اگر میخواهید بدانید مدیریت صنعتی چیست، باید در یک شرکت یا مؤسسه خصوصی و دولتی کار کرده باشید، تا از ضرورت وجود مدیران متعهد کاربلد و تحصیل کرده آگاه باشید. هر شرکت و مؤسسهای برای پیشبرد اهداف و رسیدن به برنامههای بلند مدت خود نیازمند مدیریت کاردان، تحصیل کرده و با انگیزه است. از آنجا که مدیریت صنعتی بر شناخت نیروی انسانی، مشکلات کاری و شیوه کارکردن نیروی انسانی با تجهیزات و ماشینآلات تکیه دارد، وجود یک مدیر صنعتی در هر شرکت و سازمانی ضرورت دارد.اگر شما هم جزو علاقه مندان به این رشته هستید، خواندن این مقاله پاسخی است به تمام سؤالاتی که در ذهن دارید. با ما همراه شوید.
مدیریت صنعتی، شاخهای از مدیریت است که بر پایه دانش فنی، تکنیکی، مالی، رفتاری و اجتماعی بنیانگذاری شده است. رشته مدیریت صنعتی، بر صنایع و محیطهای صنعتی نظارت و کنترل دارد. فارغالتحصیلان این رشته قادر به مدیریت تمام ابعاد صنعت هستند.
مدیریت صنعتی رشتهای است که به شیوه استفاده از ماشینآلات با بالاترین بهرهوری توجه دارد. کسانی در رشته مدیریت صنعتی فعالیت میکنند که با دیدگاه مدیریتی سازمانهای صنعتی را مدیریت میکنند.
ابتدای قرن ۱۹ بود که جرقه پیدایش مدیریت صنعتی زده شد. اختراع ماشین بخار و سایر ابداعات جدید در صنعت و تولید نیاز به رشته مدیریت صنعتی را بیشتر از پیش کرد.
گسترش کارخانهها صنعتی نیازمند تفکر مدیریتی جدید بود. آدام اسمیت پدر علم اقتصاد در دوره تحول اقتصادی پیشنهاد تقسیم کار را داد.
اولین تلاشها برای علمی شدن مدیریت کارخانهها جدید از آمریکا شروع شد، در سال ۱۸۸۱ تیلور پدر علم مدیریت، اندیشههای جدیدی را مطرح کرد. استفاده از روانشناسی و انگیزههای انسانی در کارخانهها رونق گرفت. مطالعات انجام شده ثابت کرد میان عملکرد کارکنان و پاداش دادن رابطه مستقیمی وجود دارد. این نتایج توسط کارشناسان بررسی شد و اصول اساسی مدیریت علمی بنا نهاده شد.
در سال 1915 انجمن تیلور شکل گرفت و در سال ۱۹۳۴ انجمن مهندسی صنایع، فعالیت خود را شروع کرد. در این دوره مدیران علمی تحصیلات مهندسی داشتند و نیازمند یادگیری دانش مدیریتی نیز بودند، بنابراین رشته مدیریت صنایع با مهندسی صنایع گره خورد و رشته جدیدی به نام مدیریت صنعتی ایجاد شد.
در ایران دانشکده مدیریت زیر نظر مؤسسه علوم اداری در سال 1334 تأسیس شد. این دانشکده با همکاری دانشگاه تهران و دانشگاه کالیفرنیای جنوبی آغاز به کار کرد. تربیت مدیران برای ادارات دولتی و خصوصی مهمترین هدف تأسیس این دانشکده بود.
سازمان مدیریت صنعتی در اواخر دهه 40 شمسی بر همکاری دانشگاه پنسیلوانیا آغاز به کار کرد. مدرک این دانشگاه توسط دانشگاه وارتون صادر میشد.
مدیریت صنعتی تشابه زیادی با مهندسی صنایع دارد. بخش عمدهای از دروس این دو رشته با یکدیگر مشترک است.
