معافیت مالیاتی شهرک های صنعتی
برای تعریف شهرک های صنعتی باید گفت که چنانچه شهرکی شامل تعدادی کارخانه و کارگاه تولیدی باشد و حداقل بیست کیلومتر تا شهر اصلی فاصله داشته باشد، به آن شهرکی صنعتی می گویند. مانند: شهرک های صنعتی سمنان، شهرک صنعتی مورچه خورت، شهرک صنعتی جی، شهرک صنعتی اراک و ….
این شهرک ها با هدف توسعه و متمرکز شدن تولیدات صنعتی در منطقه ای خاص در نظر گرفته می شود. در واقع منظور از ایجاد این شهرک ها، توسعه صنایع به خارج از مناطق شهر نشینی است تا با این کار تاثیر آلاینده های منفی بر ساکنین شهری کاهش یابد، و همچنین دسترسی بهتر به مسیرهای حمل ونقل، کمتر کردن بار ترافیکی در مناطق شهرنشین را نیز به همراه دارد.
در ایران شهرک های صنعتی بسیار زیادی وجود دارد که به تعدادی از آنها اشاره می کنیم:
برای شهرک های صنعتی و مناطق ویژه تشویق ها و معافیت هایی در نظر گرفته شده که اعمال این معافیت ها، به دلیل گوناگونی شرایط مانند مناطق کمتر توسعه یافته و دیگر مناطق، متفاوت هستند.
برای تشویق سرمایهگذاری در شهرکهای صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی توسط سرمایهگذاری اشخاص حقوقی غیردولتی در واحدهای تولیدی، بیمارستانها، معدنی، هتلها، خدماتی و مراکز اقامتی گردشگری، که با اجازه مراجع ذیصلاح در این مناطق سرمایهگذاری می کنند، اگربرای آنها از ابتدای سال ۱۳۹۵ پروانه بهرهبرداری صادر شده باشد یا قرارداد استخراج و فروش امضا کرده باشند، تشویقهای مالیاتی اعمال میشود.
نحوه اعمال مالیات در سرمایه گذاری در این شهرک ها، به نرخ صفر محاسبه می شود. و در دوره ای معادل 13 سال برای آنها مالیات با نرخ صفر محاسبه می شود. البته این قانون برای مناطق کمتر توسعه نیافته قابل اجراست و این مالیات، در سالهای بعد از دوره ۱۳ ساله محاسبه مالیات تا زمانی ادامه دارد که با نرخ صفر درصد ، جمع درآمد مشمول مالیات واحد به دو برابر سرمایه ثبت و پرداخت شده برسد، و بعد از آن مالیات با نرخهای تعیین شده در قانون مالیاتهای مستقیم محاسبه می شود.
در حالیکه که مالیات با نرخ صفر برای شهرکهای صنعتی و ویژه اقتصادی در سایر مناطق به این صورت است که در یک دوره هفت ساله مالیات با نرخ صفر محاسبه می شود و مالیات به نرخ صفر برای واحدهای مستقر در شهرکهای صنعتی و ویژه اقتصادی که در سایر مناطق به این صورت است که ۵۰ درصد مالیاتهای بعد از دوره هفت ساله محاسبه مالیات با نرخ صفرتا هنگامی که جمع درآمد مشمول مالیات واحد معادل سرمایه ثبت و پرداخت شده شود با نرخ صفر درصد و ۵۰ درصد باقیمانده با نرخهای تعیین شده در قانون مالیاتهای مستقیم محاسبه و دریافت میشود و بعد از آن نیز ۱۰۰ درصد مالیات تعلق گرفته به آن با نرخ های تعیین شده محاسبه خواهد شد. باید اشاره کرد هیات دولت فهرست مناطق کمتر توسعه یافته برای برنامه های پنج ساله را تعیین می کنند.
در طی ابلاغیه ای از طرف سازمان امور مالیاتی کشور: اگر سرمایهگذاریهای انجام شده با همکاری سرمایهگذار خارجی با مجوز سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی صورت گرفته باشد، به ازای هر پنج درصد شراکت سرمایهگذاری خارجی به میزان ۱۰ درصد به تشویق گفته شده، به نسبت سرمایه ثبت و پرداخت شده و حداکثر تا ۵۰ درصد افزوده میشود.
زمانی اعمال مالیات با نرخ صفر درصد برای آنها اعمال می شود که:
سخن پایانی:
در پایان باید اشاره کرد که تامین نقدینگی بزرگترین مشکل و اصلی ترین عامل تعطیلی این شهرک ها بوده است زیرا در تامین مواد اولیه و ارائه محصول به بازارهای داخلی و خارجی که مشتریان مناسبی هم دارند، دارای نقص ها و مشکلاتی هستند. و اگر دولت با تصمیمات درستی به برطرف کردن این مشکلات بپردازد، نتایج خوبی در این زمینه کسب خواهد کرد.
موسسه مالیات ها شما را به مطالعه مقاله معافیت مالیاتی مناطق آزاد تجاری دعوت می نماید.