مشاغل معاف از ارزش افزوده
ارزش افزوده برای کالاهایی کاربرد دارد که به صورت چند مرحله ای و زنجیروار تولید می شوند. ارزش افزوده در واقع همان ارزشی است که به دلیل کار یا خدمتی که به روی کالا انجام می شود به ارزش آن می افزاید.
محاسبه ارزش افزوده چون روند پیچیده ای دارد نیاز به تخصص و مهارت دارد.
مالیات ارزش افزوده نوعی مالیات غیر مستقیم است که مصرف کننده نهایی باید آن را پرداخت کند. در واقع ارزشی که در چرخه تولید، توزیع و واردات کالا و خدمات به آن اضافه شده باید هنگام توزیع و عرضه از مصرف کننده نهایی دریافت شود. چرخه ارزش افزوده از مراحل اولیه تولید و مواد خام آغاز شده و تا تولید محصول نهایی ادامه دارد و در نهایت با دریافت مالیات از مصرف کننده نهایی پایان می پذیرد.
در چرخه مالیات ارزش افزوده تولید کنندگان، توزیع کننده و عرضه کنندگان کالا و خدمات تنها نقش واسطه را داشته و موظف هستند مالیات ارزش افزوده را از خریداران دریافت کرده و به سازمان امور مالیاتی کشور واریز کنند.
این افراد موظف هستند ضمن تکمیل اظهارنامه ارزش افزوده در زمان های مقرر، مالیات و عوارض دریافتی از مصرف کننده را به حساب سازمان امور مالیاتی کشور واریز کنند.
از مبلغ مالیات ارزش افزوده که از مصرف کننده نهایی دریافت می شود 1.5 درصد آن سهم شهرداری 1.5 درصد بابت عوارض سایرنهادهای دولتی است.
اشخاص مشمول مالیات ارزش افزوده:
از آنجا که مالیات ارزش افزوده شیوه جدیدی از دریافت مالیات است، سازمان امور مالیاتی در هفت مرحله این قانون را اجرایی کرد. هدف از این کار موظف کردن گروه ها و اصناف تجاری در بازه های زمانی مشخص، برای پرداخت مالیات ارزش افزوده بود.
مرحله اول قانون مالیات ارزش افزوده از سال 1387 آغاز شد و مرحله هفتم آن در سال 1395 به اتمام رسید.
مالیات بر ارزش افزوده شامل کلیه مشاغلی می شود که مشغول خرید و فروش و تولید کالا و خدمات هستند. مشاغلی که مشمول پرداخت مالیات بر ارزش افزوده هستند عبارتند از:
مطابق ماده 12 قانون مالیات بر ارزش افزوده، تولید یا واردات کالاها و ارائه خدمات صاحبان مشاغلی که در امور زیر مشغول کسب و کار هستند معاف از مالیات است. گفتنی است مشاغل معاف از مالیات از پرداخت 3 درصد مالیات برارزش افزوده معاف هستند.
مشاغل معاف از مالیات در واقع فروشندگان همان کالاهایی هستند که معافیت مالیاتی ارزش افزوده دارند:
ضمن آن که در ماده 12 قانون معافیت های مالیات ارزش افزوده ذکر شده باید بدانید تنها صادرات کالا و خدماتی به کشور معاف از مالیات است که ازمبادی خروجی قانونی انجام شود. اگر از این کالا ها و خدمات مالیات دریافت شود با ارائه مدارک و اسناد مثبته قابل برگشت است.
سازمان امور مالیاتی موظف است تا حداکثر یک ماه پس از ارائه برگ خروجی صادرشده توسط گمرک، مبلغ مالیات پرداختی را عودت دهد.
خوب است بدانید اشخاص حقیقی و حقوقی که صرفاً کسب و کارشان عرضه کالا و خدمات معاف از ارزش افزوده است از انجام تکالیف قانونی مانند ثبت نام ارزش افزوده و تهیه و ارسال اظهارنامه آن معاف هستند. این اشخاص اجازه دریافت هیچ گونه مبلغی تحت عنوان ارزش افزوده در فاکتورهای خود را ندارند.
سازمان امور مالیاتی برای مشاغل معاف از ارزش افزوده هیچ فراخوانی نداده است و نیازی به هیچ کدام از کارهای ذکر شده نیست.
دقت داشته باشید که تنها در صورتی از گرفتن گواهی ارزش افزوده و مالیات آن معاف هستند که دارای مشاغل معاف از مالیات باشند. اگر همین افراد فقط یک فعالیت اقتصادی داشته باشند که در گروه های معاف از مالیات نباشد، موظف هستند در سیستم مالیات ارزش افزوده ثبت نام کرده و ضمن دریافت گواهی نامه، اظهارنامه مالیاتی ارزش افزوده را نیز تهیه کرده و همراه با مالیات دریافتی از مصرف کننده در اختیار سازمان امرو مالیاتی کشور قراردهند.
با دریافت مالیات ارزش افزوده دو گروه در بازار دچار آسیب جدی می شوند. گروه اول دلالانی هستند که با واسطه گری و بدون آن که در زحمت تولید شریک باشند با خرید و فروش ها مکرر باعث عدم شفافیت می شوند.
با اجرای قانون مالیات ارزش افزوده واسطه ها به تدریج حذف شده و کالا ها و خدمات تولید شده، مستقیم از تولید کننده به دست مصرف کننده می رسند.
گروه دوم قاچاقچیانی هستند که خارج از مسیرهای ورودی قانونی کشور اقدام به واردات کالا می کنند. این گروه از وارد کنندگان هیچ تعهدی در برابر مصرف کنندگان ندارند و کالاهای بی کیفیت و بدون ضمانت را روانه بازارمی کنند.
موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله دفاع مالیاتی دعوت می نماید.