حسابرس مالیاتی کسی است که حساب ها و سوابق مالی شرکت ها، افراد، سازمان و غیره را از جهت مطابقت با قوانین مالیاتی بررسی میکند. با انجام عملیات حسابرسی مالیاتی، مدیران و سرمایه گزاران از صحت و درستی صورت های مالی شرکت اطمینان پیدا میکنند. حسابرس مالیاتی عوارض بر درآمد را نیز محاسبه کرده و نحوه پرداخت آن را مشخص میکند. از آن جایی که حسابرسی مالیاتی در دوره های زمانی مشخصی باید انجام شود، بنابراین تاریخ انجام حسابرسی مالیاتی اهمیت زیادی دارد.
حسابرسان مالیاتی، ممیزی های داخلی شرکت را انجام میدهند تا از انطباق این حساب ها با مقررات مالیاتی مطمئن شود. حسابرس مالیاتی، سیستم های حسابداری و واحد کنترل مالیات را ارزیابی و تجزیه و تحلیل میکند.
آموزش مقررات مالیاتی به کارکنان و رویه های آن از وظایف دیگر حسابرسان مالیاتی محسوب می شود. نگهداری تمام اسناد مالیاتی مورد نیاز نیز از وظایف آنها است. این گروه از حسابرسان، گزارش حسابرسی مالیاتی شرکت را کامل کرده و توصیه هایی در مورد ضمانت مالی و گزارش های لازم ارائه میدهند.
برای این که تبدیل به یک حسابرس مالیاتی حرفه ای شوید، لازم است که در دوره کارشناسی حسابداری تحصیل کنید تا با آموزش قوانین مالیاتی، تشخیص تقلب و حسابرسی به طور کامل آشنا شوید. میتوانید در این مرحله تحت نظارت یک حسابرس با تجربه، مشغول به کار شوید. برای ارتقا شغلی نیاز است که دو تا سه سال به صورت آموزشی کسب تجربه کنید تا بتوانید در شرکتی به عنوان حسابرس داخلی مشغول به کار شوید.
یکی از مهارت های لازم برای حسابرس مالیاتی، توانایی حل مسئله در موقعیتهای بحرانی است. یک حسابرس مالیاتی باید متفکر باشد و در موقعیت های بحرانی بتواند چاره اندیشی کند. حسابرس مالیاتی باید بتواند گزارش های مالی را تجزیه و تحلیل کند.
یکی دیگر از مهارت مهم برای این حرفه، انجام دقیق محاسبات ریاضی است. حسابرس مالیاتی باید دقت و هوشیاری بالا و توان محاسباتی قوی داشته باشد؛ تا توانایی شناسایی و تجزیه و تحلیل اسناد و صورت های مالی، که از مهم ترین کارهای یک حسابرس مالیاتی است، را داشته باشد.
توانایی برقراری ارتباط با افراد سازمان، یکی از ویژگی هایی ضروری هر حسابرس مالیاتی است؛ چون باید ارتباط مداوم با کارمندان و مدیران داشته باشد تا بتواند از آنها اطلاعات لازم را جمع آوری کند.
حسابرس مالیاتی می تواند نقش های مختلفی در شرکت داشته باشد.
علاوه بر این که حسابرسی مالیاتی یک ضرورت قانونی است که باید انجام شود مزایایی نیز دارد که به شرح زیر است
حسابرس مالیاتی موظف است دفاتر و اسناد شرکت را بررسی کند. مواردی که حسابرس باید به دقت آنها را تجزیه و تحلیلی کند شامل موارد زیر است.
حسابرس مالیاتی طی نامه ای از مدیران سازمان درخواست میکند تا مدارک لازم جهت بررسی را در اختیارش قرار دهند. مدارک مورد نیاز حسابرس مالیاتی موارد زیر است.
حسابرس مالیاتی به محض ورود به شرکت به سراغ دفترهای روزانه، دفتر کل و دفتر دارایی رفته و بررسی میکند تا ببینید از طریق این دفاتر می تواند حسابرسی مالیاتی را انجام دهد یا خیر. سپس حجم مبادلات و فعالیت های شرکت را بررسی کرده تا ببیند به چند نیروی کاری نیاز دارد. پس از مشخص کردن نیروها و نحوه انجام کار، عملیات حسابرسی آغاز می شود.
برای شروع، کار را از دفتر روزنامه دفتر دارایی و کاربرگ های مخصوص شروع می کنند و پس از تایید حساب ها توسط مدیر، نحوه حسابرسی مالیاتی طبق نظر مدیر آغاز می شود. همه بررسی ها با جزییات باید ثبت شود تا به اطلاع مدیران سازمان رسانده شود.
پس از تایید موارد ثبتی در دفاتر شرکت و تجزیه و تحلیل های لازم، گزارش حسابرسی مالیاتی نوشته می شود و تحویل داده می شود. در نهایت زمان صرف شده و هزینه های ایاب و ذهاب نیز باید محاسبه شود.
موسسه مالیات ها شما را به مطالعه مقاله مراحل رسیدگی پرونده مالیاتی دعوت می نماید.