تجدید ارزیابی
بحث تجدید ارزیابی از جمله مباحث داغ بازار سرمایه است که حرف و حدیث های زیادی به دنبال دارد. اگرمی خواهید بدانید تجدید ارزیابی چیست چه مزایایی دارد و چرا شرکت ها دست به تجدید ارزیابی می زنند تا پایان مقاله ما را همراهی کنید.
همان طور که می دانید، دارایی های واحدهای اقتصادی به دو دسته دارایی های استهلاک پذیر مانند ساختمان و ماشین آلات و دارایی های استهلاک ناپذیر مانند سرمایه گذاری و زمین تقسیم می شوند. تجدید ارزیابی یعنی به روز کردن ارزش دارایی های یک شرکت چه استهلاک پذیر و چه استهلاک ناپذیر باشد. طی عملیات تجدید ارزیابی کلیه دارایی های غیر نقدی و مستهلک شفاف سازی شده و مطابق قانون اشخاص حقوقی باید به صورت دوره ای در هر 5 سال یک بار تجدید ارزیابی داشته باشند.
پس از تأسیس شرکت کلیه دارایی جاری و غیر جاری آن باید ارزش گذاری شده و ارزش مشخص شده را باید در صورت های مالی ثبت کنید. با افزایش مبلغ دفتری یکی از دارایی های شرکت که نتیجه تجدید ارزیابی است دوباره در دفاتر به عنوان مازاد تجدید ارزیابی ثبت شده و به عنوان بخشی از حقوق صاحبان سرمایه نشان داده می شود.
همان طور که اشاره شد تجدید ارزیابی به معنای به روز کردن ارزش دارایی های واحد اقتصادی است. این افزایش مبلغ دفتری که در تجدید ارزیابی اتفاق می افتد مستقیماً با عنوان مازاد تجدید ارزیابی ثبت می شود که در ترازنامه هم در بخش حقوق صاحبان درج میشود.
دارایی هایی که قابل تجدید ارزیابی است:
منظوراز دارایی شرکت که قابل تجدید ارزیابی است، دارایی ثابت مشهود به علاوه سرمایه گذاری های بلند مدت شرکت است. ضمن آن که دارایی های زیستی مولد که به تولید درآمد منجر می شود را هم میتوان به سایر دارایی های شرکت افزود.
با توجه به شرایط اقتصادی ایران و نرخ تورم فزاینده، دارایی های هر شرکت در پایان سال تغییر کرده و ارزش آنها از زمان خرید تا سال بعد کاهش پیدا میکند و به یک اندازه نیست؛ اگر شرکت قصد جایگزین و به روز کردن همان دارایی های قبلی را داشته باشد باید چندیدن برابر مبلغی که در سال های اولیه برای خرید دارایی ها هزینه کرده، صرف کند.
بنابراین برای حفظ و بقای شرکت و واحدهای اقتصادی، نیاز است که هر ساله ارزش دارایی های شرکت را موازی و همگام با تورم به روز کرده و در پایان سال مطابق با استهلاک مناسب با نرخ تورم، برای افزایش سرمایه و خرید ماشین آلات جدید اقدام به سرمایه گذاری های جدید نماید.
در اقتصاد ایران که تورمی بوده نیاز مبرم است که هر 5 سال یک بار دارایی های شرکت تجدید شود تا چرخه تولید رو به زوال و فرسودگی نرود. اگر افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی با رعایت صحیح و اصولی قوانین صورت بگیرد معاف از مالیات نیز خواهد شد.
برای تجدید ارزیابی می توان از دو روش تجدید ارزیابی مثبت یا منفی استفاده کرد:
عواملی زیادی هستند که بر تجدید ارزیابی تأثیر مستقیم دارند. این عوامل به شرح زیر هستند.
تجدید ارزیابی هر چند روشی مجاز است ولی اجباری نبوده و شرکت ها می توانند از روش بهای تمام شده یا روش تجدید ارزیابی برای دارایی های ثابت مشهود و دارایی های نامشهود و نیز سرمایه گذاری های خود استفاده کند.
در سال های اخیر و با معاف شدن تجدید ارزیابی شرکت ها به سوی تجدید ارزیابی کشیده شدند و مازاد تجدید ارزیابی را مطابق قانون به حساب افزایش سرمایه اضافه کردند.
یکی از خوبی های انجام تجدید ارزیابی، بهبود کیفیت اطلاعات ترازنامه شرکت ها است. به روزکردن استهلاک دارایی ها و افزایش شفافیت مالی از فواید دیگر تجدید ارزیابی است. اگر تجدید ارزیابی به صورت دقیق انجام نگرفته باشد نمیتوان به آن تکیه کرد و بر کیفیت تزارنامه نیز تأثیر منفی می گذارد.
یکی از معایب تجدید ارزیابی، تفسیر نادرست افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی در بازار سرمایه است. مطابق استانداردهای حسابداری افزایش سرمایه نباید از محل تجدید ارزیابی باشد مگر آنکه قانون اجازه این کار را به شما داده باشد. چون مازاد تجدید ارزیابی جزو درآمدهای تحقق نیافته است.
شرکت هایی بزرگی که اقدام به افزایش سرمایه از طریق تجدید ارزیابی دارایی می کنند به سهامداران خود سهام هدیه می دهند. معمولاً 2 ماه پس از ثبت آگهی افزایش سرمایه به سهامداران سهام جایزه به صورت رایگان و قابل معامله تعلق می گیرد.
دریافت این سهام بدون پرداخت هیچ گونه مبلغ اضافی از سوی سهامداران است. به عبارت دیگر سهامدارن بدون پرداخت هیچ مبلغ اضافی مالک سهام جایزه خواهند شد. گفتنی است مالکیت سهامداران پس از افزایش سرمایه تغییری نخواهد کرد به عبارت دیگر با افزایش سرمایه تعداد سهام افراد زیاد شده و قیمت سهام نیز به همان میزان کاهش پیدا میکند ولی دارایی سهامداران با افزایش تعداد سهام تغییر پیدا می کند.
در سال های اخیر که افزایش سرمایه از طریق تجدید دارایی ها مشمول معافیت شده است این کار رونق بسیار گرفته و هر شرکتی که تصمیم به افزایش سرمایه می گیرد با استقبال سهامداران روبرو می شود چون رشد چند درصدی را نصیب سرمایه گذران می کند.
ناگفته نماند همان طورکه قبلاً گفته شد این مسئله بیشتر تأثیر روانی داشته چون با بزرگتر شدن دارایی های شرکت سهامداران انتظار دارند که قیمت سهام شان افزایش پیدا کند. چون با افزایش سرمایه، قیمت سهام با قیمت دفتری آن تفاوت فاحش پیدا می کند. اگر شرکت بتواند با انجام معاملات زیان انباشته را به صفر یا سود انباشته تبدیل کند قیمت سهام سهامداران رشد چشمگیری خواهد داشت.
قیمت سهام پس از افزایش سرمایه مساوی است با قیمت سهم قبل از افزایش سرمایه تقسیم بر درصد افزایش سرمایه به اضافه یک
موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله قانون مشمولین نصب صندوق مکانیزه فروش دعوت می نماید.