مالیات صلح عمری با حق فسخ

صلح به معنای دوستی و آشتی است. زمانی که بین دو نفر اختلافی پیش بیاید و هر یک از طرفین با گذشت از حق و خواسته خود با هم به توافق و نتیجه واحدی برسند این کار صلح نامیده می­شود. صلح معمولاً زمانی که بین دو نفر نزاع و اختلاف شدید است عمومیت دارد.

مفهوم حقوقی صلح:

در اصطلاح حقوقی صلح دو مفهوم دارد. یکی همان مفهوم لغوی صلح که به معنای آشتی و سازش است. در اصطلاح حقوقی صلح به معنای توافق و سازش میان کسانی است که هیچ گونه دعوایی باهم ندارند.

مفهوم دوم صلح به معنای عقد است، توافقی میان دو نفری که دعوا و نزاع ندارند و قرار است در انجام امری باهم سازش می­کنند.

توافقات صلح عمری در قانون تعریف نشده است و به جای بعضی از اعمال حقوقی جاری می شود. این نوع صلح اثر حقوقی دارد ولی حکم آن را ندارد. به عبارت دیگر صلح می تواند به جای اعمالی چون بیع، اجاره، هبه، معاوضه، عاریه و غیره استفاده شود.

مفهوم حقوقی صلح

عمر چیست:

عمر در لغت به معنای طول عمر و زمانی است که فرد در دنیا زندگی می کند ولی مفهوم عمر در حقوق به معنای طول و زمان اعتبار است. مثلا طول عمر یک قرارداد است.

صلح عمری چیست:

صلح عمری نوعی قرارداد است که برای رفع اختلاف امضا می شود. با استفاده از صلح عمر می توانید اموال منقول مانند خانه و زمین و … یا اموال غیر منقول مانند خودرو و .. را به شخص دیگری مانند همسر فرزند یا غیره انتقال دهید اما حق استفاده از آن تا پایان عمر را برای خود شخص محفوظ می­ماند.

مشاور مالياتي

طرفین صلح عمری:

انتقال اموال منقول یا غیر منقول به شخص دیگری به شرط آن که تا زمانی که صاحب آن زنده است حق استفاده از آن مال متعلق به مالک اصلی می باشد. به مالک اول انتقال دهنده یا مصالح گفته می­شود و مالک دوم که مشروط هم هست انتقال گیرنده یا متصالح گفته می­شود.

انواع صلح عمری:

  1. صلح عمری، در این نوع صلح شخص انتقال دهنده حق استفاده از ملکش را برای پایان مدت عمر خود به شخص دیگر منتقل می­کند.
  2. صلح رقبی، به موجب این نوع صلح مالک حق استفاده از ملک خود را برای مدت معین و کوتاه مثلاً شش ماهه به شخص انتقال گیرنده میدهد.
طرفین صلح عمری

فرار مالیاتی صلح عمری:

چون صلح عمری فقط مشمول مالیات نقل و انتقال می شود از این روش بیشتر برای فرار از مالیات استفاده می­کنند. به علاوه اموالی که از طریق صلح عمری منتقل می­شود مشمول مالیات بر ارث نیست و این هم یکی از راه های فرار مالیاتی صلح عمری است.

شرایط صلح عمر:

انتقال امول و املاک در صلح عمری دارای چند شرط است:

  • تا زمانی که فرد انتقال دهنده زنده است و در قید حیات است منافع ملک منتقل شده متعلق به خودش است.
  • با فوت و از دنیا رفتن شخص انتقال دهنده صلح کامل می شود و اموال و املاک شخص متوفی به شخصی انتقال گیرنده می رسد.
  • سومین شرط صلح عمر شرطی است به نام فسخ مادام العمر به این معنا که شخص انتقال دهنده می­تواند قرارداد صلح را یک طرفه و بدون حضور فرد دوم فسخ کند و قرار داد از بین رود.
  • تا زمانی که شخص انتقال دهنده زنده باشد، تمام منافع مربوط به ملک مانند اجاره و سایر مزایا متعلق به خودش است و هر زمان که خواست هم می توانید مال را به نام خود برگرداند.
شرایط صلح عمر

مالیات صلح عمری:

طبق ماده 122 قانون مالیات مستقیم، مالیات صلح نیز در این دسته قرار می­گیرد. البته مالیات صلح فقط همان مالیات نقل و انتقال است که آن هم پس از فوت شخص انتقال دهنده و در زمان انتقال منافع اخذ می شود.

