مصرف کننده نهایی ارزش افزوده
شناسایی مصرف کننده نهایی ارزش افزوده از جمله چالش های پیش روی مودیانی است که موظف به پرداخت این مالیات هستند. پاسخ به این سوال که مصرف کننده نهایی ارزش افزوده کیست موضوعی است که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
مصرف کننده نهایی شخص حقیقی و غیر حقوقی است که کالای خریداری شده یا خدمات دریافتی را فقط با هدف مصرف شخصی خریداری می کند. به عبارت دیگر قصد خریدار کالا، عرضه و فروش آن به دیگران نیست و آن را برای مصارف شخصی خود تهیه می کند.
مصرف کننده نهایی باید ویژگی ها و خصوصیات زیر را داشته باشد:
یکی از مالیات هایی که در سالیان اخیر به لیست مالیات های دریافتی توسط سازمان امور مالیاتی کشور افزوده شده است، مالیات بر ارزش افزوده یا VAT است. مالیات بر ارزش افزوده در 83 کشور جهان در حال اجرا است و درآمدی بیشتر از سه درصد تولید ناخالص ملی برای دولت ها ایجاد کرده است. ضمن آن که نظام مالیاتی ارزش افزوده از کم هزینه ترین انواع دریافت مالیات ها در کشور است.
به بیان ساده مالیات بر ارزش افزوده همان مالیاتی است که خریدار هنگام خرید کالا و خدمات به فروشنده پرداخت می کند و فروشنده نیز باید در دوره های زمانی از پیش تعیین شده از سوی سازمان امور مالیاتی مبالغ دریافتی از مشتریان را به سازمان امور مالیاتی، واریز نماید.
مالیات بر ارزش افزوده از مالیات هایی است که به همه کالا و خدمات عرضه شده تعلق می گیرد، مگر آنهایی که معاف از مالیات هستند. مالیات بر ارزش افزوده در چرخه ای از تولید کالا و خدمات آغاز شده و پس از طی مراحل مختلف تبدیل به کالای نهایی شده و در هر مرحله به ارزش آن نیز افزوده می شود. به عبارت دیگر ارزش افزوده اختلاف میان ارزش کالا و خدمات فروخته شده با ارزش کالا و خدمات خریداری شده است.
مالیات بر ارزش افزوده نوعی مالیات غیر مستقیم است که خریدار که در واقع همان مصرف کننده نهایی به شمار می رود باید مالیات ارزش افزوده را به همراه بهای کالا و خدمات پرداخت کند. دریافت کننده مالیات که همان فروشنده است باید مالیات دریافتی را به خزانه دولت واریز کند. در واقع پرداخت مالیات بر ارزش افزوده همان مصرف کننده نهایی کالا و خدمات است.
منظور از مصرف کننده نهایی مالیات ارزش افزوده خریدار است یا فروشنده:
به خاطر داشته باشید که فروشنده کالا و خدمات، هر چند همزمان با خرید کالا مالیات ارزش افزوده آن را پرداخت می کنند ولی مصرف کننده نهایی مالیات ارزش افزوده به شمار نمی روند. چون فروشنده می تواند کل مالیات ارزش افزوده پرداختی را از کل مالیات بر ارزش کسر کرده و مابه التفاوت را به دولت پرداخت کند. در نهایت این مصرف کننده نهایی است که باید مبلغ کلی مالیات بر ارزش افزوده را پرداخت کند و تولید کننده هیچ وظیفه ای در قبال پرداخت مالیات ارزش افزوده ندارد چون در واقع مالیات ارزش افزوده سهم مصرف کننده نهایی است نه تولید کننده و فروشنده.
پرداخت مالیات بر ارزش افزوده به صورت دوره های فصلی و سه ماهه است که در صورت عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی و نپرداختن آن مودیان مشمول برخی جرایم خواهند شد.
زمانی که سازمان امور مالیاتی برای پرداخت مالیات ارزش افزوده در نظر گرفته است 15 روز قبل از پایان دوره است.
قبل از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده مودیان باید گواهی مالیات بر ارزش افزوده را دریافت کرده باشند. برای این کار فروشندگان باید به سامانه Evat.ir مراجعه کنند تا بتوانند ضمن تکمیل اظهارنامه مالیاتی نسبت به پرداخت آن اقدام کنند.
