خوب است بدانید که مالیات بر ارزش افزوده نوعی مالیات است که به طور غیر مستقیم است که از مصرف کننده کالاها و خدمات دریافت می شود. ارزش افزوده در واقع مالیاتی است که توسط مصرف کننده پرداخت می شود. روند دریافت این سبک مالیات به این صورت است که فروشندگان کسب و کارهایی که مشمول پرداخت مالیات بر ارزش افزوده هستند به نیابت از سازمان امورمالیاتی مالیات بر ارزش افزوده را از مصرف کنندگان دریافت کرده و آن را به حساب سازمان امورمالیاتی واریز میکنند.
تمام کسب وکارهای مشمول بر مالیات بر ارزش افزوده، موظف هستند پس از پایان 3 ماه یعنی در پایان هر فصل، اظهارنامه مالیاتی خود را به سازمان امورمالیاتی تحویل دهند. از نظر زمانی برای ارائه اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده، 15 روزکاری فرصت است که مودیان باید در این زمان اظهارنامه را برای سازمان امورمالیاتی ارسال کنند. یه عبارت دیگر اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده، گزارش خلاصه ای از نحوه فعالیت مالیات دهندگان برای یک دوره معین ماهانه، سه ماهه و یا سالانه است.
اگر می خواهید با تعریف اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده، اظهارنامه ارزش افزوده املاک، اظهارنامه ارزش افزوده الحاقی و اصلاحی آشنا شوید بهتر است تا پایان مقاله ما را همراهی کنید.
نکات مهمی که مودیان مالیاتی هنگام ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده، باید به آن دقت داشته باشند، به شرح زیر است.
همان طورکه قبلاً اشاره شد، اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده را در دوره های ماهانه، سه ماهه یا یک ساله میتوان به سازمان امورمالیاتی ارائه داد. ارائه اظهارنامه به صورت الکترونیکی است ونیازی به مراجعه حضوری نیست، فقط باید وارد سامانه مالیات بر ارزش افزوده شوید ونام کاربری و رمز عبور را وارد کنید تا در صفحه ای که برایتان باز می شود اطلاعات خواسته شده را تکمیل نمایید. پس از پر کردن فرم های مربوطه میتوانید اطلاعات وارد شده را تایید کرده واظهارنامه را برای سازمان امورمالیاتی ارسال کنید.
مشاوران املاک نیز باید مانند سایر مودیان مالیاتی، صورت معاملات فصلی خود را تحت عنوان جمع فروش و اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده برای سازمان امورمالیاتی ارسال نمایند. برای این کار باید وارد سامانه یکپارچه مالیات بر ارزش افزوده به نشانی www.evat.ir شوند.
سپس روی گزینه تسلیم اظهارنامه عادی کلیک کرده و آن را تایید کنید. پس از آن لازم است نام کاربری ورمز عبور که قبلاً توسط سازمان امورمالیاتی دریافت کرده اید، در فرم وارد کرده و سایر اطلاعات خواسته شده را نیز با دقت در فرم های مربوطه پر کنید.
پس از وارد کردن اطلاعات، مشاورین املاک موظف هستند که جمع کمیسیون خود را در قسمت فروش کالاها وخدمات مجاز وارد کنند.
ارسال گواهی ارزش افزوده مشاورین املاک هم مانند سایر مشاغل باید به صورت سه ماهه باشد. مشاورین املاک حتی اگردر طول دوره های سه ماهه فعالیت اقتصادی چشمگیری هم نداشته باشند، باز هم باید اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده را برای سازمان امورمالیاتی ارسال نمایند.
یکی از مشکلاتی که مودیان مالیاتی با آن دست وپنجه نرم میکنند، مغایرت درآمد مودی با مبالغی است که در اظهارنامه مالیاتی درج کرده اند.
برای محاسبه میزان مالیات بر ارزش افزوده، باید درآمد ناخالص مشمول بر مالیات ارزش افزوده را در مبلغ مالیات ارزش افزوده که 9 درصد است ضرب کنید، تا مبلغ مورد نظر به دست بیاید. گاهی ممکن است در مراحل محاسبه اشتباهی پیش بیاید و شما حتی پس از ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده هم امکان ایجاد تغییرات در ان را دارید. استفاده از فرصت اصلاح اظهارنامه مالیاتی، جبران اشکالات وارد شده در سند اصلی است.
