نرخ مالیات بر درآمد چیست

همان طور که می دانید با افزایش درآمد افراد، نرخ مالیات بر درآمد نیز تغییر پیدا می کند. آنچه در این مقاله به آن می پردازیم، تغییرات نرخ مالیات بر درآمد است. با ما همراه باشید.

مالیات بر درآمد چیست:

مالیات بردرآمد Incoe Tax نوعی مالیات غیرمستقیم است که دولت بر درآمد کسب شده، توسط افرد اعمال می کند. مطابق قانون همه افرادی که صاحب کسب و کار و دارای درآمد هستند باید در پایان هر سال با اعلام میزان درآمد خود مالیات تعلق گرفته را پرداخت کنند. همان طور که می­دانید، درآمد مالیاتی یکی از اصلی ترین منابع تامین مالی دولت است که از آن برای خدمت رسانی بیشتر به مردم استفاده می کند.

خدمات مالیاتی

نرخ مالیات بر درآمد چیست:

از آنجا مالیات ها تامین کننده بخش عمده مخارج دولت هستند، تعیین نرخ آن نیز با سیاست های دولت و میزان تورم، قابل تغییر است. اما آنچه جای بحث دارد تصاعدی بودن نرخ مالیات است که موافقان و مخالفان زیادی دارد. نرخ مالیات بر درآمد معیاری است که مودیان باید هنگام محاسبه مالیات بر درآمد از آن برای محاسبه و تعیین مالیات تعلق گرفته استفاده کنند.

محاسبه نرخ مالیات بر درآمد کشاورزی:

برای محاسبه نرخ مالیات بر درآمد کشاورزی، خوب است بدانید مشاغلی نظیر دامپروری، زنبورداری، آبزیان، باغداری و غیره از پرداخت مالیات معاف هستند. به عبارت دیگر فعالان اقتصادی نیاز به ثبت اسناد و مدارک برای پرداخت مالیات ندارند.

نرخ مالیات بر درآمد

محاسبه نرخ مالیات بر درآمد حق تمبر:

مطابق ماده 46 قانون مالیات مستقیم دارندگان اسناد تجاری مختلف مجبور به پرداخت حق تمبر هستند. برای گرفتن مدارکی نظیر گواهینامه رانندگی یا مجوز کسب یا غیره باید حق تمبر را بپردازند. مالیات بر حق تمبر نیز مبلغ ناچیزی است که قابل ذکر نیست.

نرخ مالیات بر درآمد اجاره املاک:

مالیات بر درآمد املاک و مستغلات به سه دسته تقسیم می شود. این گروه شامل، مالیات بر درآمد املاک، مالیات بر درآمد نقل و انتقال املاک و مالیات بر مستغلات خالی است.

ماده 53 قانون مالیات مستقیم به محاسبه نرخ مالیات بر درآمد املاک پرداخته است. مطابق این قانون درآمد مشمول مالیات کسانی که ملک خود را اجاره می­دهند، شامل کسر 25 درصد از کل مال الاجاره چه نقد و غیر نقد است. نرخ 25 درصدی برای کسر هزینه ها، استهلاکات و تعهداتی است که نسبت به طرف مقابل ایجاد می­شود.

مشاوره مالیات

نرخ مالیات بر درآمد وکلا:

ماده 103 قانون مالیات مستقیم به محاسبه نرخ مالیات بر درآمد وکلا یا حق الوکاله وکلای دادگستری پرداخته است. نرخ مالیات بر درآمد وکلا 5 درصد از رقم حق الوکاله است که در وکالت نامه باید قید شود.

نرخ 5 درصد مربوط به وکالت هایی است که موضوع مالی یا کیفری دارند. نرخ مالیات پرونده های با موضوع دعاوی و اختلافاتی که در مراجع غیر قضایی هستند، نرخ مشخصی ندارد. به طور مثال نرخ مالیاتی حل و فصل اختلاف مالیاتی و عوارض توسعه معابر شهرداری جزو مواردی است که نرخ مالیات مشخصی ندارد.

نرخ مالیات بردرآمد مشاغل

نرخ مالیات بردرآمد مشاغل:

مشاغلی که مالیات بر درآمد مشاغل شامل گروه های زیر می شود.

  1. کسبه، اصناف، پیشه وران، صنعتگران
  2. صاحبان حرفه و مهارت
  3. کارخانه داران
  4. دارندگان کارگاه های تولیدی
  5. اشخاص حقیقی و صاحبان مشاغل آزاد
  6. سایر افرادی است که به صورت شخصی انفرادی یا مشارکتی در مشاغل آزاد مشغول فعالیت اقتصادی و کسب و کار هستند.

