قانون 172 مالیات مستقیم

دولت برای بهره مندی از کمک های مردمی و از سوی دیگر برای تشویق آنها به کمک های انسان دوستانه از برخی مشوق ها و معافیت ها استفاده می کند. یکی از این روش ها که در قانون 172 مالیات مستقیم به طور ویژه به آن پرداخته است، قبول کمک های بلا عوض مردم به برخی موسسات و مراکز مشخص شده در قانون است که به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی و قابل کسر از درآمد آنها پذیرفته شده است. با همراه باشید تا شما را با جوانب مختلف این قانون بیشتر آشنا کنیم.

خدمات مالیاتی

قانون 172 مالیات مستقیم:

مطابق ماده 172 قانون مالیات مستقیم، صد در صد وجوهی که به حساب های مشخص شده از سوی دولت برای بازسازی یا کمک و غیره به عنوان بلا عوض اعطا می شود و یا وجوه پرداختی و کمک های نقدی بلاعوض که توسط اشخاص حقیقی و حقوقی برای موارد زیر اختصاص داده می شود، از درآمد مشمول مالیات عملکرد سال پرداختی منبعی که مودی انتخاب می کند، قابل کسر است. این مبالغ مربوط به تعمیر، تجهیز و احداث و تکمیل مراکز زیر است.

مدارس، دانشگاه، مراکز آموزش عالی، مراکز بهداشتی، درمانی، کمیته امداد، اردوگاه تربیتی، آسایشگاه، مراکز بهزیستی، جمعیت هلال احمر، کتابخانه، مراکز فرهنگی و هنری دولتی مطابق ضوابط مشخص شده از سوی وزارتخانه آموزش و پرورش، علوم، تحقیقات و فناوری، بهداشت درمان آموزش پزشکی، و امور اقتصادی و دارایی تعیین می شود.

مالیات مستقیم

کمک های نقدی و غیر نقدی به مراکز دولتی:

نوع دیگری از پرداخت ها که در ردیف هزینه های قابل قبول مالیاتی قرار می گیرد، وجوهی است که برای تعمیر، تجهیز، احداث یا تکمیل مدارس، دانشگاه، مراکز آموزش عالی و بهداشتی درمانی، اردوگاهی، کمیته امداد، هلال احمر، کتابخانه، مرکز فرهنگی هنری و غیره انجام می شود.

در این روش نیز اگر ضوابط رعایت شده باشد هزینه های پرداختی در ردیف هزینه های قابل قبول قرار خواهد گرفت.

اولین ضابطه این است که کمک به مراکزی باشد که بودجه آنها توسط دولت تامین شود. بنابراین به خاطر داشته باشید، مودیان پس از کمک به مراکز غیر دولتی نباید انتظار داشته باشند هزینه های صرف شده در ردیف هزینه های قابل قبول مالیاتی آنها محاسبه شود.

مشاوره مالیات

منظور از کمک های بلا عوض چیست:

کمک های بلا عوض پرداخت هایی است که از سوی مردم در شرایط بحرانی مانند وقوع سیل، زلزله و غیره انجام می شود. این کمک ها از سوی سازمان امور مالیاتی در ردیف هزینه های قابل قبول مالیاتی قرار می گیرد. مهم ترین ویژگی این پرداخت ها، شرایط و وضعیت های خاص و غیر قابل پیش بینی آن است که تنها در صورت پرداخت از سوی مردم است که به عنوان هزینه قابل قبول از درآمد مشمول مالیات کم می شود. البته به خاطر داشته باشید برای این پرداخت ها باید اسناد واریزی را به طور دقیق ارائه دهید.

هزینه قابل قبول مالیاتی

هزینه قابل قبول مالیاتی چیست:

هزینه های قابل قبول مالیاتی، هزینه هایی هستند که مربوط به واحد اقتصادی هستند و هنگام رسیدگی مالیاتی به وسیله کارشناسان امور مالیاتی مورد قبول قرار می گیرند به عبارت دیگر مبالغ هزینه های قابل قبول مالیاتی که توسط کارشناسان مالیاتی پذیرفته می شوند از درآمد مودی قابل کسر است.