برای این کار باید وارد سایت evat.ir شوید. پس از انتخاب گزینه اصلاح اظهارنامه عمومی، ارقام را اصلاح نمایید. اگر بار اول ارقام اصلاح نشد یا متوجه شدید که هنوز هم نیاز به تغییرات دارید جای نگرانی نیست، میتوانید دوباره وارد سامانه شوید واصلاحات لازم را انجام دهید. تعداد دفعات مجاز به اصلاح اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده، تا 3 بار است که مودیان مجاز به ایجاد تغییرات در فرم های ارسالی برای سازمان امورمالیاتی هستند.
اظهارنامه الحاقی نوعی اصلاحیه و اظهارنامه جایگزین است که برای اصلاح اشتباهات انجام شده در اظهارنامه قبلی است که بیشتر برای شرکت های پیمانکاری وشرکت هایی که قراردادهای بلند مدت دارند، کاربرد دارد. اگر مودی پس از پایان مهلت قانونی ارسال اظهارنامه ،متوجه اشتباهات محاسباتی خود شود، میتواند ظرف مدت یک ماه ضمن اصلاح موارد اشتباه اظهارنامه الحاقی را برای سازمان امورمالیاتی ارسال کند.
یکی از اموری که بسیاری از مودیان را به اشتباه میاندازد، تفاوت میان اظهارنامه ارزش افزوده با گزارش معاملات فصلی است.
ارزش افزوده مبلغی است که تحت عنوان مالیات کالا وخدمات از تولید کننده آغاز می شود تا زمانی که به دست مشتری برسد ادامه دارد. میزان مالیاتی که در این فرآیند از مودیان دریافت می شود تحت عنوان ارزش افزوده نام گذاری می شود.
مالیات فصلی مربوط به معاملاتی است که از نظر زمانی در یک فصل انجام می شود. شباهت این دومورد در بازه زمانی است که برای هر دو باید رعایت کرد که در هر دو به صورت دوره های سه ماهه یا فصلی است. در هر دو مورد نیز امکان ارسال اطلاعات به صورت دستی و الکترونیک موجود است. و از همه مهمتر عدم ارسال هر دو در زمان مقرر مشمول پرداخت جریمه است.
از تفاوت های اظهارنامه ارزش افزوده با صورت معاملات فصلی، در نوع مالیات پرداختی است. چون مالیات ارزش افزوده نوعی مالیات غیر مستقیم است، ولی معماملات فصلی مربوط به دریافت مالیات مستقیم است. ارسال اطلاعات در مالیات ارزش افزوده به صورت اظهارنامه است ولی در خرید و فروش فصلی به صورت گزارش است. مهلت ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده 15 روز ولی زمان مقرر برای ارسال گزارشات فصلی خرید و فروش 45 روزه است.
از اظهارنامه مالیات ارزش افزوده برای پرداخت مالیات تعلق گرفته استفاده می شود اما از صورت گزارشات فصلی برای بررسی وعدم ثبت رویدادهای مالی دفاتر قانونی مودیان استفاده می شود.
اگر مودیان حتی فعالیت اقتصادی هم نداشته باشند باز هم موظف به ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده هستند اما در گزارش معاملات فصلی در صورت عدم فعالیت نیازی به ارسال گزارش نیست.
از تفاوت های دیگر اظهارنامه ارزش افزوده با صورت معاملات فصلی در این است که اظهارنامه ارزش افزوده، کلیه درآمدها اعم از درآمد فروش، درآمد پیمانکاری و درآمد خدمات بدون توجه به دریافت ارزش افزوده و فقط خریدها و هزینه هایی که دارای ارزش افزوده هستند را تحت عنوان اعتبارات قابل کسر از فروش در اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده نشان می دهد.
اما آنچه در اظهارنامه معاملات فصلی باید ثبت شود، کلیه وقایع رخ داده در هر فصل است که شامل خرید و فروش، درآمد وهزینه می شود. آنچه در هر دو مورد یکسان است، مبالغ فروش و درآمدها است که باید در هر اظهارنامه در پایان سال مالی با هم مطابقت داشته باشد.