تراز آزمایشی فهرستی از نام و مانده حساب دفتر کل است که در پایان هر ماه تهیه می شود. این تراز پس از انتقال حساب ها از دفتر روزنامه به دفتر کل تهیه می شود. تراز آزمایشی یکی از مفاهیم حسابداری و نوعی گزارش است که صحت ثبت دفاتر اسناد را نشان میدهد. تراز آزمایشی کاربرد مهمی در حسابداری و مدیریت مالی شرکت یا موسسه دارد.
دادهای اولیه هر شرکت یا موسسه، همان اسناد و مدارکی هستند که در دفتر روزنامه ثبت می شوند. این اطلاعات باید توسط حسابداران پردازش شده و پس از تبدلی به صورت های مالی در اختیار مدیران درون سازمان و برون سازمانی قرار میگیرد.
ارتباط تراز مالی با صورت مالی از آن جا معلوم می شود که چون صورت های مالی بر اساس حساب های دفتر کل محاسبه و انجام می شود اگر در تراز آزمایشی معلوم شود که میان حساب های دفتر کل، توازن ندارد نمی توان با تکیه به دفتر کل سایر صورت های مالی را تهیه و تنظیم کرد. تراز آزمایشی در واقع مقدمه و پیش نیاز تهیه صورت های مالی دیگر است. اما تراز آزمایشی در گروه صورتهای مالی قرار ندارد. چون صورت های مالی گزارشاتی هستند که مدیران شرکت یا موسسه تصمیمات اصلی خود را بر اساس اطلاعات دریافتی از آنها میگیرند. خوب است بدانید انواع صورت مالی شامل موارد زیر هستند:
با تراز نامه آزمایشی از صحت و سقم موارد ثبت شده در دفتر کل و توازن میان حساب های آن مطلع میشوید. از سوی دیگر چون تراز آزمایشی در پایان هر ماه تهیه میشود کنترل و نظارت بیشتری روی دفتر کل و مانده حساب های دائمی و موقت وجود دارد.
ترا زآزمایشی به چندین صورت تهیه میشود.
تراز آزمایشی دو ستونی:
ساده ترین و متداول ترین نوع تزار آزمایشی و شامل دو ستون بدهکار و بستانکار است. این ترازمختصر و مفید است و ستون های اضافی ندارد. چون مهم ترین اطلاعات در همین دو ستون درج میشوند. مهم است که جمع ستون بدهکار و بستانکار در تراز برابر باشد برابری این دو ستون نشان دهنده این است که اسناد ثبت شده در دفاتر کل مشکل ندارند.
تراز آزمایشی چهار ستونی:
این تراز آزمایشی به خاطر داشتن چهار ستون اطلاعات بیشتر و بهتری به مدیران میدهد. در این نوع تراز علاوه بر دو ستون بدهکار و بستانکار، دو ستون دیگر به نام گردش حساب وجود دارد. نکته قابل توجه این جاست که در ستونهای تراز آزمایشی دو ستونی، در هر ستون فقط یک مقدار میتوان وارد کرد. ولی در ستونهای گردش حساب تراز آزمایشی چهار ستونه در هر یک از ستون های گردشی میتوان چندین مقدار را وارد کرد. جمع مانده ستون ها گردش حساب، باید مانند جمع ستون بدهکار و بستانکار تراز آزمایشی با هم برابر شود.
تراز آزمایشی شش ستونی:
ازمزیت های تراز آزمایشی شش ستونی این است که گردش حساب را بیش از یک دوره نشان می دهد. برخلاف دو سبک قبلی که گردش حساب یک ماه را نشان میدادند، این تراز آزمایشی در هر ستون میتواند گزارشات مالی یک ماه را نشان دهد. مثلا ستون اول گردش مالی فروردین، ستون دوم گردش مالی اردیبهشت از ابتدا تا انتها، ستون سوم گردش مالی ابتدا تا انتهای خرداد و به همین ترتیب گزارشات یک بازه زمانی را به سادگی با این نوع تراز آزمایشی میتوان نشان داد. دو ستون آخر نیز برای مانده حساب بدهکار و بستانکار در نظر گرفته میشود.
تراز آزمایشی هشت ستونی:
این نوع تراز آزمایشی چیزی شبیه تراز آزمایشی شش ستون است با این تفاوت که مانده ابتدای هر دوره مالی، که تنیجه بستن دوره مالی قبل است، به دوره جدید منتقل شده و در 2 ستون مجزا نمایش داده میشود. این اطلاعات نقش مفیدی در تصمیم گیری های استفاده کنندگان از تراز دارد.
چنانچه پس از تهیه تراز آزمایشی مانده حساب بدهکار و بستانکار با هم برابر نبود، باید دوباره اطلاعات را بررسی کرد تا مطمئن شوید در روند ورود اطلاعات اشتباهی رخ نداده باشد. نابرابری مانده حساب، نشان دهنده مشکلی در روند ثبت اطلاعات است. در این صورت باید انتقال حساب ها از دفتر روزنامه را به دفتر کل بررسی کنید تا مشکل موجود رفع شود.
اهمیت تراز آزمایشی از همین جا معلوم می شود که با تهیه تراز آزمایش ماهانه و بررسی برای رفع مشکلات هنگام تهیه تراز آزمایشی سالانه دچار مشکل نخواهید شد.
موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله مفاصا حساب مالیاتی دعوت می نماید.