حسابرسی مبتنی بر ریسک

حسابرسی مالیات مبتنی بر ریسک در مقابل حسابرسی سنتی است و در واقع نوعی انطباق در مدیریت درآمد محسوب میشود. کنترل و بررسی وضعیت پرداخت یا عدم پرداخت مالیات تک تک مؤدیان برای سازمان امورمالیاتی کاری غیر ممکن و محال است و با اتلاف وقت و هزینه های گزاف همراه است. به جای آن در حسابرسی مبتنی بر ریسک مؤدیان با درآمد بالا را مورد بررسی قرار میدهد و اطلاعات شخص ثالث را با گزارشات مالیات دهندگان با استفاده از پایگاه های معتبر اطلاعاتی مطابقت می دهند.

خدمات مالیاتی

فواید حسابرسی مبتنی بر ریسک:

در بسیاری از کشورها از حسابرسی مبتنی بر ریسک برای تامین نیازهای بازار و تحولات تجاری استفاده میشود. حسابرسی مالیاتی ابزاری است که نرخ انطباق ونیز جمع اوری درآمد را افزایش می دهد.

از حسابرسی مبتنی بر ریسک برای جلوگیری از فرار مالیاتی و سایر عوامل عدم تمکین مؤدیان مالیاتی استفاده می شود. حسابرسی مبتنی بر ریسک بر روی مؤدیانی با ریسک بالا تمرکزکرده و با تخصیص بهینه منابع سازمان امورمالیاتی باعث افزایش تمکین مالیاتی از سوی آنها می شود.

حسابرسی

تمکین مالیاتی چیست:

تمکین مالیاتی پایبندی مؤدیان به انجام تکالیف قانونی مالیاتی و رعایت قوانین مالیاتی از سوی آنها است.

تمکین مالیاتی انجام کلیه کارهای مالیاتی از جمله ثبت نام در سیستم مالیاتی، تنظیم و ارائه به موقع اظهارنامه مالیاتی، نگهداری اسناد و مدارک و صورت حساب های درخواستی توسط سازمان، پرداخت به موقع پیش پرداخت ها به عنوان تمکین مالیاتی مطرح می شوند. تمکین مالیاتی به عواملی چون منابع، نیروی انسانی، امکانات فیزیکی، مدیریت، زمان سنجی، تغییر فرآیند و ساز و کارهای بازخوردی برمی گردد.

مشاوره مالیات

راهکارهای تمکین داوطلبانه مؤدیان:

توسعه سیستم های خود ارزیابی مؤدیان و رواج تبعیت اختیاری، در استفاده از سیستم خود ارزیابی چون مؤدی خودش بهتر از هرکسی از وضعیت درآمد و مالیات تعلق گرفته به خود را می داند و از آن آگاه است بنابراین وصول مالیات از جنبه های مختلف از این روش منطقی و اصولی تر به نظر می رسد، البته به خاطر داشته باشید در صورتی این سیستم مفید است که از سوی مراجع مالیاتی کنترل و بررسی شود.

استفاده از حسابرسی مبتنی بر ریسک:

در بررسی به صورت خود تشخیصی، خود اظهاری یا خود ارزیابی امکان بررسی همه مؤدیان توسط ماموران مالیاتی انجام پذیر نیست. هزینه و زمان اجازه چنین کاری را به سازمان امورمالیاتی نمی دهد. بنابراین بهترین روش استفاده از حسابرسی مالیاتی مبتنی بر ریسک است. حسابرسی مالیات مبتنی بر ریسک بر روی مؤدیانی متمرکز می شود که ریسک بالا داشته و با تخصیص بهینه منابع سازمان امور مالیاتی باعث افزایش تمکین مالیاتی می شود.

