فرآیند انتقال چک در سامانه صیاد
کسانی که با چک سر و کار دارند، می دانند که فرآیند ثبت، نقل و انتقال چک های جدید در سامانه صیاد از سال 1400 اجباری شده است. فرایند انتقال چک در سامانه صیاد، چرخه ای نظام مند و کاملاً قانونی دارد. از مزایای فرآیند انتقال چک در سامانه صیاد این است که از صدور چک های بلا محل جلوگیری می شود. اگر تا پایان مقاله با ما همراه باشید با سایر مزایای سامانه صیاد آشنا خواهید شد.
قانون اصلاح صدور چک در آبان ماه 1397 در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. مطابق این قانون، هر گونه نقل و انتقال چک باید در سیستم یکپارچه بانک مرکزی یا همان سامانه صیاد ثبت شود. از دی ماه 1398 نیز صادرکنندگان و دریافت کنندگان می توانند به صورت اختیاری فرایند انتقال، ثبت و تایید آن را در سامانه صیاد انجام دهند. انجام این کار از طریق اپلیکشین های موبایل که مورد تایید بانک مرکزی نیز هست قابل انجام است.
مطابق قوانین جدید برای دریافت دسته چک باید شرایط خاصی داشته باشید. متقاضی دریافت دسته چک جدید، نباید هیچ گونه چک برگشتی داشته باشد.
سایر احکام قضایی مانند ورشکستگی، بدهی و غیره نیز مانع از صدور چک صیاد برای متقاضی می شود.
پس از استعلام از عدم سوء سابقه، شخص متقاضی میتواند برای ثبت اولیه درخواست صدور چک اقدام کند.
بعد از تایید از سوی رئیس شعبه، درخواست برای استعلام به سامانه صیاد بانک مرکزی فرستاده می شود. اگر فرد متقاضی شرایط لازم برای دریافت چک صیاد را داشته باشد، درخواست او از سامانه صیاد به گروه صدور دسته چک، برای شخصی سازی و چاپ چک ارسال شده و دسته چک جدید برایش صادر می شود.
مهم است که بدانید تاریخ سررسید چک ها نباید از 3 سال از زمان دریافت دسته چک بیشتر باشد. مثلاً برای دسته چکی که در سال 1400 صادر شده نمی توانید بیشتر از 1403 سال تاریخی ثبت کنید.
صیاد” سامانه صدور یکپارچه الکترونیکی چک” است. به عبارت دیگر سامانه صیاد با متمرکز کردن درخواست های دسته چک مشتریان، امکان اعتبار سنجی از آنها را فراهم کرده تا از دادن دسته چک به افراد فاقد صلاحیت و بد سابقه جلوگیری شود.
سامانه صیاد در واقع بخشی از سایت بانک مرکزی است که فرآیند ثبت، تأیید و استعلام چک در آن انجام می شود. خوب است بدانید با راه اندازی سامانه صیاد، نظارت بر فرآیند صدور چک و پیگیری هر برگ به صورت مجزا فراهم شده است. با استفاده از سامانه صیاد، شعب بانک ها نقشی در صدور چک نداشته و به جای آن بانک اطلاعاتی یکپاچه ای برای اطلاع از وضعیت دسته چک های موجود در کشور ایجاد می شود.
یکی از مشکلاتی که گریباگیر صادر کنندگان چک است، ظهر نویسی برای انتقال چک ها بود که با راه اندازی سامانه صیاد این مشکل تا حد زیادی رفع شد. چون هدف از راه اندازی این سامانه، متمرکز کردن همه درخواست های چک و انجام ظهر نویسی آن به صورت الکترونیکی است.
در ادامه چهار دلیل که منجر به ثبت چک در سامانه صیاد می شود را بیان کرده ایم.
برای ثبت نام در سامانه صیاد نیاز است مراحل زیر را طی کنید.
مطابق قوانین جدید چک در سامانه صیاد، به جای پشت نویسی باید اطلاعات مربوطه را در سامانه صیاد درج کنید. زمان صدور اولیه چک باید اطلاعاتی نظیر هویت، مبلغ و تاریخ ثبت شده در چک برای شناسه یکتای برگه چک توسط صادرکننده در سامانه صیاد ثبت شود.
در صورتی که دریافت کننده بخواهد چک را به شخص دیگری انتقال دهد او هم باید همین اطلاعات هویتی شخص جدید را در شناسه یکتا ثبت کند. ماهیت این کار شبیه همان پشت نویسی است که قبلاً برای انتقال چک انجام میشد.
برای انتقال چک نیازی به تغییر مشخصات ثبت شده در چک ندارید. از سوی دیگر تا زمانی که اطلاعات هویتی شخص جدید در سامانه ثبت نشود در واقع انتقال چک انجام نشده است.
در این صورت اگر فرد دارنده چک برای نقد کردن آن به بانک مراجعه کند، برگه ای که در دست او است مشمول قانون چک نمیشود و چک در حکم سند تجاری نیست. در این صورت است که بانک هیچ تعهدی برای پرداخت وجه چک ندارد.
برای انتقال چک در سامانه صیاد، انتقال دهنده باید به یکی از ابزارهای دسترسی به سامانه صیاد مانند، تلفن همراهی که سیم کارت آن به انتقال دهنده تعلق دارد دسترسی داشته باشد.
به وسیله یکی کارت های بانکی متعلق به شخص می توانید هویت او را احراز کنید.
پس از استعلام می توانید در بخش “بابت” و “هویت” نام ذی نفع جدید را به عنوان گیرنده جدید ثبت کنید.
پس از ورود اطلاعت جدید باید آن را تایید کنید تا عمل انتقال چک کامل شود.
هر چند چک های ثبت شده د سامانه صیاد از لحاظ قانونی تفاوت چندانی با سایرچک ها ندارند، اما دانستن نکات زیر برای دارندگان چک در سامانه صیاد حائز اهمیت است.
با استفاده از این سامانه پیامکی می توانید از وضعیت اعتبار کلی شخص صادر کننده چک، مانند تعداد چک های برگشتی و رفع سوء اثرنشده استعلام بگیرید و از وضعیت او مطلع شوید.
موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله دفاع مالیاتی دعوت می نماید.