رسیدگی به تخلفات ماموران مالیاتی
برخی از مؤدیان تصور می کنند هیچ مرجعی برای رسیدگی به تخلفات مأموران مالیاتی نیست و در صورت پیگیری و رسیدگی به تخلف مأموران مالیاتی، ممکن است این کار به ضررشان تمام شود یا در رسیدگی های بعدی ممکن است از بخشودگی ها و معافیت ها محروم شوند در حالی که این تصورکاملاً اشتباه است و مؤدیان باید با حقوق خود آشنا باشند تا بدانند در صورت برخورد با مأمور متخلف چه اقدامی انجام دهند. در این مقاله روند بررسی و رسیدگی به تخلفات مأموران مالیاتی را مورد بررسی قرار میدهیم.
اگر مؤدیان از عملکرد مأموران مالیاتی ناراضی باشند و یا در روند محاسبه، تشخیص و تعیین مالیات، تخلفی از سوی آنها ببینند میتوانند به صورت رسمی یا غیر رسمی از آنها شکایت کنند. واحد دادستانی انتظامی وظیفه رسیدگی به تخلفات مأموران مالیاتی و تحقیق در امور مربوط به شکایت را بر عهده دارد. تصمیم گیری نهایی در مورد تخلفات مأموران مالیاتی بر عهده هیأت رسیدگی به تخلفات اداری است.
در گام اول باید با شناسایی مراجع مربوطه، تخلف مأموران مالیاتی را اعلام نمایید. این کار طرح شکایت نام دارد. برای طرح شکایت روشهای مختلفی وجود دارد.
برای شکایت از تخلفات مأموران مالیاتی می توانید به سامانه رسیدگی به شکایات و ارتباط مردمی سازمان امور مالیاتی کشور مراجعه کرده و ثبت شکایت نمایید. برای این کار باید علاوه بر مشخصات خود، مشخصات مأمور متخلف را نیز ثبت کرده و شکایت خود را در سه صفحه پیوست ارسال کنید. سازمان امور مالیاتی پس از دریافت شکایت، به آن رسیدگی کرده و پس از انجام بررسی های لازم برای ادامه کارها با شما تماس خواهد گرفت.
روش دوم برای طرح شکایت، مراجعه حضوری به اداره مالیاتی مربوطه یا ادره کل مالیات استان است. برای این کار باید به واحد حراست و دادیار انتظامی مراجعه کنید و تخلف مأمور مربوطه را گزارش دهید و آنچه را اتفاق افتاده شرح دهید تا شکایت تان ثبت شده و تحقیقات برای بررسی شکایت شما آغاز شود.
مرجع قانونی رسیدگی به تخلفات مأموران مالیاتی، دادستانی انتظامی است. رسیدگی به خطاهای مؤدیان مانند فرار مالیاتی، کتمان درآمد و غیره نیز به عهده دادستان انتظامی است.
مطابق ماده 264 قانون مالیات مستقیم وظیفه رسیدگی، کشف و تعقیب تخلفات و تقصیرات مأموران مالیاتی و نیز نمایندگان سازمان امور مالیاتی که در هیأت حل اختلاف و سایر واحدهای وصول مالیات صورت می گیرد با دادستان انتظامی است که به شکایات مردم رسیدگی کند.
بعد از تحقیقات لازم درباره تخلف صورت گرفته، دادستان مالیاتی نظر خود را اعلام می کند که آیا تخلفی صورت گرفته یا خیر؟ اگر طبق نظر داستان انتظامی تخلفی انجام نشده باشد، مطابق ماده 264 قانون مالیات مستقیم برای مأمور خاطی قرار منع تعقیب صادر می شود. ذکر این نکته ضروری است که در صورت منع تعقیب باز هم مراتب را باید به اطلاع هیأت رسیدگی به تخلفات اداری رساند.
در روند بررسی پرونده تخلف مأموران مالیاتی، دادستان مالیاتی مشخص میکند که تخلف انجام شده در چه حدی است. آیا تخلف در حد کوتاهی در انجام امور اداری است یا تخلف صورت گرفته جرم کیفری است؟
اگر مأمور مالیاتی به طورمثال از صدور برگ تشخیص مالیات خودداری کرده باشد، مرتکب جرم اداری شده و اگر در روند تشکیل پرونده رشوه دریافت کرده باشد مرتکب جرم کیفری شده است. پس از مشخص شدن نوع تخلف یا جرم، مجازات آن را نیز تعیین می کنند. به تشخیص و رأی دادستان اگر تخلف اداری باشد اخراج یا انفصال را در پی دارد و اگر کیفری باشد و دادستان تشخیص دهد که جرمی محرز شده است، باید پرونده را علاوه بر هیأت رسیدگی به تخلفات اداری به مراجع دادگستری نیز ارسال کند و مأمور مالیاتی نیز باید در انتظار حبس و سایر عواقب جرم صورت گرفته باشد.
پس از این که به تشخیص داستان انتظامی قرار منع تعقیب صادر شد یا مطابق نوع تخلف انجام گرفته ضمن تنظیم ادعانامه از جانب دادگستری انتظامی، پرونده علاوه بر ارجاع به مراجع کیفری باید به هیأت رسیدگی به تخلفات اداری هم ارجاع داده شود.
خوب است بدانید وظیفه داستان انتظامی صرفاً دریافت شکایت و انجام تحقیقات لازم برای بررسی و صحت و سقم پرونده است و تصمیم نهایی با هیأت رسیدگی به تخلفات اداری است که برای تخلف یا جرم صورت گرفته مجازات تعیین کند. رأی هیأت رسیدگی به تخلفات اداری در هیأت تجدید نظر و دیوان عدالت اداری قابل بررسی مجدد است و ممکن است پس از شکایت مؤدی رأی این هیأت پس از بررسی در هیأت عالی نظارت رد شده و باطل اعلام شود.
مرجع رسیدگی به شکایات مؤدیان مالیاتی، دادستانی انتظامی است که مطابق ماده 264 قانون مالیات مستقیم مراجعات برای تخلفات باید به این مرجع ارجاع داده شود.
دادستان انتظامی از میان کارمندان عالی وزارت امور اقتصاد و دارایی انتخاب می شود که دارای حداقل ده سال سابقه کار باشد. این فرد از ده سال لااقل شش سال را باید در امور مالیاتی خدمت کرده باشد. دادستان انتظامی با پیشنهاد ریئس کل سازمان امور مالیاتی و با حکم ویزر امور اقتصاد و دارایی منصوب می شود.
نمایندگان مجلس مجازات تخلفات مأموران مالیاتی و نمایندگان سازمان امور مالیات را به هیأت حل اختلاف واگذار کردند و برای هر تخلف نیز مجازات هایی مشخص کردند که برخی از مجازات ها به شرح زیر است:
موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله قانون چگونگی حل و فصل اختلافات مالیاتی دعوت می نماید.