یعنی زمانی که شما به عنوان انتقال دهنده به دفاتر ثبت اسناد مراجعه می کنید نیازی به پرداخت مالیات ندارید و پس از انتقال قطعی ملک که طبق توافق صورت گرفته پس از فوت او است این مالیات محاسبه می شود و باید پرداخت شود. به عبارت دیگر زمان پایان قرارداد که ملک به نفر دوم می رسد باید مالیات صلح را پرداخت نمود.

مشاوره مالیات مستغلات

محاسبه دقیق مالیات صلح عمری:

اگر در زمان عقد قرارداد صلح عمری، برای ملک انتقال داده شده مبلغی مشخص نشده باشد مالیات ملک که جزو مالیات نقل و انتقال است بر اساس نرخ ارزش منطقه ای و با استناد به ارزش معاملاتی ملک به صورت 5 درصد محاسبه شده و در زمان انتقال دریافت می­شود. به علاوه این که انتقال حق واگذاری محل به ماخذ وجوه دریافتی مالک یا صاحب حق نرخ 2 درصد است هم در تاریخ انتقال قابل محاسبه و پرداخت است.

هزینه صلح عمری:

هزینه های اساسی ملکی که به صورت صلح عمری منتقل شده به عهده انتقال گیرنده است. اما هزینه های مصرفی مانند شارژ، نظافت، نقاشی و غیره به عهده انتقال دهنده یا همان صاحب اصلی ملک است. البته طبق توافقات انجام گرفته همه چیز می تواند بر عکس و طبق توافق باشد.

هزینه ثبت صلح عمری:

هزینه ثبت صلح عمری بسته به اموال و املاک منقولی است که منتقل می شود و با توجه به قیمت هر ملک متفاوت است.

فسخ صلح عمر

فسخ صلح عمری:

اگر فردی پس از انجام صلح عمر از انجام آن پشیمان شد و خواست که دوباره مالش را به نام خود برگرداند باید از سر دفتر بخواهد که هنگام تنظیم سند قید کند که شرط فسخ به صورت یک طرفه و به نفع مصالح (صاحب مال فعلی) امکان پذیر است. در این صورت شخص صاحب مال تا زمان حیات خود به صورت صد در صد و بدون محدودیت اختیار اموالش در دست خودش است و پس از فوت نیز مشمول قانون مالیات بر ارث نمی شود.

فروش ملک صلح عمری:

اگر گیرنده ملک در صلح عمری، قصد فروش آن را داشته باشد باید این اقدامات زیر را انجام دهد. خریدار باید ابطال صلح نامه را ببنید یا این که حق مصالحه را به رسمیت بشناسد و تا زمانی که حق مصالحه از بین نرفته است دخل و تصرف و مزاحمتی در ملک نداشه باشد.

توقیف اموال در صلح عمری:

تا زمانی که انتقال دهنده زنده باشد، توقیف اموال برای بدهی های گیرنده امکان پذیر نیست حتی اگر همسر شخص باشد و مهریه اش را به اجرا گذاشته باشد، باز هم توقیف اموال ممکن نیست و فقط زمانی که انتقال دهنده ملک از دنیا برود مالکیت ملک قطعی خواهد شد.

موسسه مالیات ها شما را به مطالعه مقاله ممنوع الخروج مالیاتی دعوت می نماید.

جهت برخورداری از مشاوره مالیات بر ارزش افزوده می توانید با شماره 09197566637 تماس بگیرید.

دیدگاه خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های مورد نیاز علامت‌گذاری شده اند*

پر کزدن این فیلد الزامی می باشد.

مطالب جدید

خبرنامه مالیات ها
عضویت در خبرنامه مالیات ها