چرا مالیات می دهیم
شاید این سوال دغدغه ذهنی خیلی ها باشد که چرا مالیات می دهیم؟ خوب است بدانید دریافت مالیات از منطقی ترین و بهترین شیوه های تأمین بودجه و هزینه های دولت است. کسانی که می خواهند بدانند چرا مالیات می دهیم، اگر تا پایان مقاله ما را همراهی کنند، دلایل قانع کننده ای برای دریافت مالیات پیدا خواهند کرد.
برخی از مردم هنگام پرداخت مالیات این کار را با اکراه و اجبار انجام می دهند، چون اصولاً از ماهیت مالیات باخبر نیستند. سوالی که برای این دسته از افراد مطرح است این است که چرا مالیات می دهیم؟ خیلی ها عقیده دارند کشور ثروتمندی چون ایران با داشتن منابع نفتی، زیرزمینی و معدنی چه نیازی به دریافت مالیات از مردم دارد؟ این عقیده به خاطر ناآشنایی و عدم اطلاعات کافی درباره ضرورت پرداخت مالیات است. در کشورهای دیگر که فاقد منابع زیرزمینی و غیره هستند پرداخت مالیات به صورت فرهنگ درآمده و سازمان امور مالیاتی به راحتی مردم را ترغیب به پرداخت مالیات می کند.
دریافت مالیات از اشخاص حقیقی و حقوقی است که باعث کاهش اختلاف طبقاتی و تأمین خدمات و نیازهای عمومی مردم در جامعه می شود. مردم اگر بدانند دولت برای انجام کارهای زیر ساختی در کشور نیاز به پول دارد که از راه دریافت مالیات تأمین می شود با میل و رغبت بیشتری اقدام به پرداخت مالیات می کنند. زیرساخت های که در کشور با استفاده از منابع درآمدی مالیاتی انجام می شود، شامل زیر ساخت های عمومی، راه سازی و حمل و نقل عمومی، سیستم های حقوق، امنیت عمومی کشور، سیستم سلامت قوای نظامی، تحقیقات علمی فرهنگی هنری است.
یکی از دلایل عدم توجه دولت به سیستم دریافت مالیات در سال های گذشته، تکیه دولت بر درآمدهای نفتی است. در دورهای قبل دولت با فروش نفت منبع مالی خویس داشت که نیازی به دریافت مالیات های مختلف از مردم نبود و دریافت مالیات چالش پیش روی دولت های قبلی نبوده اما با افزایش تحریم ها و کاهش درآمدهای نفتی، کشور ایران هم به سمت و سوی دریافت مالیات از مردم سوق داده شد.
مالیات نوعی هزینه اجتماعی است که اقشار مختلف جامعه برای بهره برداری از امکانات و منابع عمومی کشور، موظف به پرداخت آن هستند. مالیات انواع مختلفی دارد و توسط اشخاص، موسسات، شرکت ها و غیره پرداخت می شود که بر اساس میزان درآمد و توانایی افراد با هم متفاوت است. به عبارت دیگر مالیات نوعی انتقال درآمد از مردم به دولت به صورت اجباری و بلا عوض است که از طرف مردم در اختیار دولت قرار می گیرد.
از جمله دلایل دریافت مالیات از مردم، تقویت، توسعه و رشد اقتصادی دولت است. مالیات از مهم ترین منابع تأمین بودجه دولت است که نیاز به سرمایه گذاری و برنامه ریزی زیادی دارد. از مالیات برای برنامه های آموزشی، بهداشتی، زیر ساخت ها و ارائه خدمات به مردم است. دولت ها نیاز به درآمد دارند
امروزه دولت ها از ملیات به عنوان ابزاری برای تدوین سیاست های دولت که منتهی به توزیع عادلانه درآمد در جامعه شده و از سوی دیگر باعث از بین بردن فقر و فساد ناشی از افزایش ثروت های غیر مولد است. به طور کلی هدف دولت از دریافت مالیات رسین به رشد و توسعه اقتصادی و به دنبال ان حفظ منافع اقتصادی اجتماعی ئ سیاسی جامعه است.
اگر دولت از دریافت مالیات محروم شود، برای تأمین بودجه با بحران و مشکلات اقتصادی روبرو خواهد شد.
دولتی که توان تأمین منابع مالی خود را نداشته باشد، نظام اقتصادی فرو پاشیده ای خواهد داشت. در یک کشوری با نظام اقتصادی فروپاشیده، مردم هم خسران و ضرر زیادی خواهند کرد. فروپاشی و تزلزل نظام اقتصادی به ضرر همه مردم و دولت تمام خواهد شد. به طور مثال اگر شما تولید کننده باشید هر اندازه کالای مرغوب تولید کنید تا زمانی که خریداری برای کالایتان نداشته باشید، منفعت و سودی از تولید عایدتان نخواهد شد. زمانی که دولت نتواند به کارمندان خود حقوق پرداخت کند، بخش عمده ای از مردم توانایی خرید نداشته و قدرت مالی خود را از دست می دهند و این عدم خرید به ضرر همه اقشار جامعه تمام خواهد شد.
در صورتی که مردم مالیات پرداخت نکنند دولت توان حمایت از کسب و کارها را نداشته و فرصت های شغلی جدید از دست خواهد رفت. پرداخت مالیات به نوعی کمک به تولید و رونق اقتصادی در جامعه است و در شرایط رونق است که کسب و کارها توان رقابت داشته و و تاثیر مثبتی بر روی کسب و کارها می گذارد.
پرداخت مالیات یک وظیفه و مسئولیت اجتماعی است که مردم در قبال دریافت خرمات از دولت هزینه آن را پرداخت کنند. امنیت افراد جامعه در گرو امنیت سیستم قضایی و امنیتی کشور است توسط دریافت مالیات تأمین می شود. پرداخت مالیات در واقع نوعی پرداخت هزینه ها است.
دو اصل مهمی که در جوامع مختلف برای دریافت مالیات وجود دارد، دو اصل فایده و اصل توانایی پرداخت است.
نرخ مالیات، میزان مالیات مشخص شده برای کسب و کارهای مختلف است که اشخاص ملزم به پرداخت آن هستند. نرخ مالیات را دولت تعیین می کند و مبنای محاسبه آن نیز درآمد اشخاص و شرکت ها است که مطابق اعلام خودشان در اظهارنامه، باید مبالغ تعلق گرفته به عنوان مالیات را به سازمان امور مالیاتی مالیات پرداخت کنند.
پرداخت مالیات نه تنها یک وظیفه عمومی، بلکه ابزاری برای دولت است که به عنوان مشوق و یا عامل بازدارنده استفاده می شود. مثلاً وضع مالیات سنگین بر روی سیگار، عامل بازدارنده ای برای کاهش مصرف آن است و یا ایجاد معافیت های مالیاتی در مناطق کمتر توسعه یافته، مشوقی برای سرمایه گذاری در این مناطق است. خوب است بدانید، مالیات هایی که از اشخاص و موسسات گرفته می شود صرف امور زیر می شود.
دریافت مالیات زمانی اثر بخش و مؤثر خواهد بود که به اهداف از پیش تعیین شده، برسد. هدف دولت از دریافت مالیات، کنترل مصرف و سرمایه گذاری در جامعه، تأمین امنیت، آموزش و سلامت جامعه است و دولت مالیات های دریافتی از مردم را صرف امور زیر می کند.
در ایران بعضی از گروه ها از پرداخت مالیات معاف هستند.
موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله قانون مصرف کننده نهایی ارزش افزوده کیست دعوت می نماید.