یکی از پر تراکنش ترین بازارهای کاری، صندوق های مکانیزه فروش هستند. مشمولین نصب صندوق مکانیزه فروش بخش عمده ای از فعالان مالیاتی هستند. در این مقاله با گروه های مختلفی که مشمول نصب پایانه فروشگاهی هستند، دلایل و فواید داشتن صندوق مکانیزه فروش و چگونگی ثبت نام برای دریافت پایانه های مکانیزه فروش آشنا می شوید.
صندوق مکانیزه فروش یا همان صندوق فروشگاهی یکی از دستگاه های سخت افزاری و نرم افزاری است که صاحبان مشاغل موظف به نصب و استفاده از آن در محل فعالیت و کسب و کار خود هستند. بر خلاف تصور خیلی ها سامانه مکانیزه فروش یا دستگاه pos فروشگاهی هیچ ربطی به اتصال به Pos بانکی ندارد. هرچند نام این دستگاه ها سیستم صندوق فروش یا pos است.
به عبارت دیگر صندوق مکانیزه فروش، همان رایانه ای است که دارای نرم افزار فروشگاهی بوده و برای ثبت اطلاعات خرید و فروش روزانه و اطلاع از موجودی کالا در واحدهای شغلی و اقتصادی قابل استفاده است.
صندوق مکانیزه فروش
مشمولین نصب صندوق مکانیزه فروش چه کسانی هستند:
سازمان امور مالیاتی مکلف است هر سال لیست مشمولین صندوق مکانیزه فروش را برای سال آینده، اعلام کند.
صاحبان مشاغل موضوع فصل چهارم قانون مالیات مستقیم، باید از اول مهر ماه سال 1399 برای دریافت صندوق مکانیزه فروش اقدام کنند. مشاغلی که مشمول نصب صندوق مکانیزه فروش هستند از سال 1393 در چندین مرحله اعلام شدند.
فروشندگان مصالح ساختمانی، رنگ ساختمانی، صنعتی و اتومبیل، مواد شیمیایی و تأسیسات الکترونیکی، مکانیکی و ساختمانی به صورت عمده و خرده فروشی
نمایندگی فروش و توزیع کالاهای داخلی و وارداتی، فروش شرکت ها و موسسات تجاری و صنعتی اعم از داخلی و خارجی
فروشندگان یخچال های صنعتی و ویترینی
فروشندگان میوه و تره بار، میدان داران و بار فروشان
مشمولین نصب پایانه مکانیزه فروش
لیست مشمولین نصب صندوق مکانیزه فروش در سال 1398:
از سال 1394 هیچ فهرستی به این لیست ها اضافه نشد اما در سال 1398 و در راستای اجرای طرح جامع مالیاتی دوباره لیستی از مشاغل غیر تکراری به لیست مشمولین نصب پایانه های فروشگاهی اضافه شدند. این لیست به شرح زیر است.
یکی از اهداف اصلی راه اندازی صندوق مکانیزه فروش برای صاحبان مشاغل، شناسایی عملکرد واقعی مؤدیان با ثبت خرید، فروش، هزینه و موجودی کالا ها است.
از صندوق های مکانیزه فروش، برای پیاده سازی طرح جامع مالیاتی استفاده می شود. به کمک صندوق مکانیزه فروش صاحبان مشاغل می توانند اطلاعات مربوط به رسیدگی به مالیات عملکرد و درآمدهای ناشی از فروش خود را به سازمان امورمالیاتی اعلام نمایند.
استفاده از نرم افزارهای ثبت فروش، باعث برقراری نظم و ثبات در کسب و کار می شود.
استفاده از فاکتور فروش توسط صاحبان مشاغل نشانه ای از مشتری مداری است.
با استفاده از صندوق مکانیزه فروش مبادلات تجاری، درآمدها و هزینه های قانونی مؤدیان شفاف و ملموس خواهد شد.
استفاده از صندوق مکانیزه فروش، باعث مستند سازی رسیدگی و تشخیص مالیات میشود.
با استفاده از سامانه های فروشگاهی اختلاف مؤدیان با ادارات مالیاتی کاهش پیدا می کند.
کاهش قطعیت مالیات ها یکی از فواید دیگر استفاده از پایانه های فروشگاهی است.
با استفاده از سامانه های فروشگاهی مؤدیان از مشوق ها و تسهیلات مالیاتی بهره مند می شوند.
ارسال اطلاعات مورد نیاز سازمان امور مالیاتی به وسیله مؤدیان مطابق با ساختارهای تعیین شده در سند نیازمندی ها پس از پایان دوره مالیاتی سه ماهه و سالانه
فایده استفاده از صندوق های مکانیزه فروش
ویژگیهای صندوق های سامانه های صندوق مکانیزه فروش:
سیستم سخت افزاری نصب شده در سامانه های فروشگاهی باید ویژگی های زیر را داشته باشد.
صندوق مکانیزه فروش باید متناسب با کاربرد و نیاز صاحبان مشاغل باشد.
صندوق های مکانیزه فروش باید آن قدر با کیفیت باشند که در هر محیط تجاری قابلیت استفاده را داشته باشند.
قابلیت ارتقا و توسعه مطابق نیازهای واحد اقتصادی و نصب و اجرای نرم افزارهای مورد تایید سازمان امور مالیاتی را داشته باشد.
قابل اتصال به دستگاه های جانبی مانند بارکد، اسکنر، فیش، پرینتر، نمایشگر مشتری صندوق و غیره را داشته باشد.
قابلیت اتصال به pos بانکی برای فروش و استفاده از کارت های بانکی و اتصال به درگاه usb و سایر تجهیزات جانبی را داشته باشد.
باید امکانات استفاده از سیستم های شبکه ای به عنوان ایستگاه کاری را داشته باشد.
از چه تاریخی صاحبان مشاغل ملزم به نصب صندوق مکانیزه فروش هستند:
مشاغل ذکرشده از ابتدای سال 1399 ملزم به نصب سامانه های مکانیزه فروش هستند. صاحبان مشاغل باید از صورت حساب فروش (فاکتور) مطابق قوانین برای مشتریان استفاده کنند.
مشمولین نصب صندوق مکانیزه فروش باید به کجا مراجعه کنند:
صاحبان مشاغلی که مشمولین نصب صندوق مکانیزه فروش هستند باید برای دریافت پایانه های فروشگاهی قبل از هر کاری نسبت به ثبت سریال استاندارد پایانه پرداخت متصل به شبکه پرداخت بانکی اقدام نمایند. مؤدیان پس از مراجعه به سامانه الکترونیکی به نشانی tax.gov.ir مراجعه کرده و برای دریافت کد مالیاتی و شماره اقتصادی اقدام نمایند.
مؤدیان باید هنگام مراجعه به سامانه الکترونیکی سازمان امور مالیاتی، گزینه ثبت صندوق و نرم افزار فروش را انتخاب کرده و مشخصات هویتی خود و صندوق فروش و حافظه مالیاتی را وارد کنند و پس ار دریافت نام کاربری و رمز عبور نسبت به ثبت سایر مشخصات اقدام نمایند.