رفع تعهد ارزی حاصل از صادرات

رفع تعهد ارزی از جمله مسائل به روز و جدیدی است که در سال های اخیر رواج یافته است. از سال 1397 بخشنامه ها و مصوباتی درباره نحوه رفع تعهد ارز حاصل از صادرات رواج یافت. برای رفع تعهد ارز حاصل از صادرات باید با هر بار خروج ارز از کشور به وسیله صادرات، متقابلاً ارزی وارد کشور شود. با ما همراه باشید تا چگونگی نحوه رفع تعهد ارزحاصل از صادرات را به طور کامل برایتان شرح دهیم.

خدمات مالیاتی

رفع تعهد ارزی چیست:

همه صادرکنندگان کالا به خارج از کشور وظیفه دارند، مطابق مصوبات هیأت وزیران و شورای عالی هماهنگی اقتصادی، ارز ناشی از صادرات را دوباره به چرخه اقتصادی کشور برگردانند.

هدف از رفع تعهد ارزی چیست:

هدف از این طرح رفع تعهدات ارزی، داشتن چشم انداز دولت از افراد و شرکت هایی است که کار صادرات را انجام می دهند تا با این کار ارز را دوباره به کشور وارد باز گردانند. دولت با استفاده از این طرح می خواهد مطمئن شود، ارز دریافتی حاصل از کالایی که اجازه صادرات داده دوباره وارد کشور شده است یا خیر؟

ورود ارز به کشور

شیوه های ورود ارز به کشور:

ارز حاصل از صادرات کالا باید به سه صورت به کشور بازگردانده شود. در غیر این صورت صادر کننده متهم به قاچاق ارز کالا، تحت تعقیب و پیگرد قانونی از سوی دادگاه قرار می گیرد.

صادر کنندگان، باید ارز وارده را توسط سامانه نیما عرضه کنند. صادر کنندگان باید در قبال صادرات، کالای جدیدی را به کشور وارد کنند.

در صورت استفاده از وام یا تسهیلات ارزی باید ظرف سه ماه تهعدات ارزی خود را تسویه نمایند در غیر این صورت در زمره کسانی که تعهد ارزی دارند بازخواست می شوند. سیاست بانک مرکزی برای برگشت ارز به چرخه اقتصادی کشور برای رفع تعهد ارزی انتخاب یک یا ترکیبی از روش های پیشنهاد شده است.

  • روش اول، واردات در مقابل صادرات
  • روش دوم، پرداخت مستقیم بدهی ارزی واردات اشخاص ثالث در برابر صادرات و پرداخت اقساط بدهی ارزی تسهیلات فاینانس زیفاینانس و یوزانس
  • روش سوم، فروش ارز به دست امده در صرافی ها مجاز یا بانک ها
  • روش چهارم، سپرده گذاری ارزی در بانک های کشور

مشاوره مالیات

سامانه نیما چیست:

سامانه نیما مخفف نظام یکپارچه ای معاملات ارزی کشور است. هدف از ایجاد سامانه نیما، ایجاد تسهیلات برای تأمین ارز مورد نیاز و فضایی امن برای خریداران و متقضاضیان ارز است. این سامانه با هدف یکپارچه کردن درخواست خریداران ارز در قبال فروشندگانی است که تمایل به ارائه خدمات دارند. سامانه نیما رقابتی سالم و آنلاین برای خرید و فروش ارز برای متقاضیان و فروشندگان ان ایجاد کرده است.

برای ورود به این سامانه، تجار و بازرگانان باید درخواست خود را برای تامین ارز در سفارش غیر بانکی ثبت نمایند. پس از ثبت سفارش با هماهنگی انجام شده میان بانک مرکزی و وزارت صنعت و معدن و تجارت، درخواست آنها به صورت خودکار به سامانه نیما منتقل شده و درخواست خریداران ارز برای صرافی ها قابل رویت و نمایش می شود.

تهعد ارزی حاصل از صادرات

دو راهکار برای رفع تهعد ارزی حاصل از صادرات:

رفع تعهدات ارزی یکی از مباحثی است که برای ممیزین مالیاتی بسیار مهم است و هنگام رسیدگی به پرونده مودیان به طور جدی آن را پیگیری کرده و از بانک مرکزی استعلام می گیرند. دو راهکار برای رفع تعهدات ارزی وجود دارد.

راهکار اول برای رفع تعهدات ارزی:

اگر با استعلام از بانک مرکزی متوجه تعهد ارزی خود شده اید، باید به میزان تعهد ارزی که دارید ارز از صرافی تهیه کرده و در سامانه نیما ثبت نام کنید. نکته ای که لازم است بدانید اینجا است که با تامین تنها 70 درصد تعهد ارزی خود می توانید از معافیت مالیاتی بهره مند شوید.

راهکار دوم برای رفع تعهد ارزی:

در صورتی که شما دارای تعهد ارزی هستید می توانید با تاجری که نیاز به ارز دارد توافق کنید و ارزی را که قراراست وارد کشور شود را از مشتری دریافت کرده و به تامین کننده انتقال دهید.

