حقوق و دستمزد
اهمیت روش حسابداری حقوق و دستمزد ار آنجا معلوم می شود که نشان دهنده اهمیت و سهم نیروی انسانی و نیروی کار در تولید محصول و خدمات است. آنچه در این مقاله به آن می پردازیم، روش حسابداری حقوق و دستمزد و آشنایی با چگونگی محاسبه آن، نظریه های مختلف حقوق و دستمزد و غیره است.
در حسابداری حقوق و دستمزد باید دستمزد های پرداختی به کارکنان از هر طریقی که انجام گرفته باشد، چه به وسیله چک، چه به صورت نقدی یا غیره را پیگیری و بررسی کرد. از حسابداری حقوق و دستمزد برای خلاصه کردن معاملات و جریان های نقدینگی استفاده می شود. به عبارت دیگر محاسبه حقوق و دستمزد کارکنان از وظایف اصلی این واحد است.
حسابداران حقوق و دستمزد باید هزینه ها بدهی و دارایی را برای اهداف مالی منطبق و ثبت نمایند. لیست کارهایی که حسابداران حقوق و دستمزد انجام می دهند شامل:
برای شروع حسابداری حقوق و دستمزد قبل از هر کار، باید میزان دستمزد را مشخص کنید.
برای محاسبه حقوق و دستمزد فرقی میان مؤسسه بازرگانی، خدماتی یا تولید نیست. بخش هایی که در سازمان وظیفه حسابداری حقوق و دستمزد را بر عهده دارند قسمت های زیر هستند.
در ادامه 3 حالت از روش های پرداخت حقوق و دستمزد را شرح می دهیم.
1- پرداخت به شیوه چک:
در این روش، چکی به حساب بانکی شرکت به مبلغ قابل پرداخت به کارکنان صادر شده و به حساب مخصوصی که برای این کار در نظر گرفته شده واریز می شود. سپس از این حساب برای هر یک از کارکنان چک صادر می شود.
2- پرداخت نقدی:
اگر استفاده از تسهیلات و روش های بانکی میسر نباشد، پس از محاسبه حقوق و دستمزد باید چکی را در وجه صندوق صادر کرده و صندوق دار موظف به دریافت وجه چک از بانک است تا بتواند مبلغ حقوق و دستمزد هر یک از کارکنان را به صورت نقدی پرداخت نماید.
3– واریز به حساب بانکی:
در مؤسساتی که کارمندان زیادی دارند، دو روش اول کاری وقت گیر و پرهزینه است که به سادگی نیز انجام پذیر نیست. در این صورت شرکت یا مؤسسه چکی به مبلغ جمع حقوق و دستمزد کلیه کارکنان به همراه اسامی و شماره حساب بانکی آنها به بانک ارسال کرده و درخواست واریز می دهد. این روش سختی ها صدور چک را نداشته ولی احتمال سوء استفاده در آن بیشتر از روش های دیگر است.
برای محاسبه حقوق و دستمزد باید اضافات و کسوراتی را در یک بازه زمانی یک ماهه، محاسبه کنید. کسورات حقوق شامل مالیات، بیمه، حق مسکن، صندوق پس انداز، فوق العاده و غیره است که بر برخی از آنها می پردازیم.
محاسبه حق بیمه:
محاسبه بیمه تامین اجتماعی در محاسبه حقوق و دستمزد به صورت ماهانه و شامل 3 قسمت است.
محاسبه اضافه کاری:
برای محاسبه اضافی کاری نیاز است که شرایطی را رعایت کنید. از جمله این شرایط موافقت کارگر و کارفرما است. اضافه کاری پرداخت 40 درصد اضافه بر مزد در هر ساعت کاری است. به خاطر داشته باشید ساعت اضافه کاری نباید از 4 ساعت در روز و 135 ساعت در ماه بیشتر باشد مگر در موارد استثنایی که باید حتماً با توافق طرفین باشد. فرمول محاسبه پایه اضافه کاری مساوی است با حقوق، تقسیم بر 220 ساعت در 1.4 ضرب در ساعت اضافه کاری
محاسبه حقوق و دستمزد تعطیلات کاری:
مطابق ماده 62 قانون کار، جمعه روز تعطیلی هفتگی همه کارکنان است که این روز هم جزو روزهای قابل محاسبه برای حقوق و دستمزد فرد به شمار می رود. اگر کارگری در روز جمعه به دستور کارفرما سرکار برود، برای محاسبه دستمزد روز جمعه باید 40 درصد اضافه بر مزد اولیه کارگر در روزهای عادی برایش محاسبه شود.
فرمول محاسبه حقوق در روز تعطیل به این ترتیب است که حقوق پایه را باید تقسیم بر 220 ساعت کاری، ضرب در 1.4 ضرب در ساعات تعطیل کاری کنید.
حاسبه حقوق و دستمزد شب کاری:
براساس ماده 58 برای شب کاری کارگزان غیر نوبتی در شب، 35 درصد اضافه بر مزد ساعت کار عادی محاسبه می شود. فرمول محاسبه شب کاری به این ترتیب است که حقوق پایه را تقسیم بر 220 ساعت، ضرب در 1.35 ضرب در ساعات شب کاری می کنند.
محاسبه مالیات حقوق و دستمزد:
برای محاسبه مالیات حقوق و دستمزد، باید جمع مالیات پرداخت شده از ابتدای سال را از مالیات پرداختی کم کنید تا مالیات ماهانه را به دست بیاورید.
سایر کسورات حقوق و دستمزد:
کسورات قانونی دیگری که شامل خقوق و دستمزد می شود مبالغی است که بابت اقساط وام، مساعده دریافتی و غیره است که از مبلغ اصلی حقوق و دستمزد کم می شود.
اضافات محاسبه شده در حسابداری حقوق و دستمزد:
برای محاسبه اضافات نیز باید دوره های زمانی ماهانه یا سالانه را مورد بررسی قرار داد. اضفات حقوق و دستمزد به شرح زیر است.
محاسبه سنوات در حقوق و دستمزد:
مطابق ماده 24 قانون کارگرانی که قرارداد کاری یک ساله یا بیشتری با کارفرما دارند، باید برای محاسبه سنوات برابر 30 روز آخرین دستمزد را دریافت کنند. سنوات را گاهی در پایان سال محاسبه می کنند و گاهی نیز در پایان دوره خدمت محاسبه می شود.
فرمول محاسبه سنوات به این ترتیب است که حقوق پایه را تقسیم بر 365 روز کاری کرده و در تعداد روزهای کارکرد ضرب می کنند.
محاسبه عیدی حقوق و دستمزد:
محاسبه عیدی کارکنان با شروع سال جدید و دو برابر حقوق پایه آنها است. محاسبه عیدی به این صورت است که مبلغ عیدی باید برابر با 60 روز دستمزد روزانه کارمند باشد. این میزان تا 90 روز حداقل دستمزد هم قابل افزایش است.
محاسبه حقوق بازنشستگی:
میزان حقوق بازنشستگی برابر است با حداکثر سی سال یا تعدا سال های خدمات قابل قبول، ضرب در معدل حقوق و مزایا ضرب در 30/1
موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله قانون مصرف کننده نهایی ارزش افزوده کیست دعوت می نماید.