تمکین مالیاتی

انواع روش های تمکین مؤدیان مالیاتی:

تمکین به سه بخش تمکین در پرداخت، تمکین در پرونده و تمکین در گزارش دهی تقسیم می شود. تمکین در سه شکل است. تمکین بدون اجبار، تمکین از روی اجبار وتمکین نوآورانه که به اختصار هر کدام را توضیح میدهیم:

  1. تمکین بدون اجبار، تمایل مؤدیان مالیاتی نسبت به انجام تعهدات به وسیله مؤدیان بدون هیچ گونه زور و اجبار و امتناعی انجام می شود.
  2. تمکین از روی اجبار،عدم تمایل مؤدیان برای انجام تعهدات مالیاتی است که اداره مالیاتی باید با زور و اجبار مؤدی را به تمکین و پرداخت مالیات اجبار کند.
  3. تمکین نوآورانه، در تمکین نوآورانه هر عملی توسط مؤدی انجام می شود تا مالیات دریافتی را کاهش دهد از جمله این کارها تعریف مجدد درآمد و هزینه های مشمول مالیات در محدوده قانون است.

مشاوره مالیات بر ارزش افزوده

کدام گروه ها تمکین مالیاتی ندارند:

1- معترضان نظام مالیاتی، این گروه از افراد جامعه کسانی هستند که با تفسیرهای متفاوت خود را مشمول پرداخت مالیات نمی دانند و با استدلال و اعتراض های غیر منطقی با رأی هیات های حل اختلاف و غیره وقت خود و سازمان امور مالیاتی را تلف می کنند.

2- مقاومان مالیاتی، آن دسته از مؤدیان مالیاتی هستند که به طور کلی اعتقادی به پرداخت مالیات ندارند و به جای پرداخت مالیات به فکر منافع مالی خود هستند و توجهی به قوانین مالیاتی ندارند.

حسابرسی مالیاتی

حسابرسی مالیاتی مبتنی بر ریسک:

برای حداکثر کردن تمکین مالیاتی مؤدیان، سازمان امور مالیاتی باید قوانینی وضع کند که هزینه تمکین مالیات کمتر از منفعت عدم تمکین برای مؤدی باشد. هزینه تمکین میزان، مبلغ، زمان آن از جمله سایر منابعی است که در حسابرسی مبتنی بر ریسک برای تمکین مؤدیان برای پرداخت مالیات صرف می شود.

اهمیت حسابرسی مبتنی بر ریسک:

درحسابرسی مبتنی بر ریسک شناسایی مؤدیان با ریسک بالا برای عدم پرداخت مالیات و قرار دادن آنها در نمونه های جامعه آماری انتخابی حسابرسان، برای رسیدگی به امور مالیاتی اهمیت زیادی دارد. با استفاده از حسابرسی مبتنی بر ریسک برای مؤدیان با ریسک بالا زمینه تحصیص بهینه منابع سازمان امور مالیاتی و افزایش تمکین مالیاتی فراهم می شود.

مالیات بر مستغلات

پیشینه و قدمت حسابرسی مالیاتی:

اولین باری که حسابرسی مالیاتی مبتنی بر ریسک مطرح شد کنفرانس بین المللی چالش های پیش رو در حسابرسی مالیاتی مبتنی بر ریسک در استانبول ترکیه در سال 2009 بود.

البته تا قبل از آن روش حسابرسی مبتنی بر ریسک در کشورهایی نظیر انگلستان، بلغارستان، سوئد هلند و غیره انجام شده و تجربیاتی کسب شده بود. در ایران از سال1388 تحقیقاتی در این زمینه انجام شده است. به طورکلی باتوجه به پیشینه کوتاه این روش در دنیا و مخصوصاً ایران باید با دقت بیشتری به این مسئله پرداخت و قبل از هر چیز عوامل موثر بر ریسک وتمکین مالیاتی و رفتار مؤدیان را شناسایی کرد.

مراحل اجرای حسابرسی مالیاتی

اصول و مراحل اجرای حسابرسی مالیاتی مبتنی بر ریسک:

مبنای حسابرسی مبتنی بر ریسک به شرح زیر خلاصه می شود:

