم به جای صرف این مبالغ برای محیط زیست این مالیات را در کارهای دیگر هزینه می کنند.

کالاها و محصولات آلاینده محیط زیست به استثای 5 فراورده اصلی نفتی و سوخت هواپیما به تشخیص سازمان حفاظت محیط زیست، باید مالیاتی به نرخ 10 درصد پرداخت نمایند.

کالاهایی مشمول مالیات سبز

چه کالاهایی مشمول مالیات سبز می شوند:

شرکت ها و کارخانجات تولید لاستیک و پلاستیک که کالا و محصولاتی تولید می کنند که با باقی ماندن در چرخه طبیعت، سال های زیادی باقی مانده و تجزیه نمی شوند و به محیط زیست آسیب می زنند، موظف هستند که برای تولید کالاهایی که درجه آلایندگی بالایی دارند، درصد مالیات پرداخت کنند. اگر درصد آلودگی شان خیلی بالا نباشد موظف به پرداخت مالیات سبز به میزان 5 درصد هستند.

نرخ مالیات برای کالاها و محصولاتی که ارتباط مستقیم با قطع و فروش چوب درختان دارند به ازای هر متر مربع قطع و حمل درختان، مشمول پرداخت مالیات 10 درصدی خواهند بود.

مالیات بر مستغلات

مثال هایی از مالیات سبز:

نمونه هایی از مالیات سبز که می توان از کارخانجات یا موسسات دریافت کرد:

  • مالیات های کربن که بر استفاده از سوخت های فسیلی و ایجاد گازهای گلخانه ای وضع می شود.
  • دریافت هزینه های گمرکی از کالاهایی که در تولید آنها از انرژی های غیر اکولوژیکی استفاده شده است.
  • از استخراج محصولات معدنی، انرژی و جنگلی نیز باید مالیات سبز دریافت شود.
  • دادن مجوز برای اردو زدن ماهیگیری، شکار و تجهیزات نیز باید با پرداخت مالیات سبز همراه باشد.
  • مالیات سبز باید از فاضلاب و زائدات خطرنام دریافت شود.
  • از تکنولوژی ها و تولیداتی که عوارض منفی بر محیط زیست دارند نیز باید مالیات سبز دریافت شود.
مالیات قطع درختان

قطع درختان هم مشمول پرداخت مالیات سبز است:

مشاغل و صنایعی که درختان جزو مواد اولیه شان است مانند صنایع چوب، مبل، تخت و کمد و غیره برای قطع درختان باید 10 درصد مالیات بپردازند. عوارض ناشی از این فعالیت باید مستقیماً برای کاشت درختان و افزایش جنگل ها صرف شود تا در دراز مدت به محیط زیست آسیب جدی وارد نشود.

مزایای دریافت مالیات سبز:

  • با دریافت این نوع مالیات، هزینه های زیست محیطی به قیمت کالاها و خدمات آلوده کننده محیط زیست افزوده می شود و افزایش قیمت کالاهای الوده کننده محیط زیست، باعث کاهش آلودگی و افزایش فواید اجتماعی آن می شود.
  • این نوع مالیات باعث می شود مالیات دهندگان انگیزه حرکت به سوی فعالیت های اقتصادی پیدا کنند که آلودگی کمتری به محیط زیست وارد کند.
  • چون این نوع مالیات تحمیل هزینه ها اضافی به شرکت ها و موسساتی است که به محیط زیست آسیب می زنند این شرکت ها با کاهش هزینه ها، مجبور به کمتر کردن میزان آسیب و آلودگی به محیط زیست می شوند.
  • دولت ها با اخذ این نوع مالیات برای تشویق کارخانجات به ابداع شیوه های جدید و استفاده از تکنولوژی هایی برای کاهش آثار تخریب و ایجاد اختلال در محیط زیست و در نتیجه کاهش هزینه های مالیاتی استفاده می کنند.

مالیات بر ارث

معایب دریافت مالیات سبز:

  • دریافت مالیات سبز از واحدها و کارخانجات صنعتی که ناگزیر از مصرف انرژی هستند، تاثیر نامطلوب گذاشته و باعث افزایش هزینه ها و کاهش کارایی واحد اقتصادی می شود.
  • دریافت مالیات سبز از کارخانجات مختلف با افزایش هزینه ها باعث به خطر انداختن موقعیت رقابتی این کارخانجات در عرصه های بین المللی می شود.
  • در کشورهایی که دریافت مالیات سبز با درصد کمتری انجام می شود باعث فرار سرمایه ها به سوی این کشورها می شود.
  • دریافت مالیات سبز از کالاهایی چون کود شیمیایی، مالیات بر کربن، مالیات سوخت های فسیلی به طور غیر مستقیم باعث افزایش قیمت کالاها و کاهش تولید می شود که نتیجه ای جز فشار به اقشار کم درآمد جامعه ندارد.

موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله مالیات مستقیم و غیر مستقیم دعوت می نماید.

جهت برخورداری از مشاوره مالیاتی تلفنی می توانید با شماره 09197566637 تماس بگیرید.

دیدگاه خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های مورد نیاز علامت‌گذاری شده اند*

پر کزدن این فیلد الزامی می باشد.

مطالب جدید

خبرنامه مالیات ها
عضویت در خبرنامه مالیات ها