مالیات موسسه خیریه
افراد زیادی در جامعه هستند که مایل به شرکت در کارهای خیر هستند، اما مسیر درستی برای این کار پیدا نمی کنند. هرچند تأسیس مؤسسات خیریه با هدف کمک به اقشار ضعیف تر جامعه است اما نباید از محاسبه مالیات مؤسسه خیریه غافل شد. آنچه در این مقاله به آن می پردازیم مالیات مؤسسه خیریه است. ما را تا پایان همراهی کنید.
مؤسسات خیریه سازمان های غیر انتفاعی و عام المنفعه ای هستند که یا به شکل دولتی یا خصوصی در زمینه های مختلف فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی، آموزشی و غیره مشغول فعالیت هستند. مؤسسات خیریه غیر دولتی هیچ منبع تأمین مالی ندارند و عموماً از طریق کمک های مردمی به فعالیت های خود ادامه می دهند.
مؤسسات خیریه در دو نوع خصوصی و دولتی هستند.
1– مؤسسات خیریه خصوصی: مؤسساتی خیریه خصوصی، مؤسساتی هستند که با تکیه بر کمک های مردمی و اسپانسرها تشکیل می شوند و برای تأمین هزینه های خود هیچ مبلغی از دولت دریافت نمی کنند.
2- مؤسسات خیریه دولتی: مؤسساتی هستند که فعالیت های انسان دوستانه و خیرخواهانه داشته و پشتوانه مالی دولتی دارند. به عبارت دیگر منابع مالی این شرکت ها توسط دولت تأمین می شود.
هدف از مؤسسات خیریه کسب سود نیست چون این گونه مؤسسات با اهداف عام المنفعه و برای حل مشکلات اجتماع تشکیل می شوند. مهم ترین فعالیت های مؤسسات خیریه برای موارد زیر است:
تا زمانی که مؤسسات خیریه ثبت نشوند، مشروعیت قانونی ندارند. مدیران مؤسسه خیریه باید برای ثبت مؤسسه به سامانه tax.gov.ir مراجعه کنند.
شرایط ثبت مؤسسات خیریه به شرح زیر است:
مؤسسات خیریه موظف هستند فعالیت خود را در اداره ثبت شرکت ها ثبت کنند. پس از ثبت شرکت نیز برای تأمین منابع مالی خود نیاز به کسب درآمد دارند.
هر چند فعالیت های این مؤسسات غیر انتفاعی و غیر تجاری است ولی برای تأمین هزینه هایی نظیر اجاره بها، قبض آب و برق، حقوق کارمندان و غیره نیاز به منابعی برای کسب درآمد دارند.
کسب درآمد مؤسسات خیریه غالباً از طریق جمع آوری کمک های نقدی و غیر نقدی مردمی است.
برگزاری بازارچه، سمینار، کمپین و غیره نیز از راه های دیگر کسب درآمد مؤسسات خیریه است. نکته قابل توجه اینجا است که درآمد به دست آمده توسط مؤسسات خیریه باید صرف امور خیر و اهدافی شود که مؤسسه برای آن ایجاد شده است.
تأمین منابع مالی مؤسسات خیریه از طریقی که باشد داشتن شفافیت مالی از بزرگ ترین اصولی است که مدیران آن ملزم به رعایت آن هستند.
مطابق ماده 139 قانون مالیات مستقیم، همه فعالیت های خیریه از هدایای نقدی دریافتی گرفته تا سایر درآمدها با توجه به قوانین ثبت شده در اساسنامه نیازی به پرداخت مالیات ندارند.
حتی در صورت مصرف نشدن منابع مالی در پایان سال بازهم به آنها مالیات تعلق نگرفته و به سال مالی بعد منتقل می شوند.
از سال 1395 معافیت های مالیاتی مؤسسات خیریه اعلام شد. خوب است بدانید معافیت مالیاتی مؤسسات خیریه از نوع معافیت با نرخ صفر است که شرایطی دارد. شرایط معافیت با نرخ صفر مالیاتی مؤسسات خیریه به شرح زیر است.
برای پر کردن اظهارنامه مالیاتی مؤسسات خیریه نیز مانند سایر صاحبان کسب و کار به سامانه امور مالیاتی کشور مراجعه کرده و ضمن دریافت اظهارنامه الکترونیکی اقدام به پر کردن اطلاعات خواسته شده نمایند.
روش پر کردن اظهارنامه مالیاتی مؤسسات خیریه به این صورت است که باید ستون های مربوط به معافیت ها و عدم مشمولیت، مخصوصاً مواردی که مربوط به ماده 139 می شود را پر کنید. به خاطر داشته باشید که عدم دقت در ارائه اطلاعات خواسته شده ماده 139 ممکن است باعث تعلق گرفتن مالیات به مؤسسه خیریه شود.
بند 9 ماده 139 برای اعطای معافیت های مالیاتی مؤسسات خیریه است. رعایت سه نکته طبق ماده 139 بسیار ضروری است.
شرط اول، تسلیم اظهارنامه مالیاتی در زمان مقرر که از سوی سازمان امور مالیاتی اعلام شده است.
شرط دوم، تسلیم صورت حساب درآمد و هزینه های سالانه تا چهار ماه پس از پایان سال مالی
شرط سوم، داشتن مجوزهای لازم از مراکز ذیصلاح قبل از جمع آوری کمک های مردمی
موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله قانون سوت زنی مالیاتی در ایران دعوت می نماید.