تا زمانی که این هزینه ها مطابق قوانین و بخشنامه ها نباشند، از سوی کارشناسان امور مالیاتی پذیرفته نخواهند شد. شرایط پذیرفته شدن هزینه ها در ردیف هزینه های قبول مالیاتی به شرح زیر است:

  • یکی از شرایط دیگر برای پذیرفته شدن هزینه های کمک بلا عوض، رعایت حد نصب های مقرر شده در قانون است. به عبارت دیگر شرط پذیرش هزینه های قابل قبول، رعایت سقف تعیین شده است به طور مثال هزینه مأموریت های خارجی مؤسسه، خارج از سقف پذیرفته شده سازمان است.
  • در اصلاحیه قانون مالیات مستقیم در تیرماه 1394 اعلام شد که پرداخت هزینه های بالای 50,000,000 ریال باید از طریق سیستم بانکی انجام شده باشد تا از سوی سازمان امور مالیاتی مورد قبول واقع شود.
  • هزینه های که در قانون ذکر نشده ولی از سوی هیأت وزیران در شرایط خاص تصویب می شود از سوی سازمان امور مالیاتی در ردیف هزینه های قابل قبول مالیاتی قرار می گیرد.
  • لازم به ذکر است هزینه هایی که مربوط به درآمدهایی باشد که از مالیات معاف هستند یا با نرخ صفر محاسبه می شوند در ردیف هزینه های قابل قبول مالیاتی قرار نخواهد گرفت و مودی نمی تواند آن را در ردیف هزینه هایی به شمار بیاورد که قابل کسر از درآمدهای مشمول مالیات باشد.
  • هزینه هایی در ردیف هزینه های قابل قبول مالیاتی قرار می گیرد که دارای سند و مدرک معتبر باشد، به عبارت دیگر با ارائه اسناد و مدارک مثبته بتوان وقوع این هزینه ها را اثبات کرد. این مدارک شامل صورت حساب مدارک پرداخت و غیره ست.
  • هزینه های صرف شده منحصراً مربوط به درآمدهایی باشد که در دوره مالی اخیر به دست آمده باشد، در واقع درآمدهای که صرف کمک های بلا عوض می شود باید از طریق کسب درآمد در همان موسسه باشد و از سوی دیگر مربوط به همان سال مالی باشد که در اظهارنامه آمده است.
تبصره های مربوط به قانون 172 مالیات مستقیم

شرایط پذیرش هزینه های کمک های بلا عوض در ردیف هزینه های قابل قبول مالیاتی:

همان طور که مشخص است ممکن است بعضی افراد بخواهند با استفاده از این روش و سوء استفاده از آن اقدام به کاهش مالیات پرداختی به دولت داشته باشند. بنابراین دولت شرایط ویژه ای برای این کمک ها و قبول آنها در ردیف هزینه های قابل قبول مالیاتی در نظر گرفته است.

شرط اول این است که کمک به نهادهایی قابل قبول است که مطابق بخشنامه های مختلف از سوی دولت تعیین شده باشند.

شرط دوم، کمک های نقدی مودیان تا حداکثر 20 درصد می تواند مشمول هزینه قابل قبول مالیاتی شود. به عبارت دیگر اگر مودی 40 درصد درآمد خود را صرف کمک به نهادهای مذکور کرده باشد تنها 20 درصد آن از سوی سازمان امور مالیاتی در ردیف هزینه های قابل قبول مالیاتی پذیرفته خواهد شد.

مالیات بر مستغلات

تبصره های مربوط به قانون 172 مالیات مستقیم:

قانون 172 مالیات های مستقیم دارای تبصره هایی می باشد که در ذیل به توضیح آنها می پردازیم.

تبصره 1 قانون 172 مالیات مستقیم: هزینه های قابل قبول مربوط به اشخاص حقوقی و صاخبان مشاغلی می شود که موظف به نگهداری دفاتر خود هستند و حکم موسسه را دارند. از سوی دیگر هزینه های قابل قبول در مورد سایر صاحبان مشاغل پذیرفته شده است.

تبصره 2 قانون 172 مالیات مستقیم: هزینه هایی که مربوط به درآمدهایی است که از پرداخت مالیات معافند یا با مالیات نرخ صفر درصد محاسبه می شود، در ردیف هزینه های قابل قبول مالیاتی ماده 172 مالیات مستقیم پذیرفته نخواهد شد.

تبصره 3 قانون 172 مالیات مستقیم: پذیرش هزینه هایی با مبالغ بیشتر از 50 میلیون ریال، فقط در صورتی پذیرفته خواهد بود که پرداخت از طربق سامانه های بانکی انجام شده باشد و به شیوه تهاتری انجام نگرفته باشد.

موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله قانون حسابداری مالیاتی چیست دعوت می نماید.

جهت برخورداری از مشاوره مالیاتی می توانید با شماره 09197566637 تماس بگیرید.

دیدگاه خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های مورد نیاز علامت‌گذاری شده اند*

پر کزدن این فیلد الزامی می باشد.

مطالب جدید

خبرنامه مالیات ها
عضویت در خبرنامه مالیات ها