مالیات بر سود بازرگانی

مالیات بر سود بازرگانی یکی از انواع مالیات مستقیم است که از کالاهای وارداتی دریافت می شود. اما و اگرهای فراوانی برای این نوع پرداخت مالیات وجود دارد که اگر تا پایان مقاله ما را همراهی کنید با تمام جوانب مالیات بر سود بازرگانی آشنا خواهید شد.

سود بازرگانی چیست:

شاید خیلی ها تصور کنند سود بازرگانی همان تعرفه و حقوق گمرکی است اما خوب است بدانید، سود بازرگانی چیزی جدا از حقوق گمرکی است و در واقع نوعی مالیات غیر مستقیم محسوب می شود.

سود بازرگانی نوعی مالیات بر وارداتی است که برای هر کالا دولت با توجه به سیاست های خود به میزان متغیر آن را تعیین می کند و ممکن است در شرایط مختلف، میزان آن کم یا زیاد شود. دولت با توجه به شرایط اقتصادی، تقاضا، میزان تولید و عرضه کالا ها، مبلغ سالانه سود بازرگانی را تغییر می دهد. سود بازرگانی صرفا از کالاهایی دریافت می شود که به صورت قطعی وارد کشور شده و برای مصرف داخلی از گمرک ترخیص می شوند.

خدمات مالیاتی

چگونگی محاسبه سود بازرگانی:

برای محاسبه سود بازرگانی که عموماً به وسیله گمرک محاسبه می شود از ریال استفاده می کنند. برای محاسبه سود بازرگانی هر کالا، باید از جدول تعرفه گمرکی استفاده کنید. گاهی برای محاسبه سود بازرگانی برخی کالاها از قیمت، ارزش کالاها و گاهی نیز بر اساس مشخصاتی مانند مانند حجم، وزن و غیره استفاده می شود.

مالیات واردات

مالیات واردات چیست:

همان طور که می دانید واردات به کالاهایی گفته می شود که در کشورهای دیگر تولید شده و وارد به کشور مقصد می شود. دولت عموماً کالاهایی را به کشور وارد می کنند که امکان تولیدشان در کشور میسر نبوده و یا تولیدشان با صرفه اقتصادی همراه نباشد.

از آنجا که بخش عمده ای از درآمد دولت را طریق دریافت مالیات ها تأمین می شود، دولت هم از کالاهای صادراتی هم کالاهای وارداتی مالیات دریافت می کند. مالیات بر واردات انواع مختلفی دارد که شامل سه مورد زیر است:

  1. مالیات بر حقوق و عوارض گمرکی
  2. مالیات بر سود بازرگانی
  3. مالیات بر خودروهای وارداتی

مشاوره مالیات

فرمول محاسبه سود بازرگانی:

برای محاسبه سود بازرگانی باید ارزش سیف کالا را محاسبه کرد. پس از محاسبه ارزش سیف کالا با ضرب کردن نرخ ارز و نیز نرخ تعرفه کالا، می توان سود بازرگانی آن را محاسبه کرد. هزینه های گمرکی اخذ شده شامل هزینه های انبارداری، باربری، بارچینی(صفافی)، تخلیه، تعرفه بندی، آزمایش، بارگیری، کارشناسی و بدرقه کالا است

منظور از ارزش سیف چیست:

محاسبه سود بازرگانی مطابق ارزش سیف در واقع محاسبه ارزش کرایه خالص کالا به اضافه کرایه حمل و حق ثبت سفارش است. ارزش سیف کالاهای مزبور بر مبنای ارز شناور محاسبه می شود و اگر در داخل کشور ارز با نرخ های مختلفی برای کالاهای تولیدی عرضه شود، بهای ارز اختصاص یافته به این کالاها نباید کمتر از ارز اختصاصی کالاهای داخلی باشد.

محاسبه سود بازرگانی

محاسبه هزینه انبارداری برای سود بازرگانی:

برای محاسبه هزینه انبارداری باید زمان توقف کالا و نوع انبار آن در گمرک مشخص شود. برای محاسبه هزینه انبارداری باید از روز اول ورود کالا به گمرک تا زمان ترخیص آن را مورد محاسبه قرار دهید.

سود بازرگانی مالیات مستقیم یا غیر مستقیم:

سود بازرگانی از دسته مالیات های غیر مستقیمی است که مطابق قانون تجارت خارجی و با تصویب نامه هیأت وزیران مشخص می شود. بر خلاف آن حقوق و عوارض گمرگی مالیاتی است که از کالاهای صادراتی و وارداتی گرفته می شود. دریافت این دسته از مالیات ها یکی از اصلی ترین منابع تأمین مالی دولت است که میزان آن وابسته به شرایط اقتصادی کشورها دارد. هدف از دریافت مالیات از کالاهای وارداتی، حمایت از تولیدات داخلی است. همان طور که قبلاً گفته شد سود بازرگانی از حقوق گمرکی جدا است.

مشاوره مالیات بر ارزش افزوده

کدام کالا و مؤسسات از پرداخت سود بازرگانی معافند:

از آنجا که سیاست اصلی دریافت مالیات از سود بازرگانی حمایت از تولید داخلی است،سود بازرگانی از شرکت های و موسسات دانش بنیان و تجاری ساز که دارای اختراعات همراه با نواوری هستند دریافت نمی شود. نه تنها سود بازرگانی بلکه حقوق و عوارض گمرک نیز از آنها نمی شود.