تفاوت اصلی رشته مدیریت صنعتی با مهندسی صنایع در اهداف و دستاوردهای آن است. کسانی که در رشته مدیریت صنعتی تحصیل میکنند به مباحث انسانی و روابط میان افراد و نحوه هدایت آنها برای رسیدن به بهره توجه ویژهای دارند. اما هدف اصلی رشته مهندسی صنایع، تولید و توجه به مسائل کمی و بهینهسازی است.
رشته مدیریت صنعتی به منابع انسانی توجه دارد اما رشته مهندسی صنایع بر تولید بیشتر توجه دارد.
مدیریت در واقع توانایی کار به وسیله افراد و منابع سازمانی است. وظیفه اصلی مدیر بررسی سازمان و هدایت افراد و منابع برای رسیدن به هدف و آرمانهای سازمان است. مدیران صنعتی نیز از مهارتهای خود برای طراحی و بهبود فرآیندها و مدیریت افراد و امور مربوط به صنایع گوناگون بهرهمند میشوند. به عبارت دیگر مدیران صنعتی بر امور مالی، رفتاری و اجتماعی افراد نظارت دارند ولی متخصصین رشته مهندسی صنعتی در مباحث فنی و تکنیکی مهارت بیشتری دارند.
این رشته مناسب افراد زیر است:
با توجه به تخصص و مهارتهایی که مدیران صنعتی در طول تحصیل کسب کردهاند، با وارد شدن به دنیای کسب و کار، شرکتها و مؤسسات قادر به انجام کارهای زیر خواهند بود:
مدیریت صنعتی برای رونق کسب و کار و جهانی شدن آن تلاش میکند. مدیران صنعتی کسب و کار را به سوی بهینهسازی هدایت میکنند، همه شرکتها نیازمند زمان سنجی برای افزایش تولید و میزان بهرهوری هستند. مدیران صنعتی قادر به انجام تمام موارد ذکر شده هستند.
مدیران صنعتی ضمن داشتن تحصیلات آکادمیک در رشته مدیریت صنعتی، توانایی تجزیه و تحلیل تئوریهای مدیریتی را دارند.
مدیر صنعتی موفق با روحیه ریسکپذیری بالایی که دارد باید دادهها را تجزیه و تحلیل کرده و شرکت را برای رسیدن به بهرهوری بیشتر هدایت کند.
مدیریت صنعتی در همه بخشهای صنعت و زندگی روزمره کاربرد دارد. مدیر صنعتی همانطور که فعالیتهای روزمره را برنامهریزی میکند. منابع موجود در شرکت را کنترل کرده و برای دسترسی به اهداف معین اقتصادی تلاش میکند.
در سازمان نیز با توجه به اصول مدیریت بقا و رشد آن از روشهای اقتصادی مقرون به صرفه استفاده میشود تا مشکلات سازمان حل شود.
مدیر صنعتی با مشکلات پیش آمده در سازمان مبارزه کرده و برنامهریزیهای کلان را انجام می دهد. تدارکات مدیریت فروشگاه، مدیریت فعالیت در خط مونتاژ و غیره بر عهده مدیره صنعتی است.
برای موفقیت در رشته مدیریت صنعتی باید علاوه بر تحصیل در این رشته در این زمینهها نیز مهارت و تخصص داشته باشند:
هدف از ایجاد این رشته تربیت نیروی متخصص مورد نیاز برای صنایع تولیدی خدماتی شرکتهای دولتی و خصوصی است، یک مدیر صنعتی موفق نیازمند سه مهارت اصلی است:
برای تحصیل در رشته مدیریت صنعتی باید در دبیرستان رشته علوم تجربی، ریاضی یا انسانی را بخوانید. برای ادامه تحصیلات دانشگاهی هم میتوانید یکی از این دانشگاهها را انتخاب کنید:
برای موفقیت در رشته مدیریت صنعتی میتوانید تحصیل در بهترین دانشگاههای دنیا را هدف بگیرید و با کوله باری از دانش و تجربه برای خدمت به ایران بازگردید. لازم است بدانید برای پذیرفته شدن در دانشگاههای دنیا باید در آزمون GMAT و یا GRE شرکت کنید.
در مصاحبه نیز شرکت کنید و با در دست داشتن مدرک آیلتس و تافل بار سفر را ببندید.
