پاندمی کرونا آسیب های زیاد به اقتصاد جامعه وارد کرده است. دولت برای حمایت از کسب و کارهای آسیب دیده حمایت هایی در نظر گرفته است. معافیت مالیاتی ناشی از کرونا، انواع حمایت های بیمهای، بانکی و غیره از مهمترین اقدامات دولت برای رفع مشکلات به وجود آمده است. قوانین و معافیت ناشی از کرونا جزو قوانین جدیدی است که در این مقاله به آن پرداخته ایم.
ضربه های شدید که پانتومی ویروس کوئید ۱۹ بر اقتصاد و کسب و کارهای کشورهای مختلف وارد کرده بسیار زیاد است.
پیامدهای بیماری کرونا بر اقتصاد ایران که با تحریم های ظالمانه دست و پنجه نرم می کند، بسیار شدیدتر و پیچیده تر از سایر کشورهاست.
وجود مشکلات بودجهای، تنگنای شدید درآمدی دولت در دوران تحریم، عدم پرداخت تسهیلات بانک جهانی و غیره مانع دولت ایران برای رفع مسائل و مشکلات مردم نشده است. دولت برای حمایت از مشاغل آسیبدیده، بستههای حمایتی مختلفی در نظر گرفته است یکی از مهمترین کارهای دولت معافیت مالیاتی ناشی از کرونا است.
جزء ۲ بند ۳ قانون تبصره ۶ قانون بودجه ۱۴۰۰ مطابق مصوبه ای به شورای عالی مالیاتی اعلام کرده برای حمایت از تولید و صاحبان کسب و کارهای آسیب دیده از کرونا ازمعافیت ها و بخشودگیهای مالیاتی استفاده کنند.
جزء ۲ بند ب تبصره ۶ قانون بودجه کل کشور شورای عالی مالیاتی مربوطه نیز رأیی برای حمایت از مشاغل آسیب دیده از کرونا صادر کرده است. طبق رأی صادره علاوه بر معافیتهای قانونی، بخشودگی، مشوقهای مالیاتی از ۵ درصد واحد بخشودگی نسبت به نرخ های مالیاتی موضوع ماده ۱۳۱ و ۱۰۵ قانون مالیات مستقیم در عملکرد ۱۳۹۹ برخوردار می شوند.
کسب و کارهایی که مشمول این معافیت ها هستند شامل دو بخش زیر هستند:
واحدهای صنفی با درآمد کمتر از یک میلیارد ریال
واحدهای تولیدی
منظور از واحدهای تولیدی کلیه واحدهایی هستند که شرایط زیر را دارند:
لازم به ذکر است مشاغل تولیدی اعلام شده حتماً نباید مجوز داشته باشند. مشاغل بدون مجوز نیز مشمول استفاده از این قانون هستند. به عبارت دیگر داشتن یا نداشتن پروانه و مجوز کسب مانعی برای استفاده از این اقدام حمایتی نخواهد بود.
مطابق رأی شورای عالی مالیاتی که در ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۰ تصویب شد، هر دو گروه اصناف و تولیدی ضمن بهره مندی از معافیت های قانونی و تخفیفات مالیاتی مشمول ۵۰ درصد واحد بخشودگی می شود.
شرایط گروه هایی که شامل این معافیت میشوند یه شرح زیر است:
شرکت هایی که تاریخ سال مالی شان با بقیه متفاوت است و پایان سال شمسی نیست، برای بهره مندی از معافیت مالیاتی ناشی از کرونا لازم است که بدانند:
اگر سال مالی شرکت شان به طور مثال منتهی به ۳۱ شهریور ۱۴۰۰ باشد، معافیت مالیاتی به درآمد تحقق یافته این شرکت در سال 99 نیز تعلق می گیرد.
یکی از مصوبات شصت و هفتمین جلسه ستاد ملی کرونا اقدامات مالیاتی جدید برای حمایت از مشاغل آسیبدیده است.
برای گذر از شرایط سخت پاندومی کرونا دولت برای رفع آسیبهایی که بخشهای مختلف از این بیماری متحمل شده اند، معافیتها و تخفیفات برای بنگاهها در نظر گرفته است:
شورای هماهنگی ستاد کرونا، اداره مالیات را موظف کرد مؤدیان مالیاتی که اظهارنامه مالیات بر افزایش ارزش افزوده مربوط به دوره چهارم مالیات در فصل زمستان سال ۹۸ را تسلیم نکرده اند از ۱۰۰ درصد بخشودگی عدم تسلیم اظهارنامه در مورد مقرر برخوردار شوند، ضمن آنکه شامل جریمه تاخیر نیز نخواهند شد.
از سوی دیگر سررسید پرداخت مالیات بر ارزش افزوده این گروه تا ۳۱ اردیبهشت ۹۹ افزایش پیدا کرد. لازم است که بدانید از این تاریخ به بعد جریمه تاخیر برای آنها در نظر گرفته می شود.
سررسید پرداخت مالیات بر ارزش افزوده پایان سال ۹۸ نیز تا تاریخ ۳۱ اردیبهشت ۹۹ تمدید شد.
گروه های اقتصادی که از قانون دیر تسلیم کردن اظهارنامه مالیات ارزش افزوده معاف هستند شامل موارد زیر می شوند:
گفتنی است تشخیص این مراکز به عهده وزارت صنعت معدن و تجارت است.
موسسه مالیات ها شما را به خواندن مقاله ماده 64 قانون اصلاحی مالیاتهای مستقیم دعوت می نماید.