  • اعتماد توأم با بررسی: هرچند در فرآیند حسابرسی مالیاتی مبتنی بر ریسک، سازمان امور مالیاتی بنا را بر صداقت توسط مؤدیان گذاشته، ولی باز هم برای اطمینان اقدام به کنترل و محاسبه مالیات پرداختی توسط مؤدیان کرده که امری طبیعی و منطقی است.
  • خود تشخیصی و ارزیابی مالیاتی: در حسابرسی مالیاتی بنا بر این گذاشته می شود که مؤدیان دانش کافی از قوانین مالیاتی داشته و به سادگی عملیات تشخیص، محاسبه و پرداخت مالیات را انجام می دهند.
  • عدالت: در فرایند حسابرسی مبتنی بر ریسک، با مؤدیان تمکین کننده باید در نهایت احترام و عدالت رفتار شود و با متخلفانی که تمکین مالیات ندارند به شدت برخورد کرده و آنها را مشمول جریمه های مالیاتی کنند.
  • خدمت به مؤدیان: در رویکرد حسابرسی مالیات مبتنی بر ریسک، سازمان امور مالیاتی به عنوان یک سازمان خدمتگزار بوده و احترام با مشتریان را سرلوحه برنامه های خود قرار می دهد.

تهیه لایحه مالیاتی

سه مرحله اجرای حسابرسی مبتنی بر ریسک:

  1. شناسایی عوامل پیش بینی کننده خطر: در بسیاری از کشورهایی که از سیستم حسابرسی مبتنی بر ریسک استفاده می کنند، شاخص ها، معیارهای و طبقه بندی آنها امری محرمانه است. افشای روش های انتخاب مؤدیان برای حسابرسی مالیات مبتنی بر ریسک، مؤدیان فرصت طلب را برای پایین آوردن ریسک انتخاب در اظهارنامه های مالیاتی و سایر فاکتورهایی که ممکن است ملاک محاسبه سازمان امور مالیاتی خود دست میبرند تحریک کند. برای همین انتخاب عوامل و فاکتورهای حسابرسی مبتنی بر ریسک و نحوه عمل به آن در هر کشور جزو امور سری است که دسترسی به آن غیر ممکن است.
  2. رتبه بندی مؤدیان براساس ریسک تمکین: استفاده از تکنیک داده کاوی به سازمان، امور مالیاتی امکان رتبه بندی مؤدی از لحاظ ریسک عدم پرداخت مالیات را فراهم می کند. در این روش با استفاده از داده هایی که مؤدی خودش اعلام می کند مانند اندازه، نوع صنعت، تاریخچه تمکین یا عدم تمکین و سایر اطلاعات با توجه به دانش و تجربه به دست آمده از حسابرسی هایی که قبلا انجام شده است، امکان تعیین امتیاز ریسک هر مؤدی را مشخص می کند.
  3. تهیه و تنظیم حسابرسی بهینه: در حسابرسی مبتنی بر ریسک، دو عامل تعیین نمونه که همان مؤدی است و طرح حسابرسی نقش مهمی دارد. در طرح حسابرسی، حسابرس با توجه به عوامل ریسکی مؤدی را درمعرض یک طرح انتخابی و برنامه حسابرسی مالیاتی خاص قرار می دهد. این طرح بسته به رفتار مؤدیان در مورد تمکین یا عدم تمکین میتواند متفاوت باشد.

زمینه های لازم برای انجام حسابرسی مبتنی بر ریسک:

لازمه اجرای سیاست حسابری مبتنی بر ریسک نیازمند وجود پتانسیل های متعددی است که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • ایجاد تقاضا برای به روزکردن روش های ارزیابی
  • فضای مالیاتی مناسب برای اجرای حسابرسی مبتنی بر ریسک مانند بسترهای قانونی تسهیل کننده ارزیابی ریسک و سیستم دریافت مالیات به شیوه خود ارزیابی
  • داشتن زیر ساخت های فناوری اطلاعات
  • استفاده از متخصصین داخلی و خارجی در سازمان امورمالیاتی برای اجرایی کردن و توسعه سیستم های حسابرسی مالیاتی مبتنی بر ریسک

موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله قانون مراحل دادرسی مالیات دعوت می نماید.

جهت برخورداری از مشاوره مالیاتی می توانید با شماره 09197566637 تماس بگیرید.

دیدگاه خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های مورد نیاز علامت‌گذاری شده اند*

پر کزدن این فیلد الزامی می باشد.

مطالب جدید

خبرنامه مالیات ها
عضویت در خبرنامه مالیات ها