برای محاسبه مالیات ارزش افزوده هر مودی باید مالیاتی را که خودش به عنوان مالیات ارزش افزوده پرداخت کرده است را از خریدار کم کرده و بقیه را به سازمان امور مالیاتی پرداخت کند. چون در هر مرحله میزان مالیات ارزش افزوده با افزایش قیمت و انجام خدمات بر روی آن افزایش پیدا می کند.
مالیات بر ارزش افزوده در دو بخش مالیات و عوارض قابل پرداخت، توسط مصرف کننده نهایی ارزش افزوده است. زمانی که برای اولین بار قانون پرداخت مالیات بر ارزش افزوده در ایران تصویب شد نرخ مالیات بر ارزش افزوده 3 درصد بود و به مرور زمان به این میزان افزوده شد. تا سال 1390 که نرخ مالیات برای مصرف کننده نهایی ارزش افزوده به 4 درصد رسید.
این نرخ از سال 1391 تا 1394 تا 9 درصد افزایش پیدا کرد و تا کنون روی همین نرخ ثابت مانده است. جالب است بدانید از این نرخ 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده که مخصوص مصرف کننده نهایی است 3 درصدش مربوط به عوارض و 6 درصد مربوط به مالیات است. از آنجا که این نرخ چندین سال است تغییر پیدا نکرده ممکن است در سال های آینده با افزایش روبرو شود.
هنگام خرید کالا یا خدمات اگر مودی خودش تامین کننده کالا و خدمات باشد باتوجه به قوانین، علاوه بر دریافت وجه اصلی کالا و خدمات باید مالیات و عوارض ارزش افزوده را هم از شرکت دریافت نماید. رعایت سلسله مراتب دریافت مالیات و ارزش افزوده توسط خریدار یا همان مصرف کننده نهایی ارزش افزوده ضروری و لازم است.
خریدار باید از فروشنده، فاکتور رسمی دریافت کند. فاکتور دریافتی باید شرایط لازم و استانداردهای مربوط به سازمان امور مالیاتی را به طور کامل داشته باشد. این اطلاعات باید شامل نام شرکت، مشخصات کامل خریدار و فروشنده، شماره سریال، تاریخ، شماره اقتصادی، شناسه ملی خریدار و فروسنده و نیز آدرس و کد پستی داشته باشد.
روند دریافت مالیات بر ارزش افزوده کاری خودسرانه نیست و باید با طی مقدماتی همراه باشد. در واقع پرداخت کنندگان مالیات بر ارزش افزوده نمی توانند خودشان اقدام به محاسبه مالیات بر ارزش افزوده نموده و آن را در فاکتور برای مشتری ثبت کنند. بلکه روند قانونی دریافت مالیات ارزش افزوده از مصرف کنننده نهایی این است که فروشنده ای که دارای گواهی ارزش افزوده است پس از دریافت مبلغ مالیات بر ارزش افزوده از مصرف کننده نهایی موظف است آن را از قیمت کالای خریداری شده کسر کرده و به حساب سازمان امور مالیاتی واریز نماید.
دریافت مالیات بر ارزش افزوده در نهایت به نفع تولید کننده ایرانی و صادرات است. چون تا قبل از این تولید کنندگان مجبور به پرداخت مالیات ارزش افزوده بودند اما با تصویب پرداخت مالیات ارزش افزوده توسط مصرف کننده نهایی، تولید کندگان از این کار معاف شدند. برداشتن مالیات ارزش افزوده از روی دوش تولید کننده به ضرر دلالان، قاچاقچیان و کسانی که فعالیت اقتصادی شفاف ندارند تمام خواهد شد. از سوی دیگر صادر کنندگان محصولات ایرانی با خرید کالا از ایران و صادر کردن آن به خارج از کشور، می توانند مالیات ارزش افزوده پرداختی را از دولت بازپس بگیرند که این مسئله به نفع صادرات کالای ایرانی تمام خواهد شد.
موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله قانون اجرای قرار مالیاتی چیست دعوت می نماید.