در ضمن شرکت های تولیدی دارای پروانه بهره برداری و شرکت ها خوش حساب معرفی شده از سوی اداره دارایی نیز از پرداخت 4 درصد از مالیات علی الحساب واردات، معافیت دارند. سایر گروه ها و کالاها باید قبل از ترخیص کالا از گمرک مالیات 4 درصدی را پرداخت نمایند.

سود بازرگانی از چه کالاهایی دریافت می شود:

سود بازرگانی از خودرو های سواری، وانت، مینی بوس، اتوبوس و کامیون وارداتی دریافت می شود و میزان آن معادل معادل 5 درصد ارزش سیف آنها است .

لازم به ذکر است سود بازرگانی دوچرخه، موتور سیکلت و ماشین آلات راهسازی 10 درصد ارزش سیف آنها است.

محاسبه مالیات سود بازرگانی

محاسبه مالیات سود بازرگانی:

برای محاسبه مالیات خودرو و ماشین آلات راهسازی وارداتی باید ارزش سیف آنها را محاسبه کرد.

  • برای محاسبه مالیات سود بازرگانی خودرو سواری تا ارزش سیف ده میلیون ریالی، سود بازرگانی به نرخ 70 درصدی محاسبه می شود.
  • مازاد 10 میلیون تا 15 میلیون با نرخ 75 درصد قابل محاسبه است.
  • نسبت مازاد 15 میلیون تا 20 میلیون از نرخ 85 درصدی استفاده می شود.
  • نسبت مازاد 20 تا 25 میلیون ریالی ترخ 100 درصدی برای پرداخت سود بازرگانی دارد.
  • شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید نسبت مازاد 25 میلیون تا 30 ریال با نرخ 120 درصدی محاسبه می شود.
  • و در نهایت محاسبه مالیات سود بازرگانی مازاد از 30 میلیون ریال برای هر 5 میلیون ریال اضافه تر 25 درصد به نرخ های قبلی افزوده می شود.
  • گفتنی است نرخ محاسبه مالیات سود بازرگانی وانت یک کابین، 30 درصد است.
  • نرخ محاسبه وانت دو کابین سواری کمی با وانت تک کابین تفاوت دارد. محاسبه نرخ مالیات سود بازرگانی وانت دو کابین تا ارزش 10 میلیون ریال نرخ 50 درصدی سود بازرگانی دارد.
  • نسبت مازاد 10 میلیون تا 15 میلیون ریال با نرخ 55 درصدی قابل محاسبه است.
  • مازاذ 15 تا 20 میلیون ریال را با نرخ 60 درصد محاسبه می کنند.
  • نسبت مازاد 20 میلیون تا 25 میلیون ریال نرخ 80 درصدی دارد.
  • نسبت مازاد 25 میلیون تا سقف 30 میلیون نرخ محاسبه 100 درصدی دارد.
  • برای محاسبه مازاد 30 میلیون ریال برای هر 5 میلیون 25 درصد به نرخ های قبلی افزوده می شود.
  • نرخ محاسبه سود بازرگانی مینی بوس 20 درصد است.
  • نرخ سود بازرگانی اتوبوس هم 20 درصد است.
  • کامیون، کامیونت، تریلر کش و شاسی کامیون، نرخ سود بازرگانی 20 درصدی دارند.
  • همان طور که قبلاً اشاره شد دوچرخه و ماشین آلات راهسازی نیز از پرداخت مالیات سود بازرگانی معافیت دارند.
زمان پرداخت سود بازرگانی

زمان پرداخت سود بازرگانی:

حقوق گمرکی و سود بازرگانی خودروها، ماشین آلات راهسازی وارداتی و قطعات یدکی، زمانی است که کالاها از گمرک ترخیص می شوند. وارد کننده هنگان تحویل کالاها از گمرک موظف به پرداخت سود بازرگانی کالاهای واردتی خود است.

پرداخت مالیات خودروهای وارداتی، ماشین آلات راهسازی و قطعات منفصل، هنگام فروش آنها است که باید به وسیله وارد کننده یا تولید کننده داخلی از خریدار گرفته شده و به وزارت اقتصاد و امور دارایی واریز شود.

تبصره 2 قانون مالیات بر سود بازرگانی:

مطابق تبصره 2 قانون مالیات بر سود بازرگانی، یک درصد از مالیات دریافتی حقوق گمرکی، سود بازرگانی، مالیات به منبع ارزش سیف از ماشین های سواری وارداتی که دریافت می شود باید به منظور حفظ محیط زیست و جلوگیری از آلودگی هوا به حساب درآمد عمومی کشور واریز شود.

موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله قانون اجرای قرار مالیاتی چیست دعوت می نماید.

جهت برخورداری از مشاوره مالیاتی می توانید با شماره 09197566637 تماس بگیرید.

دیدگاه خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های مورد نیاز علامت‌گذاری شده اند*

پر کزدن این فیلد الزامی می باشد.

مطالب جدید

خبرنامه مالیات ها
عضویت در خبرنامه مالیات ها