مشاوره مالیات بر ارزش افزوده

ماده 141 قانون مالیات مستقیم برای رفع تعهد ارزی صادرات:

ماده 141 قانون مالیات مستقیم، صادرات کالاهای غیر نفتی را معاف از مالیات دانسته و مالیات آنها را با نرخ صفر محاسبه می کند. البته شرط این معافیت این است که در قبال صادرات انجام شده، ارز وارد کشور شود که در سامانه نیما و سنا ثبت شده باشد. در غیر این صورت به ازای مبلغی که برای صادرات هزینه شده مالیات تعلق گرفته را هم باید پرداخت نمود.

در ماده 141 درآمدهایی که مشمول مالیات با نرخ صفر هستند اعلام شده و 100 درصد درآمد حاصل از صادرات دسته ای از کالاها را معاف از مالیات کرده است. این کالاها شامل کالاهای غیر نفتی، محصولات بخش کشاورزی و خدمات هستند که برای صادرات مشمول مالیات با نرخ صفر هستند. مطابق ماده 141 نیز 20 درصد درآمد حاصل از صادرات مواد خام هم مشمول مالیات با نرخ صفر می شود.

صادرات کالاهایی که به صورت عبوری یا تزاتزیت نیز وارد کشور می شوند و بدون تغییر ماهیت یا انجام عملی بر روی شان دوباره صادر می شوند، مشمول مالیات با نرخ صفر هستند.

رفع تعهد ارزی صادرات

بخشنامه بانک مرکزی درتیرماه 1397 برای رفع تعهد ارزی صادرات:

طبق بخشنامه بانک مرکزی صادرکنندگانی که با روش هایی مختلف 70 درصد ارز حاصل از صادرات خود را تا پایان تیرماه رفع تعهد ارزی نکنند، مشمول معافیت مالیاتی نخواهند شد. روش های پیشنهادی بانک مرکزی برای رفع تعهد ارزی به شرح زیر است.

  • فروش ارز در سامانه نیما
  • صاردات در مقابل صادرات
  • فروش ارز ناشی از صادرات به وارد کننده ثالث
  • فروش اسکناس به صرافی ها

مالیات بر ارث

بخشنامه بانک مرکزی در آذر ماه 1397:

طی این بخشنامه آخرین مهلت برای رفع تعهد ارزی صادر کنندگان تا پایان دی ماه 1397 اعلام شد که برای بهره مند شدن از معافیت مالیاتی باید نسبت به رفع تعهد ارزی خود اقدام کنند.

معافیت مالیات بر عملکرد برای صادرکنندگان، روشی ایده آل برای رفع تعهد ارزی:

با اعلام کنفدراسیون صادرات ایران، کلیه صادرکنندگانی که حداقل 70 درصد از صادرات شان را با روش های اعلام شده از سوی بانک مرکزی به کشور برگردانند در صورت تایید بانک مرکزی مشمول معافیت 100 درصدی مالیات بر ارزش افزوده و مالیات بر عملکرد شوند.

معافیت مالیات

چگونگی بازگشت 100 درصد ارز حاصل از صادرات:

طبق آخرین بخشنامه بانک مرکزی، صادر کنندگان باید برای بازگشت 100 درصدی ارز حاصل از صادرات اقداماتی را انجام دهند. به همین منظور بانک مرکزی با صدور بخشنامه ای برخی نکات را ذکر کرده است.

در واقع بخشنامه که شیوه رفع تعهد ارزی در سال 1399 و 1398 را اعلام کرده به شرح زیر است.

1- صادر کنندگانی که بتوانند 70 درصد از صادرات خود را با روش های اعلام شده از سوی بانک مرکزی به کشور برگردانند، مشمول معافیت های مالیاتی می شوند. اگر این گروه از صادرکنندگان در معاملات از 50 درصد سامانه نیما، 2 درصد اسکناس و 30 درصد واردات در مقابل صادرات استفاده کنند و یا ارز و اظهارنامه خود را به وارد کننده واگذار کنند، می توانند از معافیت های مالیاتی بهره مند شوند.

2- صادرکنندگان کالاهای کشاورزی که کالاهایشان در لیست اعلام شده در گمرک وجود دارد، موظف هستند که مطابق شرایط اعلام شده از سوی بانک مرکزی، ارز خارج شده را به چرخه اقتصادی کشور بازگردانند. این گروه از صادر کنندگان می توانند قبل از رفع تعهد ارزی، درخواست استرداد مالیات بر ارزش افزوده و معافیت مالیاتی داشته باشند.

3-مهلت قانونی سررسید برگشت ارز حاصل از صادرات در سال 98 طبق اعلام بانک مرکزی 31 تیرماه 1399 است. اگر صادر کنندگان برای رفع تعهد ارزی تا تاریخ اعلام شده اقدام نکنند، همچنان ملزم به رفع تعهد ارزی هستند. علاوه بر آن از معافیت های مالیاتی و استرداد مالیات بر ارزش افزوده نیز محروم خواهند شد.

موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله قانون 148 مالیات مستقیم دعوت می نماید.

جهت برخورداری از مشاوره مالیاتی می توانید با شماره 09197566637 تماس بگیرید.

دیدگاه خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های مورد نیاز علامت‌گذاری شده اند*

پر کزدن این فیلد الزامی می باشد.

مطالب جدید

خبرنامه مالیات ها
عضویت در خبرنامه مالیات ها