بهترین دانشگاههایی که برای تحصیل رشته مدیریت صنعتی در نوک پیکان انتخابهایتان قرار دارند را با هم بخوانیم:
تحصیل در دوره کارشناسی این رشته، دانشجویان را برای پذیرش نقشههای اجرایی و مدیریتی در محیطها و فضاهای صنعتی آماده میکند.
دانشجویان این رشته فرآیند اساسی تولید، مدیریت کارکنان و تدارکات در صنایع گوناگون را آموزش میبینند. سرفصلهای آموزشی دوره کارشناسی رشته مدیریت صنعتی دروس زیر است:
جالب است بدانید تمرکز دروس در مقطع کارشناسی ارشد بیشتر در زمینه تولید و اجرا است.
تحصیل در رشته کارشناسی ارشد رشته مدیریت صنعتی، برای کسانی مفید است که علاقهمند به کار در حوزههای صنعتی هستند. برای دریافت مدرک فوقلیسانس رشته مدیریت صنعتی باید دو سال در دانشگاههای مرتبط تحصیل کنید تا تجربه لازم در زمینه مهندسی فناوری اطلاعات را به دست بیاورید.
در این دوره اصول پیشرفته مدیریت و تحلیل سیستمها به دانشجویان آموزش داده میشود. مهمترین سرفصلهای آموزشی دوره کارشناسی ارشد رشته مدیریت صنعتی شامل:
رشته مالی و روانشناسی صنعتی دو گرایش مدیریت صنعتی هستند که در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا قابلیت ادامه تحصیل را دارند. این دو گرایش شامل گرایش تحقیق در عملیات تولید عملیات مدیریت عملکرد و غیره هستند.
فارغالتحصیلان رشته مدیریت صنعتی، فرصتهای مناسبی برای به دست آوردن نقش مشاور مدیریت و یا موقعیتهای مدیریتی در شرکتها و کارخانهها خواهند داشت.
آنها به خوبی قادر هستند در شرکتهای زیر مشغول به کار شوند:
مطابق آمار در سال ۲۰۱۸ تعداد ۱۸۲ هزار نفر از فارغالتحصیلان دانشگاهی در رشته مدیریت صنعتی تحصیل کردهاند. پیشبینی میشود در سال ۲۰۱۸ تا ۲۸ درصد میزان اشتغال فارغالتحصیلان رشته مدیریت صنعتی افزایش پیدا کند.
بالاترین درصد استخدام در سال ۲۰۱۸ در ایالت کالیفرنیا مربوط به فارغالتحصیلان مدیریت صنعتی بوده که دستمزد بالایی نیز دریافت میکنند. میانگین دستمزد متوسط کارشناس مدیریت صنعتی در سال ۲۰۱۸ میزان ۱۰۳ هزار دلار در سال است.
تواناییهای لازم برای موفقیت در رشته مدیریت صنعتی چیست؟
پس از گذراندن تحصیلات روابط عمومی بالا و برخورد مناسب با دیگران مهمترین اصل برای موفقیت در این رشته است.
در ایران امکان ادامه تحصیل در رشته مدیریت صنعتی تا چه مقطعی وجود دارد؟
در ایران میتوانید تا دکتری ادامه تحصیل دهید و جایگاه شغلی مناسبی کسب کنید.
امکان استفاده از بورسیه برای تحصیل مدیریت صنعتی وجود دارد؟
بله بسیاری از دانشگاهها هستند که شرایط خوبی برای بورسیه کردن دانشجویان دارند.
تمرکز مدیران صنعتی بیشتر بر روی چه فاکتورهایی است؟
مدیران صنعتی بیشتر در بعد مالی، رفتاری و اجتماعی تمرکز دارند.
مزایا و معایب مدیریت صنعتی چیست؟
مدیریت صنعتی بازار کار خوبی دارد ولی در ایران هنوز جایگاه مطلوب خود را نیافته و بسیاری از مدیران آشنایی چندانی با این رشته ندارند.
موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله حق السعی چیست دعوت می نماید.