حسابداری بهای تمام شده
حسابداری بهای تمام شده در واقع نوعی جمع آوری اطلاعات در زمینه عناصر بهای تمام شده و برآورد هزینه های واقعی محصولات و خدمات است. در این مقاله به سوال خیلی ها که اهمیت حسابداری بهای تمام شده چیست، پاسخ می دهیم پس تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
شاخه ای از حسابداری است که به جمع آوری اطلاعاتی نظیر (Cost Accounting) حسابداری بهای تمام شده یا حسابداری صنعتی خدمات، عوامل هزینه و محاسبه بهای تمام شده محصولات و خدمات می پردازد و پس از تجزیه و تحلیل گزارش ها راهکارهایی برای کم کردن بهای تمام شده تولیدات ارائه می دهد.
از حسابداری بهای تمام شده برای محاسبه هزینه های مختلف مانند هزینه واقعی محصولات، کنترل هزینه های تولید، هزینه مواد، هزینه کارگر و غیره استفاده می شود. حسابداری بهای تمام شده ابزاری برای مدیران است تا بتوانند بهای تمام شده تولیدات را محاسبه نمایند و از این طریق هزینه های مربوط به مواد، دستمزد وسایر هزینه های مربوط به تولید را کنترل کنند.
مدیران با داشتن اطلاعات دقیق از عوامل هزینه است که قادر خواهند بود تصمیم گیری های مهمی برای افزایش تولید و راهکارهای مختلف برای حل سایر مشکلات خود پیدا کنند.
بهای تمام شده، هزینه مواد مصرفی است که برای تولید کالا استفاده می شود به اضافه هزینه های مستقیم نیروی کارکه برای تولید کالای ذکر شده به کار می رود. به عبارت دیگر هزینه های مستقیمی که در ارتباط با تولید کالای فروخته شده در شرکت است بهای تمام شده می گویند. در بهای تمام شده از هزینه های توزیع و فروش که هزینه غیر مستقیم هستند چشم پوشی می شود.
از بهای تمام شده برای سود و زیان کالای فروش رفته استفاده می شود. محاسبه حاشیه سود ناخالص شرکت هم پس از کسر از درآمد ها امکان پذیر است. یک شرکت قادر است با استفاده از بهای تمام شده تولیدات، سایر هزینه های جانبی را کنترل کند.
تاریخچه حسابداری بهای تمام شده:
اولین بار از حسابداری بهای تمام شده در جریان انقلاب صنعتی استفاده شد. زمانی که اقتصادهای نوظهور در راستای عرضه و تقاضای صنعتی به وجود آمده تولیدکنندگان را مجبور به پیگیری هزینه های ثابت و متغیر خود به منظور بهینه سازی فرایند تولید عرضه و تقاضای صنعتی کردند حسابداری صنعتی متولد شد. با آغاز قرن بیستم حسابداری بهای تمام شده به طور جدی پا به عرصه مدیریت گذاشت.
حسابدار صنعتی که در یک واحد اقتصادی مشغول به کار است باید کارهای زیر را انجام دهد.
5 هزینه ای که در حسابداری بهای تمام شده قابل استفاده است موارد زیر هستند:
حسابداری بهای تمام شده استاندارد:
یک روش قدیمی حسابداری است که در صنعت تولید محبوبیت بیشتری دارد. در این فرایند تولید کنندگان به جای هزینه، منابع هزینه های مورد انتظار یا استاندارد را منظور می کنند. ایراد وارد بر این سبک حسابداری هر چند هنگام بودجه بندی به نظر می رسد با صرفه جویی در هزینه ها همراه است اما شرکت در نهایت باید هزینه های واقعی را پرداخت نماید.
حسابداری بهای تمام شده مبنی بر فعالیت:
یکی از محبوب ترین روش های حسابداری بهای تمام شده، این روش است که همه فعالیت های لازم برای تولید یک محصول را مشخص کرده و ارزش آن را تعیین می کند.
از اطلاعات حسابداری بهای تمام شده برای حسابداری مالی استفاده می شود. هدف از حسابداری بهای تمام شده، محاسبه هزینه ها به روش های دقیق است که منجر به کنترل و کاهش هزینه ها می شود ولی حسابداری مالی تجزیه و تحلیل و انتقال حسابداری جاری به صورت های مالی مانند صورت سود و زیان ترازنامه و غیره است.
از حسابداری بهای تمام شده برای تصمیم گیری های مدیران داخلی شرکت استفاده می شود، ولی حسابداری مالی وضعیت مالی شرکت را به دولت طلبکاران سرمایه گذران و سایر طرف های خارجی گزارش می دهد.
موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله قانون مراحل دادرسی مالیات دعوت می نماید.