سرمایه ثبتی شرکت از کلیدیترین و مؤثرین عوامل برای راهاندازی و ایجاد یک کسبوکار جدید است. هر کسی که اقدام به تأسیس شرکت میکند، هدفش سودآوری است و آنچه تعیین کننده میزان سودآوری شرکتها است، میزان سرمایه اولیه یا سرمایه ثبتی آنها است. آنچه در این مقاله به آن پرداختهایم، میزان سرمایه ثبتی شرکت برای انواع مختلف شرکتهای تعاونی، نسبی، مسئولیت محدود و غیره و همچنین شیوه افزایش سرمایه ثبتی شرکت و غیره است.
سرمایه شرکت، همان چیزی است که برای شروع فعالیت به آن نیازمند هستید. بدون سرمایه هیچ کسبوکاری راهاندازی نمیشود. در واقع میزان سرمایه ثبتی شرکت باید در اساسنامه نیز ثبت شود تا مشروعیت قانونی پیدا کند.
یکی از مهمترین عوامل برای تشکیل هر شرکت و کسب و کاری، وجود سرمایه اولیه یا همان سرمایه ثبتی است. این سرمایه حداقل آوردهای است که اعضای هیئت مدیره به شرکت وارد میکنند. این مبلغ که آورده سهامداران است باید به عنوان سرمایه اولیه در اداره ثبت شرکتها ثبت شود
به عبارت بهتر سرمایه ثبتی، شرکت میزان آورده نقدی یا غیر نقدی است که سهامداران برای رشد و رونق شرکت به آن تزریق میکنند. عدد سرمایه اولیه باید در اداره ثبت شرکتها ثبت شود که به آن سرمایه ثبتی گفته میشود. بدون سرمایه ثبتی، هیچ شرکتی نمیتواند تشکیل شده و فعالیت داشته باشد. مهمترین عامل برای منفعت و سوددهی هر شرکت، سرمایه ثبتی و اولیه آن است طوری که هنگام دسته بندی و نامگذاری بسیاری از شرکتها را با توجه به نوع سرمایه ثبتی اولیه دسته بندی میکنند.
یکی از اولین کارها برای ثبت شرکت، تعیین میزان سرمایه اولیه است. مطابق قانون برای شرکتهای مختلف حداقل میزان سرمایه اولیه، برای ثبت در نظر گرفته شده است. علاوه بر تعیین سرمایه ثبتی، باید به این موارد نیز دقت داشته باشید:
اگر میخواهید فرق دارایی و سرمایه را بدانید باید برایتان بگوییم:
به طور مثال شرکتی که با 1 میلیون سرمایه آغاز به کار میکند پس از 10 سال فعالیت اقتصادی میزان دارایی خود را افزایش داده و ممکن است به چندین برابر دارایی اولیه برساند ولی سرمایه ثبتی شرکت همان رقمی است که در اساسنامه ثبت شده و تغییری نکرده است.
درباره سرمایه ثبتی شرکت نکات مهمی وجود دارد که با هم میخوانیم:
برای آن که شرکتها روند قانونی داشته و همکاری افراد با یکدیگر موفقتر باشد باید شرکت و میزان سرمایه آن را به صورت قانونی ثبت کرد. شرکتها در مقایسه با تجار و کسانی که به صورت انفرادی کار میکنند دارای مزیتها و برتری بیشتری دارند. مزایای ثبت شرکت را در مقایسه با تجارت انفرادی با هم بخوانیم:
همان طور که انواع شرکتهای تجاری با توجه به نوع سرمایه و شیوه تأمین آن با هم متفاوتاند، زمینه فعالیت شرکتها نیز با هم متفاوت بوده و هر کدام کاربری متفاوتی دارند بنابراین نیاز به منابع مالی و تأمین سرمایه ثبتی مختلفی دارند.
یکی از معیارهای تفاوت در شرکتها را میتوان در میزان سرمایه اولیه جستجو کرد. باید بدانید برای سرمایه ثبتی شرکت، میزان حداکثری در نظر گرفته نشده و شرکا به هر اندازه که مایل باشند میتوانند در تأمین سرمایه شرکت سهیم شوند و به همان اندازه نیز در سود و زیان و خسارتهای آن مشارکت داشته باشند.
به طور مثال برای تشکیل شرکتی با مسئولیت محدود، حداقل مبلغ مشخص شده است و سرمایه گذاران موظف هستند مطابق آن سرمایه نقدی را پرداخت و سرمایه غیر نقدی را تقویم نمایند.
باید بدانید شرکت سهامی خاص، شرکتی است که تمام سرمایه آن در زمان تأسیس شرکت به وسیله مؤسسان تأمین شود. حداقل میزان سرمایه ثبتی شرکت سهامی خاص برای هر یک از اعضا حداقل یک میلیون ریال سرمایه اولیه است. در شرکت سهامی خاص، سرمایه به سهام تبدیل شده و هر کدام از سرمایه گذاران به میزان سهام خود در شرکت سهیم هستند.