مشاوره مالیات بر ارزش افزوده

در قانون 95 مالیات مستقیم صاحبان مشاغل به سه دسته تقسیم می شوند که هر کدام نرخ مالیاتی متفاوتی دارند:

  • مشاغل گروه الف، مشاغل گروه الف دسته ای از مشاغل هستند که موظف به ثبت و نگهداری دفاتر روزنامه و کل هستند. این دسته از مشاغل وظیفه دارند قبل از آغاز هر سال دفاتر روزنامه و کل را در اداره ثبت پلمپ کرده و در طول سال مالی همه فعالیت های خود را بدون کم و کاست و با خط خوانا در دفاتر ثبت کرده و در پایان سال همراه با ترازنامه، حساب سود و زیان و اظهارنامه مالیاتی به اداره امور مالیاتی تحویل دهند. نرخ مالیات بر درآمد مشاغل الف با توجه به میزان درآمد کسب شده در طول سال مالی مشخص شود.
  • مشاغل گروه ب، این مشاغل مطابق قانون، وظیفه دارند فعالیت های اقتصادی خود را در دفاتر درآمد و هزینه ثبت کرده و آنها را نگهداری نمایند. نرخ مالیات بردرامد آنها نیز بسته به نوع کسب و کارشان متفاوت است.
  • مشاغل گروه ج، مشاغلی که در دو دسته قبلی جایگاهی ندارند در این ردیف شغلی قرار می گیرند. این گروه از مشاغل باید خلاصه وضعیت درآمد و هزینه خود را مطابق نمونه های درخواستی سازمان امور مالیاتی نگهداری کنند. محاسبه نرخ مالیات بردرامد این گروه از مشاغل نیز با سایرین متفاوت است.
نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی

نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی:

ماده 131 قانون مالیات مستقیم به چگونگی محاسبه مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی پرداخته است.

برای محاسبه نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی باید تا پایان 31 خرداد اظهارنامه مالیاتی را برای ارائه به سازمان امور مالیاتی تهیه و ارسال نمود.

لازم به ذکر است هر ساله سقف مشخصی از درآمد اشخاص حقیقی معاف از مالیات می شود که میزان آن در لایحه بودجه همان سال مشخص می شود.

  • اگر درآمد اشخاص حقیقی تا میزان 50 میلیون تومان باشد نرخ مالیات سالانه 15 درصد خواهد بود.
  • درآمد اشخاص حقیقی که بین 50 تا 100 میلیون باشد با نرخ 20 درصدی محاسبه می شود.
  • درآمد اشخاص حقیقی که بالای 100 میلیون تومان باشد مشمول مالیات سالانه به میزان 25 درصد خواهد بود.

مالیات بر مستغلات

نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی:

اشخاص حقوقی از هیچ گونه معافیت مالیاتی جز نرخ صفر درصد برخوردار نیستند. ماده 105 قانون مالیات مستقیم به محاسبه نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی پرداخته است. شیوه محاسبه مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی به این شرح زیر است که پس از تعیین زیان های غیر معاف، مشمول مالیات با نرخ 25 درصد مالیاتی می شود.

مالیات بر درآمد حقوق

محاسبه درصد مالیات بر درآمد حقوق:

برای محاسبه مالیات بر درآمد حقوق، باید وارد سامانه اطلاعات مالیات بر درآمد حقوق شوید. براساس ماده 84 قانون مالیات مستقیم تا میزان 60 برابر حداقل حقوق پایه یا همان حقوق مبنا از پرداخت مالیات معافیت دارد.

نرخ مالیات بر حقوق سقف مشخصی دارد که هر سال بر طبق بودجه کشور تعیین می شود. سقف معافیت مالیات بر حقوق تا میزان 33 میلیون تومان، پرداخت 2 میلیون و 750 هزارتومان به صورت ماهانه است. بر اساس جدول های نرخ مالیات بر درآمد سال 1399 درصد مالیات بر درآمد و شیوه محاسبه آن به شرح زیر است.

  • براساس جدول معافیت مالیاتی حقوق در سال 1399 افرادی که درآمد کمتر از 3 میلیون تومان در ماه است معاف از مالیات هستند.
  • نرخ محاسبه مالیات کسانی که بین 3 تا 7 میلیون و 500 هزار تومان حقوق دارند 10 درصد است.
  • نرخ محاسبه مالیاتی اشخاص حقوقی که حقوقی مابین 7 میلیون و 500 هزار تا 10 میلیون و 500 هزار دارند با نرخ 15 درصدی محاسبه می شود.
  • نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی که درآمدی بین 10 میلیون و 500 هزار تا 15 میلیون تومان حقوق دارند 20 درصد است.
  • و در نهایت نرخ مالیات بر درآمد اشخاصی که درآمدی بین 15 میلیون تا 21 میلیون دارند با نرخ 25 درصدی محاسبه می شود.
  • نرخ 35 درصد برای افرادی است که حقوق بیش از 21 میلیون تومان دارند.

موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله قانون سرکشی به حساب های بانکی دعوت می نماید.

جهت برخورداری از مشاوره مالیاتی می توانید با شماره 09197566637 تماس بگیرید.

دیدگاه خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های مورد نیاز علامت‌گذاری شده اند*

پر کزدن این فیلد الزامی می باشد.

مطالب جدید

خبرنامه مالیات ها
عضویت در خبرنامه مالیات ها