تجارت الکترونیک
خرید الکترونیک و تجارت به شیوه آنلاین بر پایه قوانین مالیاتی تجارت الکترونیک از روش های رایجی است که در سال های اخیر گسترش بیشتری یافته است. بنگاه های اقتصادی در بستر اینترنت روش های بازاریابی و فروش جدیدی را تجربه می کنند. در این مطلب ضمن بررسی تجارت آنلاین قوانین مالیاتی تجارت الکترونیک را مورد بررسی قرار می دهیم.
تجارت الکترونیک یا کسب و کار اینترنتی، شیوه ای از تجارت است که خرید و فروش محصولات به صورت آنلاین و با استفاده از ابزارهای الکترونیکی مانند تلفن، اینترنت و غیره انجام میشود. در تجارت الکترونیک واسطه میان مصرف کننده و تولید کننده شبکه های اینترنتی است.
تجارت الکترونیک در بستر گوشی های هوشمند، شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام، تلگرام و غیره و سایت هایی مانند دیجی کالا و غیره انجام میشود. در این شیوه تجارت، فروشندگان کالا و خدمات ممکن است در یک نقطه از دنیا مستقر باشند و کالا و خدمات شان را به کل دنیا عرضه کنند.
در این نوع خاص از تجارت نه حضور فیزیکی وجود دارد نه ارائه کالا یا خدمات به صورت حضوری و فیزیکی انجام میشود. تجارت الکترونیک فرآیند جدیدی است که حوزه فعالیت وسیعی دارد. در تجارت الکترونیک قعالیت هایی نظیر مبادله الکترونیکی کالا و خدمات تحویل فوری مطالب دیجیتال، انتقال الکترونیکی وجوه، مبادله الکترونیکی سهام، بارنامه الکترونیکی، طرح های تجاری، طراحی و مهندسی شرکت، منبع یابی، خرید دولتی، بازاریابی مستقیم و خدمات پس از فروش را شامل میشود.
با پیشرفت اینترنت و همگانی شدن ارتباطات، کالاهای جدیدی قابل عرضه در بستر اینترنت شده اند. به عبارت بهتر هر چیزی را بتوانید به وسیله اینترنت ارسال یا دریافت کنید، تبدیل به کالای دیجیتال می شود. هر فرآیند و فعل و انفعالی انسانی و ارتباطی، می تواند در قالب کالاهای دیجیتال سازماندهی شده و در عرصه تجارت الکترونیک عرضه شوند. ارائه خدماتی نظیر خرید بلیط هواپیما، کنسرت، بلیط بیس بال و غیره که نیاز به چاپ کاغذی ندارند نوعی کالای الکترونیک محسوب می شوند.
یکی دیگر از کالاهای دیجیتال، فرم ها و اسناد و مدارک واحدهای اقتصادی است که قابل تبدیل شدن به کالای دیجیتال نیز هست. موزه ها می توانند محصولات خود را با استفاده از عکس ها صدا و غیره در بستر اینترنت عرضه نمایند و نوعی کالای دیجیتال محسوب شوند.
به طور مثال به جای رفتن به فروشگاه می توانید کالاها و محصولاتشان را به صورت الکترونیکی بازدید کرده و با آگهی و سفارش در بازار فیزیکی، فرآیند خرید را انجام دهید.
کالاهای عرضه شده در تجارت الکترونیک کیفیت آشکار داشته و در فرایند تولید و استفاده هیچ محدودیت فیزیکی ندارند. کالاهای دیجیتال سه گروه هستند.
دولت در ازای دریافت مالیات از کسب و کارهای مختلف در جامعه ایجاد امنیت، آسایش و امکانات می کند.
یکی از انواع مالیات های دریافتی از مردم، مالیات مستقیم است که صاحبان کسب و کارهای اقتصادی موظف به پرداخت آن هستند. تفاوت میان پرداخت مالیات مستقیم در تجارت الکترونیک با تجارت سنتی در نحوه محاسبه آن بر اساس پارامترهایی است که در کسب و کار اینترنتی با فضاهای فیزیکی و واقعی دارید.
ماهیت هزینه کسب و کارهای اینترنتی با کسب و کارهای دنیای واقعی بسیار متفاوت است به طور مثال به خاطر تحریم های اقتصادی هزینه خرید سرور یا استفاده از گواهینامه های متفاوت و تبلیغات گوگل، هزینه هایی هستند که رویکرد تجارت الکترونیک را با کسب و کارهای واقعی متفاوت کرده است.
یکی از تفاوت های دیگر تجارت الکترونیک، لزوم مداوم آموزش و به روز رسانی اطلاعات و آگاهی از فناوری های جدیدی است که متأسفانه این هزینه ها از سوی سازمان امور مالیاتیف در ردیف هزینه های قابل قبول معاف از مالیات محسوب نمی شود. در تجارت الکترونیک راه های فرار مالیاتی کمتری، برای مودیان وجود دارد، چرا که فعالیت های تجارت الکترونیک کاملاً شفاف روشن و آشکار است.
چالش هایی که تجارت الکترونیک با سازمان امور مالیاتی دارد:
مالیات تجارت الکترونیک سه دسته است.
1- مالیات برتجارت مشهود: این مالیات بر کالاهای مشهود در تجارت و فروشگاه های سنتی وضع می شود. این روش، مانند روش های تجارت غیر الکترونیکی است و فرقی با آن ندارد. تنها تفاوت در میزان مالیاتی است که باید بدون تغییر در روش های فروش و بر اساس حجم تجارت و سود حاصل از فروش اینترنتی وضع شود.
2- مالیات بر تجارت نامشهود: مالیات بر روی خدمات آنلاین و خدمات عرضه شده برسرورها وضع می شود. این سرورها، خدماتی مانند اطلاعات را جمع آوری کرده و در برابر آن پول پرداخت می کنند. مالیاتی وضع شده در این حالت بر اساس پرداخت یا جریان پول است.
3- مالیات براطلاعات دیجیتال: این اطلاعات به نرم افزارها، کتاب ها، موسیقی و تصاویری گفته می شود که به وسیله اینترنت فروخته می شود.
موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله مالیات فروشگاه های اینترنتی دعوت می نماید.