مطابق ماده 5 لایحه اصلاحی قانون تجارت، برای ثبت شرکت سهامی عام حداقل باید 5 میلیون ریال سرمایه ثبتی وجود داشته باشد. این رقم در زمان تأسیس باید توسط مؤسسین شرکت تأمین شود. مؤسسان با فروش اوراق بهادار و سهام شرکت میتوانند سرمایه ثبتی اولیه را تأمین کرده و آن را راه اندازی نمایند.
در قانون حرفی از حداقل سرمایه ثبتی شرکت با مسئولیت محدود زده نشده است. باید بدانید برای ثبت شرکت با مسئولیت محدود بدون هیچ سرمایهای هم میتوانید اقدام نمایید. در شرکت با مسئولیت محدود که از دو یا چند نفر تشکیل شده است هر کدام از اعضا به میزان سرمایهای که وارد شرکت کردهاند در قبال بدهی و مقروضات شرکت متعهد هستند. به صورت عرفی حداقل سرمایه اسمی برای تشکیل شرکت با مسئولیت محدود مبلغ یک میلیون ریال است. این سرمایه به صورت سهم الشرکه است که باید به عنوان سهام با قیمت اسمی و مساوی مشخص باشد. نکته دیگری که باید بدانید این است که در شرکت با مسئولیت محدود باید تمام سهم الشرکه غیر نقدی آن تقویم شده باشد و از همان ابتدا نیز تسلیم شود.
برای تأسیس شرکت نسبی نیز میزان حداقلی مشخص نشده است. باید بدانید تنها زمانی که تمام سرمایه نقدی شرکت تأدیه شود، مشروعیت قانونی پیدا میکند. تمام سهم الشرکه نیز باید از همان ابتدا تقویم شده و تسلیم شود.
برای تشکیل شرکت تضامنی باید سرمایه ثبتی اولیه پرداخت شود هر چند سقفی برای میزان سرمایه ثبتی د نظر گرفته نشده اما باید بدانید این شرکت نیز مانند شرکت با مسئولیت محدود تقویم آورده باید توسط شرکا انجام شود.
هر چند سرمایه ثبت شرکت تعاونی، نامحدود است و میزان حداقل و حداکثری برای آن مشخص نشده است ولی باید بدانید برای تأمین سرمایه ثبتی شرکت، به هر اندازهای که باشد، باید حداقل یک سوم آن را به صورت نقد پرداخت کرده و پرداخت بقیه سرمایه باید توسط مؤسسین متعهد شود.
شرکتهای دولتی گروهی از کسب و کارها هستند که 50 درصد سرمایه ثبتی آنها متعلق به دولت است. این شرکتها تابع قوانین تأسیس و اساسنامه خود هستند و از آنجا که بیشتر شرکتهای د ولتی جزء شرکت سهامی عام محسوب میشوند حداقل میزان سرمایه باید 5 میلیون ریال باشد.
افزایش سرمایه همان طور که از نامش پیدا است افزودن به سرمایه اولیه شرکت است. افزایش سرمایه شرکت اصولاً به خاطر توسعه فعالیتهای شرکت انجام میشود. دقت داشته باشید که افزایش سرمایه بر دارایی شرکت افزوده و جنبه مثبتی برای آن دارد. افزایش سرمایه میتواند از راههای مختلفی انجام شود:
هر شرکتی که مشغول کسب و کار است، نیازمند به داشتن سرمایه یا افزایش دادن آن است. راههای افزایش سرمایه شرکت را با هم بخوانیم:
برای آن که افزایش سرمایه شرکت را در اداره ثبت شرکتها ثبت کنید، باید این اقدامات را انجام دهید:
سرمایه ثبتی شرکت چیست؟
سرمایه ثبت شده یا سرمایه مجاز حداکثر میزانی است که شرکت مجاز به افزایش سرمایه است.
چگونه میتوان سرمایه ثبتی شرکت سهامی را کاهش داد؟
کاهش سرمایه میتواند به صورت اجباری یا اختیاری باشد و از 2 شیوه انجام پذیر است، از طریق تقلیل تعداد سهام شرکت بدون کاهش مبلغ اسمی یا کاهش سرمای به شیوه کاستن از مبلغ اسمی سهام انجام شود.
بهترین راه افزایش سرمایه شرکت چیست؟
افزایش سرمایه شرکت به شیوه آورده نقدی بهترین روش افزایش سرمایه است چون پول بدون بهره به آن وارد میکند.
کدام شرکتها مجاز به افزایش سرمایه هستند؟
هر شرکتی که دارای سوددهی باشد میتواند اقدام به افزایش سرمایه کند. افزایش سرمایه حتماً لازم نیست در پایان سال باشد.