مالیات از خودروهای لوکس
خودروهای لوکس در بیشتر کشورهای جهان مشمول پرداخت عوارض و مالیات هستند. در ایران هم موضوع پرداخت مالیات از خودروهای لوکس، مدتی است که مطرح شده است. طرح اخذ مالیات از اسفند سال 99 در مجلس کلید خورد و با الحاقیه آن در بودجه سال 1400 برای گرفتن مالیات از خودروهای لوکس موافقت شد.
براساس لایحه اصلاح قانون مالیات مستقیم، مجلس در حال برررسی لایحه ای مبنی بر دریافت مالیات از خودروهای بالای یک میلیارد تومان است. مطابق قانون از سال 1400 اخذ مالیات از خودروهای لوکس شروع می شود. گفتنی است هر اندازه مبلغ خودرو گرانتر باشد، مالیات دریافتی از خودرو نیز بیشتر خواهد بود. لایحه دریافت مالیات از خودروهای لوکس مراحل بررسی را در هیات وزیران طی می کند.
بر اساس مصوبه کمیسیون اقتصاد دولت، کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی مالک خودروهای سواری، وانت دوکابین که به نام شخص یا فرزندان کمتر از 18سال است و ارزش آن بیش از 10 میلیارد ریال باشد در پایان سال مشمول مالیات می شود.
معیارهای زیادی برای شناخته شدن خودرو لوکس در دنیا وجود دارد. عمومی ترین تعریف برای خودرو لوکس این است که خودروهای لوکس دسته ای از خودروهای اشرافی هستند که حد اعلایی از راحتی و مرغوبیت را برای صاحبانشان به ارمغان میآورند. سطح عملکرد، میزان تجهیزات، راحتی، زیبایی، آسایش و فناوری های خودرو لوکس در حدی است که تنها بخش کوچکی از جامعه توان خرید و سوار شدن به این خودروها را دارند. خودروهایی مانند بنز، پورشه، بی ام و، مازراتی و غیره جزو خودروهای لوکس محسوب می شوند.
برخی کشورها برند خودرو را ملاک لوکس بودن قرار می دهند، بعضی از کشورها هم امکانات را در کنار برند، معیاری برای لوکس بودن قرار میدهند. برخی از کشورها نیز خودروهای بالای 75 هزار دلار را لوکس به حساب می آورند.
در ایران هم از نظر خیلی ها خودرو لکسوس، بنز و بی ام لوکس و لاکچری به حساب می آیند اما معیار برای لوکس شمردن خودرو در ایران، خودروهایی هستند که حجم موتوری بالای 2.500 سی سی دارند. از سوی دیگر خودرویی لوکس است که وارداتش متوقف مانده است. معیار دیگری برای لوکس بودن خودرو، قیمت آن است. فارغ از قیمت، حجم موتور، برند و غیره آپشن، امکانات وکلاس خودرو دلیل دیگری برای لوکس بودن محسوب می شود.
همان طورکه قبلا گفته شد قیمت خودرو که معیاری برای لوکس شمردن آن به شمار می رود در ایران روند متفاوتی دارد. در ایران معیار لوکس بودن خودرو وارداتی حجم موتور تا 2.500 سی سی و بالاتر است. که به دلیل ارزبری و مصرف سوخت بالا ممنوع بود.
مالیات چون از منابع اصلی دولت ها است ابزاری موثر برای رسیدن به اهداف دولت ها است. از تاثیر مالیات بر تولید و مصرف کالاها و توزیع درآمد میان اقشار کم درآمد و پر درآمد نمی توان چشم پوشی کرد. خودروها نیز جزو دسته ای از منابع مالیاتی برای دولت هستند که تاثیر مستقیم بر تولید و مصرف کالاهای آلاینده دارند. هدف دولت از وضع مالیات برای خودرو اثرگذاری بر میزان مصرف آن است.
به خاطر نوسانات قیمت ها و عدم ثبات بازار خودرو نمی توان گفت برای کدام خودرو مشمول چه میزان مالیات می شود. مالیات خودروها بر اساس قیمت شان تعیین می شود.
منبع مورد اطمینان برای محاسبه مبلغ خودروها، قیمت روز خودرو، تاریخ ساخت یا زمان وارد شدن آن است.
تعیین قیمت خودروها توسط سازمان امور مالیاتی تا پایان دی ماه در هر سال برای همان سال تعیین و اعلام می شود. تعیین مبلغ خودروهایی که تا پایان سال تولید یا وارد بازار می شوند بلافاصله پس از تولید یا وارد شدن باید توسط سازمان امور مالیاتی تعیین قیمت شوند.
خودروهایی که قیمت شان در پایین ترین سطح باشد کمترین میزان مالیات را پرداخت میکنند.
کارشناسان اقتصادی و مالیاتی سه هدف برای دریافت مالیات از خودروهای لوکس تعیین کردند.
موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله سوئیفت چیست دعوت می نماید.