مالیات سرانه
مالیات سرانه نوعی از مالیات است که هر شخص موظف به پرداخت آن است و میزان مالیات نیز هیچ ارتباطی به میزان تلاش، سرمایه گذاری و مقدار درآمد ندارد.
این نوع دریافت مالیات توسط دولت و با هدف شریک شدن در فعالیت های تولیدی نیست و همین امر باعث ایجاد نارضایتی و بی انگیزگی مردم برای پرداخت مالیات سرانه می شود.
مالیات سرانه از دوران باستان تا قرن نوزدهم در سراسر جهان و ایران رواج داشته و مردم سراسر دنیا موظف به پرداخت آن بودند. در این سیستم مالیاتی همه شهرها موظف بودند تا مبلغ ثابتی را به عنوان مالیات پرداخت نمایند. این نوع مالیات چون ناعادلانه و واپس گرا است از نظر مردم جایگاه و محبوبیتی ندارد.
اعمال این نوع مالیات در بسیاری از کشورها باعث نارضایتی و بروز شورش ها شده است. مثلاً مالیات رای دهی در آمریکا که با هدف محروم کردن فقرا از رای دادن انجام می شد باعث نارضایتی های بسیاری در میان مردم بود.
برای مطالعه مقاله مالیات تراکنش کارتخوان می توانید از این لینک استفاده نمایید.
در مورد دریافت مالیات سرانه از مردم و مودیان سخن و حرف بسیار است. بحث اول در باب دریافت این نوع مالیات، عدم رعایت عدالت در دریافت مالیات است. در این سیستم افراد فقیر و ثروتمندان باید به یک میزان مالیات پرداخت نمایند که این مسئله از عدالت اجتماعی به دور است.
نکته دوم دریافت مالیاتی است که از اقشار کم درآمد به دست می آید. چون میزان این دریافتی بسیار پایین است درآمد دولت نیز بسیار کم خواهد بود.
دریافت مالیات سرانه از مردم در بسیاری از کشورها منسوخ شده و جایگاهی ندارد. چون هدف از پرداخت مالیات توسط مردم ایجاد تعادل اقتصادی و تامین عدالت اجتماعی است.
دولت ها با دریافت مالیات است که می توانند جریانات اقتصادی کشور را کنترل کرده و بر درآمدها و ثروت های افرد جامعه نظارت داشته باشد و مانع از رکود و فساد اقتصادی شوند. وضع مالیات مستقیم و غیر مستقیم از سوی دولت باعث از بین بردن فاصله وحشتناک طبقاتی میان مردم شده و از سوی دیگر منجر به رونق اقتصادی می شود.
رویه دریافت مالیات سرانه در ایران نیز سال ها است که منسوخ شده است و سیستم دریافت مالیات با روش های دیگر در ایران رایج است که برای تامین نیازهای دولت و تعدیل درآمدهای افراد جامعه بسیار موثرتر و کارآمدتر است.